Gezonde voeding voor nieren: rode paprika, knoflook & kersen

Gezonde voeding voor nieren: rode paprika, knoflook & kersen Het is genoegzaam bekend dat een evenwichtige voeding belangrijk is voor een goede gezondheid. Nu zijn er ook voedingsmiddelen die niet alleen de algemene gezondheid bevorderen, maar ook specifiek gezond zijn voor je nieren. Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn. De nieren worden bedekt door de onderste ribben. De belangrijkste job van de twee nieren is het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam door uitscheiding via de plas of urine. Dat is een belangrijke taak en je nieren kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken middels gezonde voeding.
Gezonde voeding voor de nieren / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comGezonde voeding voor de nieren / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.com

Gezonde voeding voor de nieren

Antioxidanten en vrije radicalen

Sommige voedingsmiddelen zijn zeer goed voor de nieren. Om te begrijpen waarom ze worden gezien als 'supervoedsel', is het belangrijk om iets te begrijpen van oxidatie en vrije radicalen. Oxidatie (verbranding) is een natuurlijk stofwisselingsproces waarbij voedingsstoffen worden 'verbrand' door binding aan zuurstof en er energie geproduceerd wordt. Dit proces leidt tot de vorming van essentiële lichaamsstoffen en afvalstoffen (metabolieten). Er ontstaan bij de normale stofwisseling echter ook vrije radicalen (evenals bij roken en bij het zonnen). Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die wild rond stuiteren in je lichaam en schade aanrichten aan gezonde weefsels. Vrije radicalen worden verondersteld bij te dragen aan veroudering en veel chronische ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en alzheimer. Supervoedingsmiddelen bevatten echter antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen. Zelfs in betrekkelijk kleine hoeveelheden, helpen antioxidanten de snelheid van oxidatie, veroorzaakt door vrije radicalen, te vertragen. Voorbeelden van antioxidanten omvatten flavonoïden, lycopeen en vitamine C, E en betacaroteen (provitamine A, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A).

Dieet voor gezonde nieren

Tips wat betreft voeding voor gezonde nieren, zijn onder meer:
 • Eet veel fruit, groenten, peulvruchten en volkoren brood en rijst.
 • Beperk je vleesinname en eet bij voorkeur mager vlees zoals kip, en vis.
 • Kijk naar het voedseletiket en probeer voedsel te kiezen met een laag suikerpercentage en weinig zout en verzadigde vetten.
 • Beperk fastfoodmaaltijden en kant-en-klare maaltijden.

Rode paprika / Bron: PublicDomainPictures, PixabayRode paprika / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Rode paprika

Rode paprika's zijn een goede keuze voor degenen die bezorgd zijn over de gezondheid van hun nieren, omdat ze weinig kalium bevatten. Als je nieren naar behoren functioneren wordt kalium uitgeplast. Nieren die niet goed werken, zorgen ervoor dat er te veel kalium in het lichaam achterblijft. Dit kan onder meer leiden tot hartritmestoornissen.

Bovendien bevatten rode paprika's behoorlijk veel vitamine A, C, B6, foliumzuur en vezels. Ze bevatten ook het antioxidant lycopeen, waarvan is aangetoond dat het bescherming biedt tegen (bepaalde vormen van) kanker.

Groene kool

Groene kool is een kruisbloemige groente vol met fytochemicaliën, bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen. Fytochemicaliën neutraliseren vrije radicalen. Veel fytochemicaliën worden verondersteld kanker te bestrijden en de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen. Groene kool is bovendien rijk aan vitamine K (100 gram groene kool is goed voor iets meer dan 60% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine K) en C, rijk aan vezels en een goede bron van vitamine B6 en foliumzuur. Groene kool heeft echter een laag kaliumgehalte, dus het is vooral niervriendelijk.

Bloemkool

Een andere niervriendelijke groente is bloemkool. Deze kruisbloemige groente brengt veel vitamine C op je bord, samen met foliumzuur en vezels. Daarnaast bevat het stoffen die je lever helpen met het neutraliseren van giftige stoffen.

Knoflook / Bron: LoboStudioHamburg, PixabayKnoflook / Bron: LoboStudioHamburg, Pixabay

Knoflook

Knoflook is goed voor het verminderen van ontstekingen en het verlagen van cholesterol. Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.

Ui gezond voor de nieren

Een ander voedingsmiddel dat geknipt is ter ondersteuning van de nieren, is de ui. Uien zitten bomvol flavonoïden, in het bijzonder quercetine (spreek uit: kersetine), een krachtige antioxidant die wordt verondersteld bij te dragen aan het verminderen van hart- en vaatziekten en bescherming te bieden tegen vele vormen van kanker. Het heeft ook anti-inflammatoire eigenschappen. Uien hebben een laag kaliumgehalte. Uien zijn niet alleen niervriendelijk; ze bevatten ook chroom, een mineraal dat het lichaam helpt bij het metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten.

Appels

Een bekend Engelse gezegde luidt: 'An apple a day keeps the doctor away'. Niet voor niets. Appels zijn rijk aan vezels en hebben anti-inflammatoire eigenschappen, appels helpen bij het verminderen van cholesterol, voorkomen obstipatie, beschermen tegen hart- en vaatziekten en verminderen het risico op kanker.

Bosbessen / Bron: Couleur, PixabayBosbessen / Bron: Couleur, Pixabay

Bosbessen

Deze smakelijke bessen danken hun blauwe kleur aan anthocyanidinen, een krachtige antioxidant. Bosbessen bevatten natuurlijke verbindingen die ontstekingen tegengaan. Ook zit er veel vitamine C en vezels in. Ze bevatten ook mangaan, wat bijdraagt ​​aan gezonde botten.

Cranberry

De cranberry komen vooral op Terschelling voor en zijn zeer geschikt voor het voorkomen van urineweginfecties zoals blaasontsteking, omdat ze de urine zuurder maakt waardoor bacteriën moeilijker kunnen overleven. Er is ook aangetoond dat cranberry's bescherming bieden tegen kanker en hartziekten. Je kunt iedere dag een glaasje cranberrysap nemen. Of strooi een handvol gedroogde cranberry's over havermout of salade.

Frambozen / Bron: Sunny Forest/ShutterstockFrambozen / Bron: Sunny Forest/Shutterstock

Frambozen

Frambozen bevatten een stof genaamd ellaginezuur, die helpt vrije radicalen te neutraliseren. De rode kleur dankt de framboos aan antioxidanten die bekend staan onder de naam anthocyanen. Frambozen zitten boordevol vezels, vitamine C en mangaan. Ze bevatten ook veel foliumzuur, een B-vitamine. Frambozen hebben eigenschappen die kankergroei remt en de vorming van tumoren helpt voorkomen.

Aardbeien

Aardbeien zijn rijk aan twee soorten antioxidanten en bovendien bevatten ze veel vitamine C, mangaan en vezels. Ze hebben anti-inflammatoire en anti-kankereigenschappen en helpen ook om je hart gezond te houden.

Kersen / Bron: Hans, PixabayKersen / Bron: Hans, Pixabay

Kersen

Kersen zitten vol met antioxidanten en fytochemicaliën die je hart beschermen. Wanneer je ze dagelijkse eet, kunnen ze ontstekingen remmen. Kers is wereldwijd gezien grofweg 45 weken per jaar beschikbaar. Nederlandse kersen zijn van mid-juni tot augustus verkrijgbaar.

Rode druiven

De kleur in rode druiven is afkomstig uit verschillende flavonoïden. Deze zijn goed voor je hart, omdat ze oxidatie helpen voorkomen en de kans op de vorming van bloedstolsels verminderen. Een flavonoïde in druiven, resveratrol, kan de productie van stikstofmonoxide stimuleren, waardoor bloedvaten zich verwijden wat zorgt voor een betere doorbloeding. Flavonoïden kunnen je ook helpen beschermen tegen kanker en het voorkomt ontstekingen.

Vis goed voor de nieren

Vis bevat anti-inflammatoire vetten, zogenaamde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetten voorkomen ziekten, zoals kanker en hartziekten. Ze helpen ook het LDL (het slechte cholesterol) verlagen en HDL (het goede cholesterol) verhogen. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, sardines, forel, haring, zalm en tonijn, zijn overvloedige bronnen van omega-3-vetzuren.

Olijfolie

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in landen waar olijfolie wordt gebruikt in plaats van andere soorten oliën, minder kans hebben op kanker en hart- en vaatziekten. Olijfolie bevat onder meer polyfenolen, antioxidanten en onverzadigde vetten, die goed zijn voor de nieren. Extra vierge olijfolie is de beste kwaliteit.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Andere maatregelen voor gezonde nieren

Je nieren spelen een belangrijke rol in de dagelijkse werking van je lichaam en helpen je algemene gezondheid en welzijn te behouden, dus het is het verstandig om ook op andere manieren dan gezonde voeding voor je nieren te zorgen.

Stoppen met roken

Als je niet rookt, begin dan niet met roken. Als je wel rookt, stop dan met roken. Dit is de eenvoudigste, belangrijkste leefstijlverandering die je kunt doorvoeren als je je risico op nieraandoeningen wilt verminderen. Mensen die roken hebben drie keer meer kans op een verminderde nierfunctie en hebben een vier tot vijf keer groter risico op een hartaanval en een beroerte.

Dagelijks bewegen is goed voor de nieren / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comDagelijks bewegen is goed voor de nieren / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Dagelijks bewegen

Het wordt aanbevolen om op de meeste dagen van de week gedurende minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, fietsen, tuinieren of zwemmen. Beweging leidt tot meer kracht, uithoudingsvermogen en energie. Het is verstandig om langzaam te beginnen en geleidelijk vaker en intensiever te bewegen. Je kunt elke fysieke activiteit onderverdelen in drie delen van tien minuten, die kunnen worden verhoogd naarmate je conditie verbetert.

Voldoende water drinken

Drink veel water en luister naar je lichaam. Als je dorst hebt, dan is het drinken van water de eerste keus. Water heeft enorm veel gezondheidsvoordelen, bevat geen calorieën, is niet duur en gemakkelijk verkrijgbaar. Suikerrijke frisdranken zitten vol met 'lege calorieën', wat betekent dat ze veel suiker bevatten maar geen voedingswaarde hebben. Veel vruchtensappen bevatten veel suiker en beschikken niet over de vezels die de hele vrucht wel heeft.

Voorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVoorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Beperk je alcoholinname

Het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol kan leiden tot hartaandoeningen en hoge bloeddruk, waardoor je risico op nieraandoeningen toeneemt. Om goed voor je nieren te zorgen, wordt aanbevolen de alcoholinname te beperken tot maximaal één alcoholische consumptie per dag en bij voorkeur helemaal niet drinken.

Geniet van het leven

Een goede gezondheid en welzijn betekent dat je in alle delen van je leven goed functioneert en in goede conditie bent, zoals fysiek, mentaal, sociaal als geestelijk. Hier zijn enkele tips voor een aangenaam leven:
 • Zorg voor minder stress in je leven.
 • Doe de dingen die je leuk vindt.
 • Besteed meer tijd aan mensen van wie je geniet.
 • Ze je in voor anderen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
 • Zorg voor een goede balans tussen draagkracht en draaglast.

Gezond gewicht

Het is belangrijk om een ​​gezond gewicht te behouden en overgewicht te voorkomen. Je kunt je gewicht onder controle houden door gezond en gevarieerd te eten en door voldoende te bewegen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Nieren, zuiveraars van het lichaamDe nieren, we weten dat we ze hebben en op het moment dat er een probleem is, realiseren we vaak pas dat we eigenlijk he…
Een gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenEen gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenNieren filteren het bloed en halen afvalstoffen eruit, die met de urine worden uitgescheiden. Als de nieren niet goed me…
Waarom moet men vaak plassen als men alcohol nuttigt?Waarom moet men vaak plassen als men alcohol nuttigt?We kennen het bijna allemaal wel. Je drinkt op een gezellige avond een paar glaasjes alcoholische dranken en dan opeens…
Goed voor de nieren of niet; hoe voorkom je nierschade?Goed voor de nieren of niet; hoe voorkom je nierschade?Gezond leven met gezonde nieren. De nieren zijn erg belangrijk. Goed werkende nieren zorgen voor een gezond lichaam, maa…

Gezonde voeding voor vrouwen in de overgang: calcium, ijzerGezonde voeding voor vrouwen in de overgang: calcium, ijzerVoor de meeste vrouwen vangt de overgang aan als ze eind 40, begin 50 zijn. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. Het…
Gezonde voeding voor de huid: bramen, groene thee en waterGezonde voeding voor de huid: bramen, groene thee en waterWil je een stralende en gezonde huid? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt, dat je voldoende slaapt, stress minimalisee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • https://www.niddk.nih.gov/health-information/community-outreach-health-fairs/planning-health-fair/Documents/eating-right-508.pdf
 • https://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/lifestyle/top-15-healthy-foods-for-people-with-kidney-disease/e/5347
 • http://www.yourkidneys.com/kidney-education/Diet-and-nutrition/15-super-foods-for-kidney-health/2924
 • http://naturalsociety.com/kidney-cleanse-22-foods-for-kidney-health/
 • Kidney.org. Caring for your kidneys. https://kidney.org.au/your-kidneys/prevent/keeping-your-kidneys-healthy (ingezien op 17-12-2018)
 • Verse oogst. Kers. https://www.verseoogst.nl/producten/kers (ingezien op 3-4-2023)
 • Afbeelding bron 1: Gpointstudio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: LoboStudioHamburg, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Couleur, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Sunny Forest/Shutterstock
 • Afbeelding bron 6: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Halfpoint/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 9: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.