Gezondheid: Nieren, zuiveraars van het lichaam

De nieren, we weten dat we ze hebben en op het moment dat er een probleem is, realiseren we vaak pas dat we eigenlijk heel zuinig (hadden) moeten zijn op de zuiveraars van ons lichaam. Afhankelijk van de aandoening kan een andere leefstijl al heel wat bewerkstelligen, maar niet altijd. Waar moeten we op letten, wat moeten we vooral wel en wat niet doen, kortom … hoe zijn we “aardig” voor onze nieren?

De nieren in het lichaam

Fysiek gezien liggen de nieren links en rechts in de buikholte, achter het buikvlies. De belangrijkste rol van de nieren is om de samenstelling van het bloed constant te houden. De nieren ruimen dus allerlei ongewenste stoffen op die je via je voeding hebt binnen gekregen. Ook zorgt de nier voor het handhaven van de zuur-base-evenwicht van het lichaam. Ze transporteren hiervoor waterstofcarbonaat en waterstofionen. Wat het lichaam moet verlaten gaat via de aangemaakte urine het lichaam uit. Dit boonvorming-orgaan is 10 tot 13 cm, 5 cm dik en weegt zo’n 150 gram.

Hormonen en vitamines

De nieren maken renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk, aan. Verder erytropoëtine, wat de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert. Ook spelen de nieren een rol als het gaat om vitamine D, wat de opname van calcium uit de darm en de “inbouw” van calcium in de botten bevordert. De nier geeft vitamine D een actieve rol.

Hoe ga je goed met je nieren om?

Het is eigenlijk best belangrijk dat we goed met ons lichaam om gaan. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Daar hoort natuurlijk ook de inwendige mens bij. Wat kan je nu doen om extra aandacht te geven aan je nieren?

Zout

Het begint bij minder zout tot je te nemen. We krijgen via geprepareerde producten al meer dan genoeg zout binnen. Niet geprepareerde producten genieten dan ook de voorkeur, want zo bepaal je zelf of je aan je dagelijkse dosis zit. Op dagbasis is 5 tot 6 gram meer dan voldoende.

Écht eten

Het klinkt wellicht vreemd, maar échte voeding is zuivere voeding. Voeding die niet geprepareerd/gefabriceerd is en waar dus geen toevoegingen in wat voor vorm dan ook aan toegevoegd zijn. Volledig onbewerkte producten zijn altijd beter. Neem vooral veel groenten, fruit en vezels (welke je ook via fruit en groenten binnen kunt krijgen). Vocht is belangrijk en eigenlijk is water het beste, maar zoiets als groene thee kan natuurlijk ook.

Dubieuze eiwitten

Er komen steeds meer eiwitrijke diëten, want dat zijn geen dikmakers. Maar of ze – in grote mate innemend – ook nog zo goed zijn voor de nieren, valt te bezien. Het gaat om de balans en dus zijn producten met minder calorieën (denk hierbij ook aan overmatige hoeveelheden koolhydraten), zout, eiwitten en vetten altijd het beste.

Beweeg!

Het is een open deur, maar ook voor de nieren is het goed om in beweging te blijven. 30 tot 45 minuten per dag lekker bewegen is goed voor het hele lichaam, je verwerkt de inname van je voeding beter, je nieren kunnen steady hun gang gaan en je lichaam blijft soepel.

Hoe weet je dat je iets aan je nieren hebt?

Dat is zondermeer lastig, want je nieren moeten zeker zo’n 70% aangetast zijn, wil je echt lichamelijke problemen ondervinden en je lichaam zichzelf aan het vergiftigen is.
Te denk valt dan aan:
  • Misselijkheid
  • Hoge bloeddruk
  • Geen eetlust
  • Opgezwollen benen en voeten

Beginnend stadium?

Er is via de huisarts een risicotest te doen en waarmee deze een goede indicatie krijgt om al dan niet actie te moeten ondernemen. Deze test wordt meestal pas vanaf 45 jaar ingezet. De kans dat mensen onder deze leeftijd een beginnend probleem hebben, is klein. Bovendien kan het foutieve uitkomsten geven en is daarmee niet betrouwbaar.

Nierstenen

Nierstenen voel je de ene keer wel (en heftig) en de andere keer niet. Meestal is zeurende of stekende pijn in de onderrug en/of bloed bij de urine een signaal. Als je een teveel aan afvalstoffen in het lichaam hebt, kunnen deze kristalliseren. Normaal gesproken plas je deze uit, maar als dit niet het geval is, kunnen het nierstenen worden.

Het is altijd goed de huisarts te raadplegen en er zijn verschillende methodes om van de nierstenen af te komen.

Tot slot

In balans zijn met voeding, beweging, “opgeruimde” geest en matig met de “extra’s” is een basis. Niet roken, matig met alcohol en laat drugs ver achter je … dan leef je gezonder, zo mogelijk langer en dat alles in een goede gezondheid (althans de kans is vele malen groter). Het is maar waar je voor kiest.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Pijn aan de nieren: wat kan het zijn?De nieren zijn twee organen met een zeer belangrijke functie in ons lichaam: Het verwijderen van afvalstoffen en overtol…
Vitamine B6 kan soms werken tegen nierstenenVitamine B6 kan soms werken tegen nierstenenNierstenen komen bij 1% tot 10% van mensen in de wereld voor. Een zeldzame soort nierstenen ontstaat door een verhoogde…

Rollator kopen of huren, voor- en nadelenRollator kopen of huren, voor- en nadelenOuder worden komt met gebreken, en vroeg of laat heeft menigeen een rollator nodig. Niet alleen ouderen maken gebruik va…
Het voorkomen van letsel bij het paardrijdenIn Nederland is paardrijden voor velen een sport of een vrijetijdsbesteding. De kans dat je een blessure oploopt is hier…
Bronnen en referenties
  • Nier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nier_(biologie) – 2015
  • Sante (magazine): “luister naar je nieren” - juni 2015
  • Nierpatiënten: www.nvn.nl - mei 2015
  • Gezondheidsnet: http://www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen - mei 2015
  • H.J. Philips – nefroloog (interview april 2015)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.