Wat te doen bij een te hoog cholesterolgehalte?
Als mensen het over cholesterol hebben, bedoelen ze vaak dat ze een te hoog cholesterolgehalte hebben. Toch is de stof niet per definitie verkeerd. Het is zelfs nodig in het menselijk lichaam. Een te hoog cholesterol kan echter leiden tot aderverkalking en hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte moet daarom bestreden worden. Kijk hoe je dat doet.
Wat is cholesterol?
- Cholesterol is een vetachtige bouwstof die niet in water is op te lossen.
- Het menselijk lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof.
- Cholesterol zit niet alleen in eten, maar wordt ook door het lijf zelf gemaakt.
Waar maakt het menselijk lichaam cholesterol aan:
Er zijn twee organen in het menselijk lichaam waar cholesterol wordt aangemaakt of opgenomen. Dit zijn:
- De lever – hierin wordt cholesterol aangemaakt
- De darmen – hierin wordt cholesterol opgenomen.
Hoe komt cholesterol in het bloed?
Het cholesterolgehalte dat iemand heeft wordt voor de helft opgebouwd uit het deel van 50 procent dat komt van de lever en de andere 50 procent dat komt van de darmen.
Wat is aderverkalking?
Aderverkalking ontstaat als er te veel cholesterol in het bloed zit. Dit zorgt er voor dat het cholesterol aan de wanden van de slagaders vastkleeft, waardoor er veel minder doorgang is. Er ontstaat dus een vernauwing van de slagaderen.
Wat zijn de gevolgen van aderverkalking?
Mensen die last hebben van aderverkalking lopen een groter risico op een hartinfarct of een beroerte.
Andere factoren die de bloedvaten van de mens kunnen aantasten
Bloedvaten zijn de levensader van de mens. Het bloed transporteert zuurstof naar de organen. Daarom moeten deze vaten zo goed en gezond mogelijk zijn. Naast een te hoog cholesterol veroorzaken ook hoge bloeddruk en diabetes schade aan de bloedvaten.
Goed en slecht cholesterol
Mensen hebben het altijd over cholesterol in zijn algemeenheid. Toch zijn er verschillende soorten cholesterol. Sommigen zijn juist goed voor de aderen, anderen uitermate slecht. De verdeling van de soorten geeft aan of iemand er goed aan doet maatregelen te treffen om te zorgen voor een beter cholesterolgehalte.
De soorten cholesterol
Er zijn dus verschillende soorten cholesterol. Dit zijn:
- LDL – dit is wat men het slechte cholesterol noemt. Het LDL gehalte moet zo laag mogelijk zijn.
- HDL – is wat men het goede cholesterol noemt. HDL beschermt tegen de slechte gevolgen van slechte cholesterol LDL. Het LDL gehalte moet dus eigenlijk hoog zijn.
- Triglyceriden – Dit zijn een soort vetten die er voor kunnen zorgen dat er nog sneller aderverkalking optreedt. Ook daarom moet het gehalte triglyceriden zo laag mogelijk zijn.
Zorgen voor een zo laag mogelijk cholesterol gehalte
Sommige mensen zijn erfelijk belast als het om hun cholesterolgehalte gaat. Hun lichaam maakt gewoon te veel cholesterol aan of slaat te veel aan. Dit heeft dus niet alleen met eten te maken, maar meer met het lichaam zelf. Daar komt bij dat een te hoog cholesterolgehalte niet zomaar weer verdwijnt. Iemand met een te hoog cholesterolgehalte moet er daarom alles aan doen om dit te verlagen. Dat kan door:
- Gezond te eten. Dit betekent minder verzadigd dierlijk vet op het menu en per dag minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit eten.
- Een cholesterolverlagend dieet te volgen
- Een zo laag mogelijk gewicht te hebben (wel zo dat het nog gezond is vanzelfsprekend)
- De sigaret te laten staan
- Iedere dag te bewegen en dat minstens 30 minuten per dag te doen
- Weinig alcohol te drinken
- Als onderzoek uitwijst dat met al deze zaken het cholesterol nog te hoog is, is het noodzakelijk om cholesterolverlagende medicijnen te slikken. Deze moeten worden ingenomen volgens de voorschriften van de dokter. Wie cholesterolverlagende middelen slikt, moet zich regelmatig laten testen. Dit betekent dat minimaal eens per jaar bloed moet worden afgenomen (op nuchter) om het cholesterolgehalte aan te tonen.