Cholesterol hoe zit dat?
Tegenwoordig hoor je veel over cholesterol.1 op de 3 mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Er is regelmatig reclame voor voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Maar hoe zit het nu eigenlijk met cholesterol? Lees het hier.
Wat is cholesterol:
Cholesterol is een stof in ons lichaam dat o.a als bouwstof wordt gebruikt. Het is een vetachtige niet in water oplosbare stof. Wij hebben cholesterol nodig, maar een teveel kan zich gaan ophopen aan de binnenzijde van onze bloedvaten. Vervolgens slibben de vaten steeds meer dicht en kunnen hart en vaatziekten ontstaan. Een te hoog cholesterolgehalte is dan ook een van de belangrijke risicofactoren voor hart en vaatziekten.
HDL-cholesterol en LDL-cholesterol:
HDL-cholesterol zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol dat in je bloedvaten kan achter blijven, verwijderd wordt. Deze soort cholesterol is dus goed voor je. LDL-cholesterol kan zich juist ophopen in de bloedvaten. Deze soort cholesterol is dus niet goed voor je. Een te hoog cholesterolgehalte gaat dus meestal om een te hoog LDL gehalte. Wat ook belangrijk is, is het gehalte aan vet in het bloed. Want ook dit kan zich ophopen in de bloedvaten.
Cholesteroltesten:
Tegenwoordig worden er zelfs in supermarkten regelmatig cholesteroltesten uitgevoerd. Deze testen zijn belangrijk om vroegtijdig een te hoog cholesterolgehalte op te sporen. Je merkt zeker in het begin namelijk niks van een te hoog cholesterolgehalte.
Een test bestaat veelal uit:
- het bepalen van het cholesterolgehalte in het bloed
- het bepalen van het glucosegehalte in het bloed
- bloeddruk meting
- verhouding lengte/lichaamsgewicht
- longfuctie
(in een supermarkt is dit niet zo uitgebreid)
Behandeling:
Bij een te hoog cholesterolgehalte worden er cholesterolverlagende middelen gebruikt ( statines ), soms samen met middelen die ook de hoeveelheid vet in het bloed verlagen (fibraten). Deze middelen zullen langdurig gebruikt moeten worden, want als ermee gestopt wordt stijgt het gehalte weer.
Cholesterolverlagende middelen zijn over het algemeen niet schadelijk. Soms kunnen er wat lichte bijwerkingen optreden als spierpijn.
Er zijn ook voedingsmiddelen verkrijgbaar die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Deze remmen ook de aanmaak van cholesterol in het lichaam. Dit is bij een licht te hoog cholesterolgehalte geschikt, als er al sprake is van een sterk verhoogd cholesterolgehalte dan helpt dit niet voldoende en moeten er ook medicijnen aan te pas komen.
Erfelijk belast zijn:
Het is mogelijk om erfelijk belast te zijn met een te hoog cholesterolgehalte. Als er familieleden zijn bij wie voor hun 60e levensjaar hart en vaatziekten onstaan zijn, wijst dit sterk in de richting van erfelijk verhoogd cholesterol. Of hier werkelijk sprake van is kan alleen aangetoond worden door middel van DNA onderzoek.
Gezonde voeding:
- eet gevarieerd en voorkom overgewicht
- neem bij voorkeur onverzadigde vetten i.p.v. verzadigde vetten
- eet veel groente en fruit
- neem voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezel en zetmeel
- matig gebruik van suiker en zout
- eet voldoende vis ( ook vette vis )
- drink 1 1/5 tot 2 liter vocht per dag