Prostaatvergroting tegengaan: tips voor een gezonde prostaat

Prostaatvergroting tegengaan: tips voor een gezonde prostaat Hoe kan je een prostaatvergroting tegengaan? Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt aangeduid als Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH). Een vergrote prostaat hoort bij het ouder worden en heeft niets met prostaatkanker te maken. Een prostaatvergroting kan op een gegeven ogenblik voor klachten zorgen. De prostaat ligt om de plasbuis heen. De kans is daarom groot dat de prostaat de plasbuis dichtduwt naarmate hij groter wordt. In dat geval wordt het steeds moeilijker om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen tijdens het plassen. Dit kan leiden tot de volgende symptomen: gevoel dat de blaas niet leeg is, zelfs na het urineren; een dringende behoefte voelen om te urineren; een zwakke urinestroom hebben en nadruppelen; frequent urineren; 's nachts uit bed moeten om te plassen, soms zelfs meerdere keren per nacht. Er zijn bepaalde maatregelen die je kan nemen voor het tegengaan van prostaatvergroting.

Risicofactoren prostaatvergroting

Twee van de belangrijkste risicofactoren voor goedaardige prostaatvergroting, is het ouder worden en familiaire aanleg. Deze factoren zijn statisch en kan je dus ook niet veranderen. Daarom krijgen sommige zeer gezonde mannen er last van, terwijl sommige ongezonde mannen tot op hoge leeftijd nergens last van hebben. Ook al kan je de risicofactoren voor prostaatvergroting niet beheersen, toch zijn er verschillende levensstijlaanpassingen die je kan doen om het te voorkomen of het proces te vertragen.

Gezonde voeding voor een gezonde prostaat / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding voor een gezonde prostaat / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Prostaatvergroting tegengaan door groente en fruit

Zorg ervoor dat je veel groenten en fruit eet. Eet minimaal 5 tot 8 porties fruit en groenten per dag. Fruit en groenten bevatten hoge niveaus van ontstekingsremmende stoffen, zoals antioxidanten, polyfenolen, vitaminen, mineralen en vezels. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan sterke phytonutriënten, het risico op een vergrote prostaat verminderen. Het gaat hierbij om plantaardige bio-actieve voedingsstoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. Phytonutriënten bevinden zich vaak in de schil van fruit en in de buitenste delen van groente.

Eet gezonde, vetvrije voedingsmiddelen

Kies voor gezonde vetten

Uit onderzoek blijkt dat mannen die weinig rood vlees eten, wat veel verzadigd vet bevat, en over het algemeen weinig vet eten, minder kans hebben op een flink ontwikkelde prostaathyperplasie. Bij het kiezen van vetten moet je je richten op gezonde vetten (mono-onverzadigde, omega-3), zoals die in avocado's, noten, vette vis, en plantaardige oliën zoals olijfolie, en als alfa-linoleenzuur (ALA) in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige (dieet)margarines.

Mono-onverzadigde vetzuren

Mono-onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed en tref je vooral aan in plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie en arachideolie, ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (n-3-vetzuren), en komen voor in de vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel

Linzen zijn gezond voor de prostaat / Bron: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.comLinzen zijn gezond voor de prostaat / Bron: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.com

Kies plantaardig eiwitten boven dierlijk eiwitten

Plantaardige eiwitten geven je alle voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen die nodig zijn voor maximale prostaatgezondheid. Het eten van voeding die rijk is aan plantaardig eiwitten verminderen prostaatklachten. Onderzoek suggereert ook dat soja isoflavonen, plantaardige stoffen die voorkomen in peulvruchten (zoals soja), rode klaver, lijnzaad en enkele andere groenten en granen, kunnen helpen bij het voorkomen van BPH. Ook worden bonen en linzen geassocieerd met een lager risico op BPH, terwijl pluimvee en eieren zijn verbonden met een verhoogd risico.

Tip voor een gezonde prostaat: groene thee

Groene thee bevat stoffen genaamd catechines, een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen en die door het hele lichaam reizen en in de prostaat verblijven, waar ze de productie en werking van hormonen kunnen moduleren en nuttig kunnen zijn bij de behandeling van BPH.

Vermijd sommige voedingsmiddelen

Vermijd voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de prostaat. Sommige voedingsmiddelen zijn bijzonder schadelijk voor de prostaat, waaronder rood vlees, zuivelproducten en suikerrijke voedingsmiddelen.

Zegepalm / Bron: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zegepalm / Bron: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Neem goed onderzochte supplementen

Verschillende natuurlijke supplementen zijn vooral nuttig als je reeds last van een vergrote prostaat hebt, omdat ze de klachten verminderen. Supplementen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn in klinische studies, zijn onder meer:
 • Bèta-sitosterol, welke een sterk regulerende rol in het lichaam van de man speelt en de groei van het prostaatweefsel afremt;
 • Cranberry, wat mogelijk helpt bij het beter en krachtiger uitplassen;
 • DIM, welke de stof diindolylmethaan bevat, wat de pijn bij het urineren verzacht en de verdere toename van de prostaat zal verhinderen;
 • Groene thee-extract, welke tevens het risico op prostaatkanker verkleint;
 • Pygeum africanum, plantaardige medicatie tegen een prostaatvergroting;
 • Pollen-extract, aangezien graspollen ervoor zorgen dat het nachtelijke plassen verbetert en de prostaat in omvang afneemt;
 • Zegepalm (saw palmetto), kan werkzaam zijn bij een vergrote prostaat;
 • Vitamine D en zink.

Tips voor een gezonde prostaat: gewicht en beweging

Gewicht

Het is belangrijk om een gezond gewicht te handhaven. Tal van studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen overgewicht en BPH. Vooral overgewicht rond de taille en heupen is geassocieerd met een groter risico op BPH.

Bewegen is gezond voor de prostaat / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond voor de prostaat / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Beweging

Regelmatig bewegen is belangrijk. Er zijn sterke aanwijzingen dat regelmatig bewegen BPH voorkomt. Een regelmatig trainingsprogramma kan ook obesitas helpen voorkomen, wat ook een risicofactor voor BPH is.

Omgaan met stress

Onderzoek toont aan dat stress symptomen van BPH kan verergeren. Experts suggereren dat veranderingen in hormoonniveaus of de betrokkenheid van het sympathische zenuwstelsel de associatie tussen BPH en stress kunnen verklaren. Stressmanagementechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en goede voeding, kunnen helpen om je stress onder controle te krijgen.

Selenium

Selenium is een belangrijk spoorelement en antioxidant. Het beschermt mannen tegen prostaatkanker, maar er zijn ook aanwijzingen dat selenium gunstig kan zijn bij andere prostaataandoeningen, zoals prostaatvergroting en prostaatontsteking (prostatitis). Studies hebben aangetoond dat seleniumsuppletie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van deze aandoeningen en tevens de ontstekingsreactie in de prostaat kan verminderen.

Leid een prostaatvriendelijke levensstijl

Roken en slapen

Roken en onregelmatige slaap kunnende gezondheid van je prostaat beïnvloeden.

Een gezond seksleven

Seksuele activiteit lijkt gezond te zijn voor je prostaat. Waarschijnlijk is een gezond seksleven een belangrijk onderdeel van een gezonde prostaat, maar onderzoek geeft tegenstrijdige uitkomsten.

Vermijd blootstelling aan toxines

Blijf weg van chemicaliën en andere stoffen die het risico op het ontwikkelen van BPH kunnen verhogen. Sommige te vermijden gifstoffen zijn bisfenol-A, ftalaten, pesticiden en kwik.

Beperk de inname van cafeïne

Koffie, cola, sommige energiedrankjes, thee en andere voedingsmiddelen waar cafeïne in zit, kan je beter vermijden. Cafeïne kan je prostaat irriteren en BPH-symptomen verergeren.

Vermijd gekruid en zout voedsel

Eet zo min mogelijk pittig en zoutig voedsel. Deze voedingsmiddelen kunnen BPH-symptomen erger maken.

Voorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVoorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Beperk alcoholgebruik

Een matige hoeveelheid alcohol (hooguit 1 tot 2 drankjes per dag) kan worden beschouwd als veilig, maar meer drinken kan de prostaat irriteren en de klachten van een vergrote prostaat doen verergeren.

Plas niet ophouden

Als je aandrang voelt om te plassen, moet je zo snel mogelijk een toilet opzoeken en niet te lang je plas ophouden.

Prostaatmassage

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Open Urology and Nephrology meldde dat 115 mannen met BPH een verbetering van de symptomen ervoeren na het gebruik van een prostaatmassage-apparaat.[1] De bevindingen van de studie waren echter beperkt omdat er geen controlegroep was en er geen medische tests werden gedaan. In plaats daarvan gebruikten de onderzoekers vragenlijsten die door de deelnemers waren ingevuld.

Prostaatmassage kan zowel extern (via het perineum) als intern (vibrerend) toegepast worden.

Behoud van hormoonbalans

Hormonen spelen een rol bij de vergroting van de prostaat, dus is het belangrijk om een goede hormoonbalans te handhaven om je prostaat gezond te houden.

Noten:
 1. Capodice, Jillian & Stone, Brian & Katz, Aaron. (2009). Evaluation of an At-Home-Use Prostate Massage Device for Men with Lower Urinary Tract Symptoms. The Open Urology & Nephrology Journal. 2. 10.2174/1874303X00902010020.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere man op den duur kan voorkomen. Voor de meeste mannen g…
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenProstaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenMannen kampen mogelijk met prostaatstenen. De stenen in de prostaat komen vaak voor en zijn meestal geassocieerd met goe…
Finasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatFinasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatHaargroeimiddel Finasteride wordt voorgeschreven als tegen prostaatvergroting en als haargroeimiddel. Het is een zogenaa…

Huiduitslag aan handpalm: Oorzaken, symptomen en behandelingHuiduitslag aan handpalm: Oorzaken, symptomen en behandelingEen huiduitslag aan de handpalm(en) komt voor bij diverse huidziekten, auto-immuunaandoeningen en infecties. Daarnaast z…
De gezondheidsvoordelen van huisdieren op mensenDe gezondheidsvoordelen van huisdieren op mensenBen je gek op huisdieren of heb je juist een reden nodig om een dierenliefhebber te worden? Een goede reden is dat huisd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DataBase Center For Life Science (DBCLS), Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Capodice, Jillian & Stone, Brian & Katz, Aaron. (2009). Evaluation of an At-Home-Use Prostate Massage Device for Men with Lower rinary Tract Symptoms. The Open Urology & Nephrology Journal. 2. 10.2174/1874303X00902010020.
 • Gezondheidsnet. Zo houd je je prostaat gezond - Wat voeding voor je prostaat kan doen. https://www.gezondheidsnet.nl/prostaatklachten/zo-houd-je-je-prostaat-gezond (ingezien op 4-7-2017)
 • National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements. Selenium - Fact Sheet for Health Professionals. Geraadpleegd op 19-5-2023, van https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
 • Prostate cancer UK. Enlarged prostate. https://prostatecanceruk.org/prostate-information/further-help/enlarged-prostate (ingezien op 4-7-2017)
 • Prostaat.nl. Vergrote prostaat (BPH). http://www.prostaat.nl/aandoeningen/vergrote-prostaat-bph/ (ingezien op 4-7-2017)
 • Prostate.net. Preventing BPH, http://prostate.net/health-centers/bph-health-center/preventing-enlarged-prostate (ingezien op 4-7-2017)
 • Voedingscentrum. Omega 3. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx (ingezien op 4-7-2017)
 • ZGT. Prostaatvergroting. https://www.zgt.nl/aandoening-en-behandeling/onze-specialismen/de-prostaatkliniek/forum/?subject=20499 (ingezien op 16-5-2023)
 • Afbeelding bron 1: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Sallicio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 5: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.