Vergrote prostaat: oorzaken, laseren en katheter na ingreep

Vergrote prostaat: oorzaken, laseren en katheter na ingreep Een bekend en veel voorkomende aandoening van de prostaat is een prostaatvergroting. Grofweg de helft van alle mannen boven de 50 jaar ondervindt hier vroeg of laat hinder van als de prostaat de urinestroom in de urinebuis blokkeert; klachten bij het plassen zijn dan het gevolg. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is dat de prostaat blijft groeien. Het wordt geassocieerd met veranderingen in de balans van geslachtshormonen als mannen ouder worden.
<STRONG>Prostaatvergroting</STRONG> / Bron: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Prostaatvergroting / Bron: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Prostaatvergroting

De prostaat ligt onder de blaas. De urineleider die de urine vervoert van de blaas via de penis naar buiten, loopt dwars door de prostaat door het midden van de prostaat. Als de prostaat vergroot, kan de urinestroom geblokkeerd raken. Dit komt doordat de prostaat zowel naar buiten als naar binnen groeit. Een prostaat die naar binnen groeit, sluit daarom nauwer om de plasbuis heen. Vooral na je vijftigste levensjaar kan de prostaat dermate groot zijn geworden, dat er geleidelijk klachten ontstaan met de blaasontlediging.

Symptomen vergrote prostaat

Een lichte prostaatvergroting hoeft geen klachten te veroorzaken. Wanneer de prostaat echter tegen de plasbuis aandrukt, krijg je problemen met plassen. De ernst van de symptomen van een prostaatvergroting varieert en is afhankelijk van de mate waarin de prostaat tegen de urinebuis drukt. Vaak zullen de symptomen verergeren na verloop van tijd. Bij sommige mannen stabiliseren de klachten en treedt er zelfs mettertijd spontane verbetering op. Veelvoorkomende symptomen van een vergrote prostaat zijn onder meer:
 • Frequent plassen of een sterke aandrang tot plassen hebben;
 • Problemen bij het beginnen plassen (er komt slechts een zwakke en onderbroken urinestraal);
 • Een brandend gevoel of pijn tijdens het plassen;
 • Moeite met het op gang komen van het plassen;
 • 's Nachts wakker worden om te plassen;
 • Nadruppelen;
 • Het gevoel hebben dat de blaas niet volledig leeg is geplast.

Prostaatvergroting oorzaken

De precieze oorzaak van prostaatvergroting zijn niet bekend. Wel wordt de aandoening geassocieerd met hormonale veranderingen (veranderingen in de testosteron- en oestrogeenspiegel), welke het gevolg zijn van het normale verouderingsproces. Men vermoedt dat een afname van de testosteronspiegel en een toename van de oestrogeenspiegel, leidt tot een vergroting van de prostaat. Deze veranderingen zijn onlosmakelijk verbonden met het ouder worden.

Urineonderzoek / Bron: Istock.com/jacky9946Urineonderzoek / Bron: Istock.com/jacky9946

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek, wordt de diagnose gesteld. De arts verricht een lichamelijke onderzoek met inbegrip van een rectaal toucher, waarbij hij met een gehandschoende vinger via de endeldarm voelt of je prostaat afwijkingen vertoont. Dit is de eenvoudigste test om een prostaatvergroting aan te tonen.

Aanvullend onderzoek

Veelal is aanvullend onderzoek nodig. De arts (vaak een uroloog) bepaalt welke onderzoeken nodig zijn. Dit kunnen de volgende zijn:
 • Het bijhouden en invullen van de IPSS (international prostate symptoms score) vragenlijst om je plasklachten in kaart te brengen. Er worden wat algemene vragen gesteld en daarnaast moet je gedurende 24 uur bijhouden hoe vaak en hoeveel je per keer plast.
 • Bloed- en urineonderzoek. Onder meer ter beoordeling van de algemene gezondheidstoestand en het bepalen van de functies van nieren en lever worden bepaald.
 • Urineonderzoek. Om te bekijken of er ontstekingen, bacteriën of rode bloedcellen aanwezig zijn. De urine wordt tevens onderzocht op eventuele aanwezigheid van suiker of eiwit.
 • Straalmeting (flowmetrie) en residumeting. Met de flowmeter kan de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine die uitgeplast wordt worden gemeten. Residumeting betreft met meten van de hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas na plassen. Dit gebeurt met behulp van een echoapparaat.
 • Echografie. Hierbij kan de prostaat in beeld worden gebracht.
 • Urodynamisch-onderzoek. Dit onderzoek bepaalt de druk en de functie van de blaas en de plasbuis.
  Cystoscopie / Bron: Alexilusmedical/ShutterstockCystoscopie / Bron: Alexilusmedical/Shutterstock
 • Cystoscopie. Dit betreft een inwendig onderzoek waarbij de doorgankelijkheid van de plasbuis, de grootte van de prostaatkwabben en het aspect van het blaasslijmvlies wordt beoordeeld door de uroloog.

Vergrote prostaat behandeling

Adviezen

De behandeling van een vergrote prostaat is afhankelijk van de ernst van je plasklachten. Als je weinig hinder ondervindt van een vergrote prostaat, is een medicamenteuze of operatieve behandeling niet nodig. Deze mannen kunnen volstaan met het opvolgen van een aantal eenvoudige adviezen, zoals:
 • zittend plassen zodat de spieren in benen en bekken meer ontspannen, met als gevolg dat je een krachtigere plasstraal en kortere plastijd hebt en de blaas beter leeg kunt plassen;
 • 's avonds minder drinken zodat je 's nachts niet zo vaak hoeft te plassen;
 • eventueel kunnen bekkenbodemtherapie en training van de blaasspier helpen.

Andere behandelvormen: medicijnen en operatie

Andere vormen van behandeling zijn:
 • Medicijnen om de spierspanning rond de blaas te verminderen.
 • Trans Urethrale Resectie van de Prostaat (TURP), waarbij door de plasbuis (een deel van) van de prostaat wordt verwijderd. Via de plasbuis wordt een instrument naar binnengebracht waarmee geopereerd kan worden en waaraan een metalen lusje zit dat elektrisch wordt verhit. Met het instrument wordt prostaatweefsel weggesneden.
 • Laserbehandeling, waarbij via de plasbuis een laser wordt ingebracht die door warmtewerking het binnenste gedeelte van de prostaat verdampt. Hierdoor ontstaat meer ruimte.
 • Thermotherapie (TUMT), waarbij de prostaat via de plasbuis met behulp van microgolven verhit wordt tot meer dan 45 graden waardoor een deel van het prostaatweefsel afsterft.
 • Vaportrode methode. Een behandeling die via de plasbuis verloopt en waarbij met behulp van elektrische stroom prostaatweefsel wordt verdampt, waardoor en meer ruimte ontstaat.
 • Operatie via de buikwand. Hiervoor kan geopteerd worden als de prostaat te groot is voor de TURP-behandeling. Het klierweefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt hierbij verwijderd. Na een prostaatoperatie via de buik krijg je een katheter die via de plasbuis naar de blaas loopt. De katheter zal door een verpleegkundige regelmatig doorgespoeld worden. De katheter dient gedurende een aantal dagen te blijven zitten om de dichtgehechte opening in de prostaat 'waterdicht' te laten groeien. Tevens zijn er één of twee drains of slangetjes aangebracht die wondvocht afvoeren. Wanneer de blaaskatheter is verwijderd, zul je zelf moeten plassen. Voordat je ontslagen wordt uit het ziekenhuis en naar huis gaat, zul je zelf goed moeten kunnen plassen. Tevens dient er niet teveel urine achter te blijven in de blaas (residu). Je kunt een aantal dagen of weken moeite hebben om je plas goed op te houden. Dit verbetert mettertijd.

Vergrote prostaat behandelen met de GreenLight laser

Wat is het?

Een effectieve behandelingsmethode van prostaatvergrotingen is laserbehandeling met de GreenLight laser. De ingreep is vrijwel bloedloos, waardoor de opnameduur teruggebracht wordt van twee tot vier dagen naar één nacht. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer en tijdens de ingreep brengt de uroloog een kijkbuis, een zogeheten scoop, de plasbuis in. Door deze buis gaat vervolgens een laserdraad, een fiber, waaraan de lasermachine wordt aangesloten. De uroloog activeert vervolgens de laser, waarna er een felgroen laserlicht door de buis komt die het extra weefsel van de vergrote prostaat verdampt. Door deze ingreep wordt de prostaat teruggebracht naar zijn normale grootte. De behandeling duurt zon één tot anderhalf uur.

Na de behandeling

Na de behandeling krijg je een katheter, een dun slangetje dat via de plasbuis naar de blaas loopt voor de afvoer van urine. In de meeste gevallen kan dit de volgende al verwijderd worden en als het plassen goed gaat er er geen of weinig urine achterblijft in de blaas (residu) kun je met ontslag. Nadat de katheter is verwijderd, duurt het enkele dagen tot weken voordat alles hersteld is. Je kunt de eerste tijd soms last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Ook kan het zijn dat je vaker moet plassen of een sterkere aandrang voelt. Er zijn medicijnen om deze klachten te bestrijden. Ook kan gedurende zes weken de urine enigszins roze gekleurd zijn en er kan de eerste periode een beetje bloed bij het sperma zitten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaat: De meest voorkomende problemen op een rijDe prostaat is een klier, die zich bij mannen onder de blaas bevindt. De prostaat maakt stoffen aan, die nodig zijn voor…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuZiekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuDe prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier s…

Amandelkanker: symptomen, oorzaken en behandelingAmandelkanker: symptomen, oorzaken en behandelingAchter in de keel bevinden zich de keelamandelen. Hier op of rondom kan zich een tumor ontwikkelen die goedaardig of kwa…
Pijn bij het plassen vrouw: met bloed, zonder bloed en soaPijn bij het plassen vrouw: met bloed, zonder bloed en soaEen aantal aandoeningen kan pijn bij het plassen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van pijn bij het plassen bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • www.andros.nl/prostaatklachten/vergrote-prostaat (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • www.eigengezondheid.nl/%7B9daa46ac-f119-4a01-8951-6770f3f5d90b%7D?c=%7B49170182-8b19-41ff-9287-74502f5494d4%7D (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/basics/definition/con-20030812 (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • www.gezondheidsplein.nl/nieuws/advies-voor-mannen-met-vergrote-prostaat-plas-zittend/item112756 (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • www.prostaat.nl/content/prostaat/ga_operatie2.asp (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • www.stjansdal.nl/greenlight-laser (voor de laatste keer geraadpleegd op 05-12-2014)
 • Afbeelding bron 1: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/jacky9946
 • Afbeelding bron 3: Alexilusmedical/Shutterstock
Reactie

F. Letu, 30-01-2017
Geachte heer/Mevrouw,

Hierbij wil ik graag de volgende vraag stellen, is een Green Light Laser behandeling mogelijk indien er 35 uitwendige bestralingen hebben plaatsgevonden voor prostaatkanker de laatste bestraling vond plaats sept.2014.
Ik heb een sterk vergrote prostaat en de middenkwab sluit de boel af.

Ik hoop een antwoord te mogen ontvangen,

Met vriendelijke groet,

F.Letu Reactie infoteur, 03-02-2017
Dit kunt u het beste bespreken met de behandelend arts of uroloog.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.