Cholesterol hoe zit dat?

Cholesterol hoe zit dat? Tegenwoordig hoor je veel over cholesterol.1 op de 3 mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Er is regelmatig reclame voor voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Maar hoe zit het nu eigenlijk met cholesterol? Lees het hier.

Wat is cholesterol:

Cholesterol is een stof in ons lichaam dat o.a als bouwstof wordt gebruikt. Het is een vetachtige niet in water oplosbare stof. Wij hebben cholesterol nodig, maar een teveel kan zich gaan ophopen aan de binnenzijde van onze bloedvaten. Vervolgens slibben de vaten steeds meer dicht en kunnen hart en vaatziekten ontstaan. Een te hoog cholesterolgehalte is dan ook een van de belangrijke risicofactoren voor hart en vaatziekten.

HDL-cholesterol en LDL-cholesterol:

HDL-cholesterol zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol dat in je bloedvaten kan achter blijven, verwijderd wordt. Deze soort cholesterol is dus goed voor je. LDL-cholesterol kan zich juist ophopen in de bloedvaten. Deze soort cholesterol is dus niet goed voor je. Een te hoog cholesterolgehalte gaat dus meestal om een te hoog LDL gehalte. Wat ook belangrijk is, is het gehalte aan vet in het bloed. Want ook dit kan zich ophopen in de bloedvaten.

Cholesteroltesten:

Tegenwoordig worden er zelfs in supermarkten regelmatig cholesteroltesten uitgevoerd. Deze testen zijn belangrijk om vroegtijdig een te hoog cholesterolgehalte op te sporen. Je merkt zeker in het begin namelijk niks van een te hoog cholesterolgehalte.

Een test bestaat veelal uit:

 • het bepalen van het cholesterolgehalte in het bloed
 • het bepalen van het glucosegehalte in het bloed
 • bloeddruk meting
 • verhouding lengte/lichaamsgewicht
 • longfuctie
(in een supermarkt is dit niet zo uitgebreid)

Behandeling:

Bij een te hoog cholesterolgehalte worden er cholesterolverlagende middelen gebruikt ( statines ), soms samen met middelen die ook de hoeveelheid vet in het bloed verlagen (fibraten). Deze middelen zullen langdurig gebruikt moeten worden, want als ermee gestopt wordt stijgt het gehalte weer.

Cholesterolverlagende middelen zijn over het algemeen niet schadelijk. Soms kunnen er wat lichte bijwerkingen optreden als spierpijn.

Er zijn ook voedingsmiddelen verkrijgbaar die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Deze remmen ook de aanmaak van cholesterol in het lichaam. Dit is bij een licht te hoog cholesterolgehalte geschikt, als er al sprake is van een sterk verhoogd cholesterolgehalte dan helpt dit niet voldoende en moeten er ook medicijnen aan te pas komen.

Erfelijk belast zijn:

Het is mogelijk om erfelijk belast te zijn met een te hoog cholesterolgehalte. Als er familieleden zijn bij wie voor hun 60e levensjaar hart en vaatziekten onstaan zijn, wijst dit sterk in de richting van erfelijk verhoogd cholesterol. Of hier werkelijk sprake van is kan alleen aangetoond worden door middel van DNA onderzoek.

Gezonde voeding:

 • eet gevarieerd en voorkom overgewicht
 • neem bij voorkeur onverzadigde vetten i.p.v. verzadigde vetten
 • eet veel groente en fruit
 • neem voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezel en zetmeel
 • matig gebruik van suiker en zout
 • eet voldoende vis ( ook vette vis )
 • drink 1 1/5 tot 2 liter vocht per dag
© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol is iets wat je in je lichaam met bepaalde hoeveelheden nodig hebt om een vlotte stofwisseling te verkrijgen.…
Metabolisme en voeding: CholesterolEr zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de cholesterol concentratie van het plasma. In dit artikel word…
Wat doet cholesterol met je lichaam?Wat doet cholesterol met je lichaam?Wat moet je allemaal weten van je cholesterol in je lichaam? Hoe vaak moet je het laten checken? Wat zijn de symptomen?…
Schildklierproblemen - Middelen & tipsSchildklierproblemen - Middelen & tipsSchildklierproblemen, een verstoorde schildklierwerking of een schildklieraandoening onderkennen, vormt vaak een problee…
Laura (36 artikelen)
Laatste update: 19-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.