Pijn aan de nieren: wat kan het zijn?

De nieren zijn twee organen met een zeer belangrijke functie in ons lichaam: Het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit ons lichaam. Ze dragen bij tot het zuiveren van het lichaam en zijn daarom onmisbaar. Langdurige pijn of steken in de nierstreek kunnen daarom duiden op een ernstig probleem in het lichaam. Echter kan deze pijn ontstaan door verschillende oorzaken en duidt het zeker niet altijd op ernstige problemen.

Het belang en de functie van onze nieren

De nieren zijn een zeer belangrijk orgaan in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat overtollig vocht ons lichaam kan verlaten en dat afvalstoffen niet in de bloedbaan terecht komen. Problemen met de nieren kunnen heel wat schade aan het lichaam aanbrengen. In het slechtste geval functioneren de nieren heel slecht of niet. Dit resulteert in afvalstoffen die in het lichaam vrijkomen. Hierdoor vergiftigt het lichaam zichzelf.

Mensen met slecht of niet-werkende nieren worden geholpen door een techniek genaamd 'nierdialyse'. Hierbij neemt een toestel het werk van de nieren over en zorgt het ervoor dat ons bloed gezuiverd wordt van afvalstoffen. Daarbuiten zorgt het ervoor dat het overtollige vocht ons lichaam kan verlaten.

Rugpijn of nierpijn?

Het onderscheid tussen rugpijn en nierpijn is niet altijd makkelijk om te herkennen. In de meeste gevallen is rugpijn vaak zeer laag in de onderrug, terwijl nierpijn zich hoger situeert, net onder de ribben. Toch kan het in sommige gevallen zijn dat men hier ook last heeft van rugpijn. In de meeste gevallen gaat het hier dan eerder over spierpijn dan over problemen met de ruggenwervels. Voelt de plaats eerder stijf aan tijdens het bewegen, dan draait het meestal om spierpijn. Blijft de pijn echter lang aanwezig, dan is het aangeraden om raad te vragen aan je huisdokter.

De symptomen van nierproblemen

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, zullen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Hierdoor ontstaan er klachten zoals jeuk, misselijkheid en braken. Ook het overtollig vocht kan niet verwijderd worden uit het lichaam. Dit resulteert in minder urine en dus minder plassen. Het overtollig vocht stapelt zich op in andere lichaamsdelen zoals de enkels of de knieën.

Bij acuut nierfalen treden deze symptomen plotseling op, terwijl bij chronisch nierfalen de symptomen zich steeds herkenbaarder maken. In sommige gevallen van chronisch nierfalen treedt ook kortademigheid en vermoeidheid op. Doordat de afvalstoffen zich in het lichaam blijven bevinden zien mensen met nierfalen er vaak uit alsof ze ziek zijn.

Andere symptomen van nierproblemen zijn:
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Slecht ruikende urine
  • Veranderingen in het plassen

De oorzaken van nierfalen

De oorzaken van nierfalen kunnen we onderscheiden in twee groepen: acuut nierfalen en chronisch nierfalen. Acuut nierfalen kan veroorzaakt worden door te weinig bloedtoevoer naar de nieren, bijvoorbeeld door een ernstig letsel of door een verstopping van bepaalde belangrijke bloedvaten. Daarbuiten kan acuut nierfalen ook nog veroorzaakt worden door een ontsteking aan de nieren of door een blokkade van de afvoerbuis die ervoor zorgt dat de urine van de nieren naar de blaas wordt gevoerd. Dit kan door een tumor of door nierstenen gebeuren.

Chronisch nierfalen wordt veroorzaakt doordat acuut nierfalen niet of niet tijdig wordt behandeld. Daarbuiten zijn er nog andere oorzaken zoals diabetes, een constant hoge bloeddruk, nieraandoeningen en nierafwijkingen, of overmatig gebruik van medicijnen en alcohol.

Niertumoren en nierstenen

Niertumoren en nierstenen kunnen ervoor zorgen dat onze nieren plotseling niet meer werken. Doordat de afvoerbuis tussen de nieren en de blaas geblokkeerd wordt, zullen de nieren niet meer kunnen werken. Hier spreekt men van een acuut nierfalen oftewel een 'nierblokkage'. Wanneer de nieren niet of niet goed genoeg functioneren om de afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen, kunnen deze stoffen in het bloed terechtkomen. Hierdoor vergiftigt het lichaam zichzelf wat fataal kan zijn.

In de meeste gevallen zullen nierstenen zichzelf verwijderen langs het urinekanaal, maar dat is echter niet altijd zo. In sommige gevallen worden deze stenen operatief verwijderd. Ook niertumoren worden operatief verwijderd. In gevallen waarbij de tumor te groot is, zal men opteren om de nier te verwijderen.

De preventie van nierproblemen

De preventie van nierproblemen is echter vrij moeilijk te behalen. Toch zijn er enkele factoren die kunnen bijdragen aan een betere werking van de nieren. Een eerste factor is genoeg water drinken. Door veel water te drinken zorgt men ervoor dat de nieren hun afvalstoffen makkelijk via de urine kunnen afscheiden.

Een tweede factor is het tijdig opsporen van problemen met de nieren. Mensen die last hebben van pijn in de onderrug maar denken dat dit niet te wijten is aan spieren of de ruggenwervel, kunnen het beste eens langs gaan bij hun huisdokter. Ook wanneer men merkt dat de hoeveelheid urine sterk vermindert (terwijl men nog steeds de dagelijkse dosis water drinkt), kan men dit het beste in de gaten houden. Een onverklaarbare vermindering van de urine is namelijk één van de meest voorkomende symptomen van nierproblemen.
© 2016 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de nieren? Symptomen van nierpijn en nierproblemenPijn aan de nieren? Symptomen van nierpijn en nierproblemenHevige, stekende pijn in de zij kan een symptoom zijn van een nierprobleem. Toch zijn de symptomen van nierproblemen nie…
Hoefijzernier: Samengesmolten nieren in hoefijzervormHoefijzernier: Samengesmolten nieren in hoefijzervormDe meeste mensen komen ter wereld met twee nieren. Een hoefijzernier (nierfusie, ren arcuatus) is een aangeboren nieraan…
Wat bij nierklachten? Tips om nierproblemen te voorkomenWat bij nierklachten? Tips om nierproblemen te voorkomenDe nieren zijn samen met de lever cruciale organen om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Als de nieren zwaar op d…
Pijn aan de nieren: oorzaken en symptomen van nierpijnPijn aan de nieren: oorzaken en symptomen van nierpijnPijn aan de nieren of nierpijn verwijst naar pijn in de nierstreek. Het gaat bij pijn aan de nieren om pijn als gevolg v…

Cholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarreeCholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarreeCholera is een besmettelijke infectie van de dunne darm, veroorzaakt door de bacterie “Vibrio cholerae”. Hevig braken en…
Pijn aan de longen: wat zijn de oorzaken?Pijn in de longstreek kan duiden op een aantal verschillende oorzaken. Desondanks dat het voelt alsof de pijn afkomstig…
Bronnen en referenties
  • http://www.degezondheidswinkel.be/blog/nierproblemen-symptomen-kan-vermeden-worden/
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.