Gezonde voeding voor de blaas en het urinestelsel

Gezonde voeding voor de blaas en het urinestelsel Het urinestelsel bestaat uit de hogere urinewegen, de nieren en de urineleiders, en de lagere urinewegen, de blaas en de urinebuis. Het gaat hierbij om organen die urine aanmaken en afvoeren uit het lichaam. Gezonde voeding voorziet je urinestelsel met voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Bepaalde voedingsmiddelen zijn in het bijzonder goed voor de blaas en het urinestelsel, zoals cranberry's, yoghurt en knoflook. Ook is het goed voor je blaas en urinewegen om dagelijks voldoende water te drinken. Roken vergroot de kans op blaaskanker en daarom kun je met het oog op de gezondheid van je blaas (naast talloze andere redenen) beter stoppen met roken.

Gezonde voeding voor de blaas


Cranberry's goed voor de blaas

De cranberry is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en werkt preventief tegen urineweginfecties. Cranberry's zijn waarschijnlijk het beste voedsel dat je kunt eten als je een gezonde blaas wilt hebben en behouden. Cranberry's helpen om schadelijke bacteriën te verdrijven, zodat je minder kans hebt om een urineweginfectie zoals een blaasontsteking te krijgen. Cranberry maakt je urine extra zuur en daar kunnen bacteriën niet zo goed tegen. Dagelijks een glas cranberrysap voorkomt dat bacteriën zich aan de wanden van de blaas en de urinebuis hechten. Een glas cranberrysap per dag verlaagt het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie met maximaal 34 procent, aldus een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food.

Yoghurt met blauwe bessen / Bron: StockSnap, PixabayYoghurt met blauwe bessen / Bron: StockSnap, Pixabay

Yoghurt: gezonde voeding voor de blaas

Gefermenteerde zuivelproducten

Het regelmatig eten van yoghurt en andere gefermenteerde zuivelproducten, kan het risico op infectie van de urinewegen verlagen met maar liefst 80 procent. Yoghurt helpt ook blaaskanker voorkomen, volgens een lange-termijnstudie onder 82.000 personen, die is gepubliceerd in oktober 2008 in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition. Deelnemers die twee of meer porties yoghurt of zure room (hierbij zijn melkzuurbacteriën aan de room toegevoegd) aten, hadden de minste kans op blaaskanker.

Welke yoghurt kun je het beste gebruiken?

Gebruik bij voorkeur zure ongezoete yoghurt; de zuurheid van yoghurt wordt veroorzaakt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Je kunt ook andere probiotische voeding gebruiken: water- of yoghurtkefir, biogarde of karnemelk. In biogarde zitten vooral rechtsdraaiende melkzuren, waardoor mensen met darmproblemen beter reageren op biogarde. Melk en kaas daarentegen verlagen niet het risico op blaaskanker. De onderzoekers concludeerden dat gefermenteerde zuivelproducten deze vorm van kanker kunnen helpen voorkomen.

Knoflook / Bron: LoboStudioHamburg, PixabayKnoflook / Bron: LoboStudioHamburg, Pixabay

Knoflook tegen blaaskanker

Knoflook helpt blaaskanker voorkomen en knoflooksupplementen kunnen gebruikt worden als je al blaaskanker hebt. Volgens twee gerenommeerde deskundigen in de behandeling van blaaskanker, dr David L. Lamm van de Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio en dr. Dale R. Riggs van West Virginia University School of Medicine zijn knoflooksupplementen niet alleen net zo nuttig als standaard immunotherapie voor blaaskanker, bacillus Calmette-Guérin (BCG, een vorm van immunotherapie om je weerstand te verhogen), ze zijn zelfs beter.

Knoflook goed voor de nieren
Knoflook lijkt ook te beschikken over mogelijk beschermende effecten voor de nieren, volgens een proefdieronderzoek naar chronisch nierfalen gepubliceerd in de 2011 editie van het tijdschrift Renal Failure. Suppletie met knoflook gedurende drie weken vermindert ontstekingen en verlaagt het aantal witte bloedcellen. Verder onderzoek is nodig om deze voorlopige onderzoeksresultaten te bevestigen.

Bananen zijn rijk aan kalium / Bron: StockSnap, PixabayBananen zijn rijk aan kalium / Bron: StockSnap, Pixabay

Bananen

Een banaan heeft een aantal voordelen voor je blaas, vanwege de hoeveelheid kalium in een banaan. Kalium is bijzonder goed om de kracht van de blaas te vergroten, wat kan bijdragen tot het verhelpen van potentiële infecties die de kop op kunnen steken.

Antioxidanten voor het urinestelsel

Proanthocyanidine-antioxidanten in cacao, appels, druiven, pinda’s en kaneel, kunnen bijdragen aan een goede gezondheid van de urinewegen. Proanthocyanidine is maar liefst 20 keer sterker dan vitamine C en 50 keer sterker dan vitamine E.

Voldoende drinken

Veel water drinken - dagelijks ongeveer zes tot acht glazen - kan bacteriën uit je urinewegen wegspoelen en blaasontstekingen helpen voorkomen. Veel mensen drinken tegenwoordig echter meer dan dat, omdat ze hebben gehoord dat veel water drinken gezond voor ze is. Als je last hebt van een constante behoefte om je blaas te legen en je drinkt de hele dag door vocht, verminder dan je vochtinname. Vermijd ook cafeïnehoudende frisdranken en koffie - ze zullen je alleen maar meer laten plassen.

Niet roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van blaaskanker; rokers hebben een twee tot drie keer grotere kans op blaaskanker dan niet-rokers. Als je nog steeds aan het roken bent of andere vormen van tabak gebruikt, is het belangrijk om te stoppen voor de gezondheid van je blaas en om andere redenen. Praat je huisarts over hoe je het beste kunt stoppen met roken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Mensen met een overactieve blaas kunnen ernstige beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Wat kun je doen tegen een o…
Prikkelbare blaas: oorzaken en behandelingPrikkelbare blaas: oorzaken en behandelingDe term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwi…
Blaasgruis bij kattenKatten drinken weinig. Een gebrek aan vocht veroorzaakt vroeg of laat gezondheidsproblemen. Vooral de nieren en de urine…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…

Citroen is niet alleen gezond, maar ook nuttig in huishoudenCitroen is niet alleen gezond, maar ook nuttig in huishoudenVan alle citrusvruchten is de citroen de meest veelzijdige soort. Citroen is niet alleen een verkwikkende en gezonde zui…
Voeding voor een gezonde prostaat: tips en adviezenVoeding voor een gezonde prostaat: tips en adviezenDe prostaat is een kleine klier, gelegen net onder de blaas om de plasbuis heen, die deel uitmaakt van het mannelijke vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Everyday Health. 10 Ways to Keep Your Bladder Healthy. https://www.everydayhealth.com/bladder-health-pictures/keep-your-bladder-healthy.aspx#05 (ingezien op 5-12-2017)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Proanthocyanidine
 • http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/blaasontsteking.html
 • https://www.olvg.nl/afdelingen/urologie/anatomie_van_de_urinewegen
 • http://healthyeating.sfgate.com/foods-promote-healthy-urinary-tract-system-5170.html
 • http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/3-foods-that-help-you-maintain-a-healthy-bladder.html
 • http://www.care2.com/greenliving/nutritional-support-for-bladder-infection.html
 • http://turmericsgold.com/cancer/curcumin-for-bladder-cancer/
 • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: LoboStudioHamburg, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: StockSnap, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.