Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijk

Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijk Cholesterol is iets wat je in je lichaam met bepaalde hoeveelheden nodig hebt om een vlotte stofwisseling te verkrijgen. Maar een te hoge cholesterolspiegel is een groot risico. In dit artikel vind je wat je moet weten over cholesterol en wat het verschil is tussen een goede en slechte cholesterol.

Wat is Cholesterol?

Cholesterol is een levensbelangrijke lipide, dat een bestanddeel is van alle menselijke en dierlijke cellen. Cholesterol is onder meer een noodzakelijke bouwsteen van celwanden. Het overgrote deel van uw cholesterol wordt door je eigen lichaam aangemaakt, slechts een klein gedeelte is afkomstig van voeding. De hoeveelheid cholesterol die je via de voeding opneemt is dus niet doorslaggevend, maar wel de kwaliteit van de voeding. Heel cholesterolarme voeding zorgt er zelfs voor dat de lichaamseigen productie stijgt, terwijl cholesterolrijke voeding de eigen productie vermindert. Het is daarom niet aangeraden om cholesterolvrij te eten maar om juist de maximale hoeveelheid van 300mg per dag niet te overschrijden.

LDL en HDL?

De benamingen voor lipoproteinen komen uit het engels en hebben betrekking op de dichtheid. Zo heeft LDL een lage dichtheid (low density) en HDL staat voor lipoproteïnen met een hoge dichtheid (high density). De HDL-cholesterolwaarde moet hoog zijn, de LDL waarde eerder laag.

LDL is verantwoordelijk voor versnelde slagaders. Een teveel aan LDL in het bloedt kan leiden tot arteriosclerose (aderverkalking). Daarom wordt LDL ongewenste of slechte cholesterol genoemd. Om je tegen hiervoor te beschermen moet je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende antioxidatieve stoffen opneemt in het lichaam. Dit verkrijg je door dagelijk vers fruit en verse groenten te eten in welke vorm dan ook.

De HDL neemt cholesterol op en zorgt ervoor dat die terug wordt getransporteerd naar de lever. Aan andere cellen geeft de HDL geen cholesterol af. Daarom wordt HDL dikwijls gewenste of goede cholesterol genoemd. Het is dus de bedoeling de LDL te verlagen en terwijl de HDL in het lichaam te verhogen.

Verhoogde cholesterol. Wat nu?

Het risico van hart en vaatziekten is afhankelijk van verschillende factoren. Familiale aanleg en leeftijd zijn dingen waar je niets aan kunt veranderen. Maar roken, hoge bloeddruk, vetzucht, diabetes en te hoge cholesterol zijn dingen waar je wel vat op hebt. Zelfs wanneer je cholesterol een beetje te hoog is, stijgen de kansen van het gevaar op een hartinfarct aanzienlijk. Bij waarden hoger dan 300 mg/dl kan het risico zelfs drie keer zo hoog liggen. In het eerste geval is het nodig om over te schakelen naar cholesterolverlagende voeding. Wanneer je je eetgewoontes wilt veranderen om je cholesterol te doen verlagen moet je wat geduld hebben. Zo'n verandering vindt niet van vandaag op morgen plaats. Laat je waarden pas na 2 maanden opnieuw controleren.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet cholesterol met je lichaam?Wat doet cholesterol met je lichaam?Wat moet je allemaal weten van je cholesterol in je lichaam? Hoe vaak moet je het laten checken? Wat zijn de symptomen?…
Goed en slecht cholesterol en hoe supplementen hulp biedenGoed en slecht cholesterol en hoe supplementen hulp biedenDoor het aanmaken van de stof glyoxalase remt je lichaam zelf de afbraak van het goede cholesterol af, waardoor de bloed…
Cholesterol, geniet maar eet met mateCholesterol, geniet maar eet met mateCholesterol is een belangrijke stof voor het menselijk lichaam. We hebben het nodig voor verschillende functies zoals he…
Atorvastatine voor een lager cholesterolgehalteAtorvastatine voor een lager cholesterolgehalteWe hebben cholesterol nodig om vet in het lichaam te transporteren en het is nodig om cellen, hormonen en gal te maken.…

Koolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenKoolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenEen paar keer per jaar verschijnt er een berichtje in de krant, dat er weer een gezin is omgekomen door koolmonoxideverg…
Hoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenHoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenVeel mensen hebben een hoge bloeddruk zonder hiervan op de hoogte te zijn. Een hoge bloeddruk kan zonder behandeling zee…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.