Voeding voor een gezonde prostaat: tips en adviezen

Voeding voor een gezonde prostaat: tips en adviezen De prostaat is een kleine klier, gelegen net onder de blaas om de plasbuis heen, die deel uitmaakt van het mannelijke voortplantingssysteem en zaadvocht afscheidt. De prostaat heeft ongeveer de grootte van een walnoot en groeit gedurende het hele leven van een man. Als je ouder wordt, is het belangrijk om een gezonde prostaat te behouden. Veel mannen krijgen op oudere leeftijd last van klachten vanwege een goedaardige vergrote prostaat. Daarnaast is prostaatkanker een van de meest voorkomende kanker bij mannen. Er is geen definitief bewijs dat goede voeding kan prostaatproblemen kan voorkomen, maar het eten van gezonde en evenwichtige voeding kan het risico wel verminderen. Welke zes voedingsmiddelen kun je eten om de gezondheid van je prostaat een boost te geven? Tips en adviezen om je prostaat gezond te houden.

Voeding voor de prostaat


Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Streef naar een gezond eetpatroon

Gezonde en gevarieerde voeding

In plaats van je te concentreren op specifieke voedingsmiddelen, is het allereerst van belang dat je gezond en gevarieerd eet. Dat is overigens makkelijker dan je zou denken. In een notendop is dit wat deskundigen hierover adviseren:
 • Eet ten minste vijf porties fruit en groenten per dag. Ga vooral voor fruit en groenten met een diepe, heldere kleur.
 • Eet volkoren brood in plaats van wit brood. Dit is de meest effectieve manier manier om elke dag vezels, ijzer en B-vitaminen binnen te krijgen. Kies tevens voor volkoren pasta en granen in plaats van witte producten. Neem zilverrijst in plaats van witte rijst.
 • Beperk de consumptie van rood vlees, zoals rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, zowel rauw als gebakken, en bewerkt vlees, zoals ham, spek of salami.
 • Kies voor wit vlees (kip en gevogelte) en vis. Bonen en eieren zijn goede en gezonde eiwitbronnen.
 • Kies gezonde vetten (zoals lijnzaadolie, sesamolie walnotenolie), noten (amandelen, walnoten, pecannoten), en avocado's. Beperk verzadigde vetten uit zuivel en zuivelproducten (zoals melk, eieren, kaas en boter) en vetten zoals wordt gevonden in rood vlees. Vermijd transvetten die volop aanwezig zijn in de fastfood- en industrievoeding.
 • Vermijd suikerrijke dranken, zoals frisdrank, energiedrankjes, vruchtensappen, etc. Snoep met mate.
 • Gebruik weinig zout. Kies voedingsmiddelen met een laag natriumgehalte. Beperk het gebruik van bewerkt voedsel (kant-en-klare maaltijden, etc.).
 • Neem niet te grote porties eten. Eet langzaam, en stop met eten als je verzadigd bent. Ga niet door met eten omdat je het zo lekker vindt. Veel mensen scheppen voor een tweede weer op uit gewoonte. Probeer daarmee te stoppen.
 • Blijf actief en beweeg dagelijks ten minste een half uur matig-intensief.

Bewegen is gezond voor de prostaat / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond voor de prostaat / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Lichaamsbeweging

Niet alleen gezond en gevarieerd eten is van belang, maar het is ook essentieel dat je actief blijft. Regelmatige lichaamsbeweging verkleint het risico op het ontwikkelen van een aantal dodelijke ziekten, waaronder van hart- en vaatziekten, beroerten en bepaalde vormen van kanker. En hoewel relatief weinig studies zich specifiek hebben beziggehouden met de effecten van lichaamsbeweging op de gezondheid van de prostaat, lijkt het erop dat regelmatige lichaamsbeweging gunstig is voor de prostaat.

Voeding voor een gezonde prostaat

Er zijn grofweg zes (groepen) levensmiddelen die gezond zijn voor de prostaat en het kliertje in goede conditie houden:
 • Bessen;
 • Vette vis;
 • Noten;
 • Bonen;
 • Groene thee; en
 • Watermeloen.

Bessen

Bosbessen, aardbeien, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen zijn rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het lichaam aangezien zij schade door vrije radicalen, moleculen die gezonde cellen aanvallen en het risico op kanker vergroten, voorkomen. Vitamine C kan ook de klachten van Benigne prostaathyperplasie (BPH) ofwel goedaardige prostaatvergroting verminderen door het bevorderen van een goede urinestroom en het verminderen van de zwelling.

Sardines in restaurant 'Esplanada do Cantinho' te Lissabon (Portugal) / Bron: Martin SulmanSardines in restaurant 'Esplanada do Cantinho' te Lissabon (Portugal) / Bron: Martin Sulman

Vette vis

Vette vis zoals haring, sardines of zalm, is rijk aan omega-3-vetzuren. Er zijn tal van redenen om omega-3-vetzuren in je dieet te verwerken. Omega-3-vetzuren helpen het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterol te verhogen. Daarnaast kan kan het helpen om hoge bloeddruk te verlagen, kan het bijdragen aan gewichtsverlies, en het vermindert het risico op een hartaanval. Een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van de prostaat. Het kan zelfs het risico op prostaatkanker verkleinen, waarschijnlijk vanwege de anti-inflammatoire effecten, en uiteindelijk omdat het de tumorgroei remt. Dus het is belangrijk om te bedenken dat het vervangen van andere dierlijke vetten met die van vette vis, gunstig is vanwege de omega-3 vetzuren. Het Voedingscentrum adviseert om twee porties vis per week te eten.

Paranoten bevatten veel selenium / Bron: Gadini, PixabayParanoten bevatten veel selenium / Bron: Gadini, Pixabay

Noten

Gezonde vetten zoals die in noten zitten, kunnen je helpen om je slechte LDL cholesterol te verlagen en bij het bevorderen van de gezondheid van je hersenen. Zo zijn paranoten niet alleen een goede bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine E en calcium, ze zitten ook bomvol selenium, een mineraal dat samen met soja kan helpen bij het bestrijden van prostaatkanker. Een handje paranoten bevat al minstens 480% van de hoeveelheid selenium die je iedere dag nodig hebt. Eet er dus niet te veel van, want te veel selenium kan klachten geven. Zo kunnen de haren en nagels broos worden. Andere gezonde noten voor mannen zijn pecannoten, amandelen en walnoten. Dagelijks een handje noten (ongeveer 30 gram) past binnen een gezonde levensstijl.

Bonen en peulvruchten

Vervang rood of bewerkt vlees met plantaardige eiwitten. Bonen en peulvruchten zitten boordevol eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Er zitten ingrediënten in bonen die een rol spelen in kankerpreventie, onder meer saponine, proteaseremmers en fytinezuur. Personen die veel bonen eten, hebben en verlaagd risico op prostaatkanker. Bovendien zijn bonen rijk aan vezels en vezelrijke voeding is goed voor de stoelgang en het wordt geassocieerd met een verlaagd risico op darmkanker, alvleesklierkanker en borstkanker.

Watermeloen goed voor de prostaat / Bron: Condesign, PixabayWatermeloen goed voor de prostaat / Bron: Condesign, Pixabay

Watermeloen

Deze zoete fruitsoort is vet-vrij, natrium-vrij en rijk aan vitamine A en C. Watermeloen is ook een uitstekende bron van lycopeen, de anti-oxidant die sommige voedingsmiddelen hun kleur geeft, zoals tomaten en watermeloenen. Uit onderzoek blijkt dat lycopeen kan helpen het risico op prostaatkanker te verlagen. Lycopeen is te vinden in voedingsmiddelen zoals tomaten, abrikozen, roze pompelmoes, guave en papaja.

Groene thee voor een gezonde prostaat

Uit onderzoek blijkt dat groene thee kan helpen beschermen tegen prostaatkanker. De voordelen van de consumptie van groene liggen ook op het gebied van het verlagen van cholesterol en het verbetert zelfs het geheugen en de aandachtsspanne.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Een verhoogd PSADe afkorting PSA staat voor prostaat specifiek antigeen. Zoals de naam al aangeeft, is het een enzym dat specifiek door…
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynam…

Gezonde voeding voor de blaas en het urinestelselGezonde voeding voor de blaas en het urinestelselHet urinestelsel bestaat uit de hogere urinewegen, de nieren en de urineleiders, en de lagere urinewegen, de blaas en de…
Gezonde voeding voor botten, spieren en gewrichtenGezonde voeding voor botten, spieren en gewrichtenWat is gezonde of goede voeding om soepele gewrichten, sterke botten en stevige spieren te houden? Botten, gewrichten en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/darios44
 • http://www.health.harvard.edu/healthbeat/10-diet-and-exercise-tips-for-prostate-health
 • http://www.everydayhealth.com/pictures/superfoods-for-a-healthy-prostate/
 • http://www.telegraph.co.uk/men/health/five-foods-you-should-be-eating-to-keep-a-healthy-prostate-and-f/
 • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3643874/Eating-nuts-slashes-prostate-cancer-death-risk-serving-five-times-week-boosts-patients-chances-survival.html
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Gadini, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Condesign, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.