Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijk
Cholesterol is iets wat je in je lichaam met bepaalde hoeveelheden nodig hebt om een vlotte stofwisseling te verkrijgen. Maar een te hoge cholesterolspiegel is een groot risico. In dit artikel vind je wat je moet weten over cholesterol en wat het verschil is tussen een goede en slechte cholesterol.
Wat is Cholesterol?
Cholesterol is een levensbelangrijke lipide, dat een bestanddeel is van alle menselijke en dierlijke cellen. Cholesterol is onder meer een noodzakelijke bouwsteen van celwanden. Het overgrote deel van uw cholesterol wordt door je eigen lichaam aangemaakt, slechts een klein gedeelte is afkomstig van voeding. De hoeveelheid cholesterol die je via de voeding opneemt is dus niet doorslaggevend, maar wel de kwaliteit van de voeding. Heel cholesterolarme voeding zorgt er zelfs voor dat de lichaamseigen productie stijgt, terwijl cholesterolrijke voeding de eigen productie vermindert. Het is daarom niet aangeraden om cholesterolvrij te eten maar om juist de maximale hoeveelheid van 300mg per dag niet te overschrijden.
LDL en HDL?
De benamingen voor lipoproteinen komen uit het engels en hebben betrekking op de dichtheid. Zo heeft LDL een lage dichtheid (low density) en HDL staat voor lipoproteïnen met een hoge dichtheid (high density). De HDL-cholesterolwaarde moet hoog zijn, de LDL waarde eerder laag.
LDL is verantwoordelijk voor versnelde slagaders. Een teveel aan LDL in het bloedt kan leiden tot arteriosclerose (aderverkalking). Daarom wordt LDL ongewenste of slechte cholesterol genoemd. Om je tegen hiervoor te beschermen moet je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende antioxidatieve stoffen opneemt in het lichaam. Dit verkrijg je door dagelijk vers fruit en verse groenten te eten in welke vorm dan ook.
De HDL neemt cholesterol op en zorgt ervoor dat die terug wordt getransporteerd naar de lever. Aan andere cellen geeft de HDL geen cholesterol af. Daarom wordt HDL dikwijls gewenste of goede cholesterol genoemd. Het is dus de bedoeling de LDL te verlagen en terwijl de HDL in het lichaam te verhogen.
Verhoogde cholesterol. Wat nu?
Het risico van hart en vaatziekten is afhankelijk van verschillende factoren. Familiale aanleg en leeftijd zijn dingen waar je niets aan kunt veranderen. Maar roken, hoge bloeddruk, vetzucht, diabetes en te hoge cholesterol zijn dingen waar je wel vat op hebt. Zelfs wanneer je cholesterol een beetje te hoog is, stijgen de kansen van het gevaar op een hartinfarct aanzienlijk. Bij waarden hoger dan 300 mg/dl kan het risico zelfs drie keer zo hoog liggen. In het eerste geval is het nodig om over te schakelen naar cholesterolverlagende voeding. Wanneer je je eetgewoontes wilt veranderen om je cholesterol te doen verlagen moet je wat geduld hebben. Zo'n verandering vindt niet van vandaag op morgen plaats. Laat je waarden pas na 2 maanden opnieuw controleren.