Natuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaat

Natuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaat Benigne prostaathyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is een normaal verschijnsel bij mannen dat bij het ouder worden hoort. Doordat de prostaat om de plasbuis heen ligt, kan een vergrote prostaat klachten geven als moeilijk plassen, voortdurende aandrang tot plassen, een zwakke urinestraal, nadruppelen en pijn. Er zijn natuurlijke middelen voor het behandelen van een vergrote prostaat, indien de klachten nog niet vergevorderd zijn. Veel mannen hebben baat bij het gebruik van natuurlijke kruiden voor hun prostaatklachten en het voordeel is dat ze vrijwel geen bijwerkingen veroorzaken; een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek lijkt de werkzaamheid van een aantal van deze behandelingen te ondersteunen.

Natuurlijke middelen bij een vergrote prostaat


Zegepalm / Bron: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zegepalm / Bron: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Natuurlijk middelen bij een vergrote prostaat: zegepalm

Plasproblemen bij vergrote prostaat

Preparaten van de zegepalm worden gebruikt voor problemen bij het urineren als gevolg van een vergrote prostaat. Onderzoek laat een ambivalent beeld zien ten aanzien van de vraag of zegepalm werkt voorbij de behandeling van BPH. Verschillende studies suggereren dat het kruid effectief is voor het behandelen van symptomen, waaronder frequent urineren, plassen met een te slappe straal, nadruppelen of moeite met leegplassen, en 's nachts het bed uit moeten om te plassen. De urethra of plasbuis loopt bij mannen door de prostaat bij mannen. Wanneer de prostaat met het ouder worden groter wordt, kan een man plasklachten ontwikkelen.

Werkt het echt?

Sommige studies tonen aan dat zegepalm even effectief is bij de behandeling van symptomen als het geneesmiddel finasteride (het wordt onder meer gebruikt bij plasproblemen door een vergrote prostaat), maar dan zonder bijwerkingen, zoals verlies van libido. Finasteride remt namelijk testosteron. Andere studies suggereren dat zegepalm de prostaat doet krimpen. Vanwege de korte duur (gewoonlijk minder dan 3 maanden) van deze studies, is het niet mogelijk te zeggen of zegepalm daadwerkelijk effectief is in het voorkomen van complicaties van BPH. Twee goed uitgevoerde studies bijvoorbeeld, kwamen tot de slotsom dat zegepalm niet beter presteerde dan een placebo in het verlichten van de klachten van BPH.

Blad van de grote Brandnetel (Urtica dioica L.) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blad van de grote Brandnetel (Urtica dioica L.) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere toepassingen

Dierstudies tonen aan dat zegepalm de groei van tumorcellen remt, wat aangeeft dat zij nuttig zijn bij de behandeling van prostaatkanker. Andere studies tonen aan dat zegepalm de problemen bij het urineren verbetert die zijn gerelateerd aan BPH. Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om te bepalen of zegepalm effectief is voor aandoeningen.

Grote brandnetel tegen prostaaklachten

Het slikken van preparaten van brandnetelwortel kan de klachten bij het urineren verminderen die ontstaan door een vergrote prostaat. Brandnetelwortelextracten worden in Europa op grote schaal gebruikt voor de behandeling van BPH. In een zes maanden durende dubbelblinde studie in 2005, welke is gepubliceerd in The Journal of Herbal Medicine, vonden de onderzoekers dat brandnetelwortelextract beter werkte dan placebo om de symptomen van BPH te verlichten, waaronder het verbeteren van de urinestroom en het verminderen van de resterende hoeveelheid urine. De ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) adviseert het gebruik van brandnetwelwortel bij prostaataandoeningen. Overigens wordt het ook geadviseerd bij urineweginfecties.

Pompoen tegen een vergrote prostaat

Preparaten van pompoenpitten of pompoenpitolie verlichten aantoonbaar de problemen bij het urineren bij een vergrote prostaat, evenals bij een prikkelbare blaas. Er bestaan kant-en-klare preparaten van pompoenpitolie en pompoenpitten in capsules, maar er zijn ook combinatiepreparaten met extracten van de vrucht van de zegepalm. Je moet het langdurig gebruiken om effect te hebben.

Rood stinkhout (pygeum)

Werkingsmechanismen

De schors van de boom pygeum, wetenschappelijk bekend als Pygeum africanum en ook de Afrikaanse pruimenboom genoemd, is een zeer veelbelovende kruidenbehandeling voor BPH. Onderzoekers denken dat het werkt bij BPH door middel van drie verschillende mechanismen:

Uitkomsten meta-analyse

Een meta-analyse naar Pygeum Africanum bij prostaatvergroting van 18 studies, waaraan totaal 1562 mannen hadden meegedaan, werd de plant met een placebo vergeleken. De dosering varieerde van 75 mg tot 200 mg per dag. Pygeum Africanum bleek twee keer meer effect te hebben op vermindering van de prostaatklachten dan de placebo.¹

De Cochranegroep heeft ook een meta-analyse uitgevoerd naar Pygeum Africanum in relatie tot prostaatklachten. Zij concludeerden dat een standaardpreparaat van Pygeum Africanum een positief effect kan hebben bij mannen met plasklachten die te wijten zijn aan BPH.² Wel werd de kanttekening geplaatst dat de studies naar Pygeum Africanum niet alleen klein zijn, maar ook van korte duur.

Noten:
 1. Ishani A, MacDonald R, Nelson D, Rutks I, Wilt TJ. | Pygeum africanum for the treatment of patients with benign prostatic hyperplasia: a systematic review and quantitative meta-analysis. | Am J Med. | 2000 Dec 1;109(8):654-64.
 2. Wilt T, Ishani A, Mac Donald R, Rutks I, Stark G. | Pygeum africanum for benign prostatic hyperplasia. | Cochrane Database Syst Rev. | 2002;(1):CD001044.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Prostaat: De meest voorkomende problemen op een rijDe prostaat is een klier, die zich bij mannen onder de blaas bevindt. De prostaat maakt stoffen aan, die nodig zijn voor…
Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuZiekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuDe prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier s…

Diabetische nefropathie: Nierziekte door diabetesDiabetische nefropathie: Nierziekte door diabetesDiabetische nefropathie (diabetische nierziekte) is een soort nieraandoening die gebruikelijk is bij diabetici, vooral b…
Tubereuze sclerose: Neurocutane aandoening met tumorenTubereuze sclerose: Neurocutane aandoening met tumorenTubereuze sclerose is een neurocutane aandoening, waarbij zowel de hersenen en het ruggenmerg (centrale zenuwstelsel) al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • http://www.prostaat.nl/aandoeningen/vergrote-prostaat-bph/
 • https://naturesbestcosmetics.nl/4-natuurlijke-behandelingen-voor-een-vergrote-prostaat/
 • http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/saw-palmetto
 • http://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/news/20110927/does-saw-palmetto-treat-enlarged_prostate
 • Ishani A, MacDonald R, Nelson D, Rutks I, Wilt TJ. | Pygeum africanum for the treatment of patients with benign prostatic hyperplasia: a systematic review and quantitative meta-analysis. | Am J Med. | 2000 Dec 1;109(8):654-64.
 • Wilt T, Ishani A, Mac Donald R, Rutks I, Stark G. | Pygeum africanum for benign prostatic hyperplasia. | Cochrane Database Syst Rev. | 2002;(1):CD001044.
 • Afbeelding bron 1: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Dr Russell Sharp, Lancaster Environment Centre, Lancaster University, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.