Rollator kopen of huren, voor- en nadelen

Rollator kopen of huren, voor- en nadelen Ouder worden komt met gebreken, en vroeg of laat heeft menigeen een rollator nodig. Niet alleen ouderen maken gebruik van de rollator, ook jonge mensen kunnen soms een rollator nodig hebben. De rollator wordt sinds 1 januari 2011 niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt voor alle loophulpmiddelen. Daarom zal je zelf een rollator moeten aanschaffen als je er een nodig hebt. Er zijn veel verschillende typen rollators op de markt. Wat zijn de voor en nadelen? Veel mensen kiezen voor een opvouwbare rollator, en een lichtgewicht. De rollator is een handig loophulpmiddel voor iedereen die slecht ter been is. De rollator geeft letterlijk steun, en zorgt ervoor dat je minder snel valt. Een rollator heeft ook ruimte om boodschappen in op te bergen, vaak in de vorm van een (metalen) boodschappenmandje wat voor aan de rollator vastzit, en ook een zitje om even op uit te rusten. Je hebt met een rollator dus ook altijd je eigen stoel bij je. Als je een rollator nodig hebt, welke moet je dan kiezen? En is het beter om een rollator te kopen of om er een te huren? Dat laatste bepaalt u zelf, maar huren is veel duurder dan kopen. In 2015 kwam de Rollator Quatro het beste uit de test bij het programma Kassa. Het gaat hier om een lichte rollator, die niet al te duur is. Er werd gekeken naar de volgende kenmerken:
 • Is de prijs goed in verhouding tot de kwaliteit?
 • Is de rollator opvouwbaar?
 • Is het een lichtgewicht?
 • Instelbare hoogte
 • Afmeting van het zitgedeelte
 • Totaal gewicht van de rollator
 • Mogelijkheid om een wandelstok in een houder te plaatsen
 • Dienblad aanwezig (om spullen te verplaatsen van bijvoorbeeld je kamer naar de slaapkamer)
 • Mand voor boodschappen

Bovengenoemde rollator scoorde hoog in comfort en stabiliteit, en de prijs en kwaliteit verhouding is erg goed. Rollators zijn er echter in veel soorten en maten, en ook qua prijs en mogelijkheden zijn er veel verschillen. Ben je bij elke stap afhankelijk van een rollator, en wordt de rollator dus intensief gebruikt, dan kies je wellicht voor een zwaarder model. In de Qutro-serie is rollator (Quatro Z400e) geschikt voor mensen met extreme obesitas, tot een lichaamsgewicht van 130 kilo. Een rollator die veel gewicht moet ondersteunen is van steviger materiaal gemaakt en heeft uiteraard een grotere zit. Het slechtste uit de Kassa rollatortest 2015 kwam de driewielige Trio Rollator.

Rollator kopen of huren?

Een rollator huren is nogal duur. Reken bij bedrijven op minimaal 70,- a 80,- per maand, en dan moet u ook nog extra een borg van ongeveer 30,- betalen. Dit is nog maar de standaard rollator, zonder extra's. Kies u voor een lichtgewicht rollator, dan betaalt u al snel ongeveer 120,- per maand. Bij Welzorg.nl kunt u een eenvoudige standaard rollator huren voor ongeveer 35,- per maand. Huren van een rollator is op den duur prijzig, omdat het voorwerp nooit je eigendom wordt en je dan dus jarenlang hetzelfde maandbedrag zou blijven betalen. Een rollator kopen is niet zo duur.

Voordelen van een rollator

Een rollator is in eerste instantie een loophulpmiddel om letterlijk steun te geven bij lopen en wandelen. Dankzij de rollator gaan mensen die (om welke reden dan ook) steun nodig hebben bij het lopen, weer vaker naar buiten. Met een rollator blijven mensen langer zelfstandig in staat om bijvoorbeeld boodschappen te doen, een bezoek te brengen aan mensen in de buurt, een buurthuis of bejaardenhuis. Mensen zijn langer en vaker op de been met behulp van een rollator. Het is natuurlijk fijn als je dingen zolang mogelijk zelf kunt blijven doen, en het is ook gezonder om in beweging te blijven.

Onderweg uitrusten

Met een rollator hoef je niet meer op zoek naar een bankje of muurtje om even uit te rusten. Een rollator heeft een zitje, waardoor je altijd even uit kunt rusten. Voordat je op een rollator gaat zitten zet je hem eerst op een parkeerrem. Je hoeft dan niet bang te zijn dat de rollator wegrijdt terwijl je erop probeert te gaan zitten.

Boodschappen doen met een rollator

Een ander groot voordeel is dat je mobieler bent met een rollator. Zelf boodschappen doen betekent veel voor menigeen. Niet geheel afhankelijk zijn van je kinderen, buren of een hulp. Dankzij een rollator kan je meer dingen zelf doen. Met een rollator ben je mobiel, en loop je stabieler. Dagelijkse boodschapjes halen zoals brood en beleg, een beetje groenten en fruit, dat is prima te doen met behulp van een rollator. Het is wel af te raden de boodschappenmand te vol te laden. Teveel boodschappen in een mand maken een rollator altijd minder stabiel.

Voordelen van een opvouwbare rollator

Veel mensen kiezen voor een opvouwbare rollator. Opgevouwen neemt een rollator minder ruimte in. Ook is het makkelijker om een opvouwbare rollator te vervoeren. Je klapt hem in en laadt hem in een auto of busje.

Nadelen van een rollator

Zitten er nadelen aan een rollator? Als je bekijkt waarvoor de rollator gemaakt is, heeft het gebruik van een rollator alleen maar voordelen. Maar als je een rollator nodig hebt en je hebt het niet aan zien komen, kan je figuurlijk gesproken over een drempel heen moeten. Met een rollator word je door mensen snel in een vakje geplaatst. Oude mensen en hulpbehoevende mensen hebben een rollator nodig. Vroeg of laat wordt echter iedereen oud en/of hulpbehoevend.

Correct afstellen van een rollator

Een rollator moet correct afgestemd worden, op de lengte en houding van de gebruiker. Met armen recht voor je uit lopen, en/of met een gebogen rug, dat is niet goed. De rollator moet juist steun geven aan de armen en rug. Laat het afstellen gebeuren door iemand die de gebruiksaanwijzing lezen en begrijpen kan.

Wat is de goedkoopste rollator?

In 2015 komt Rollator Quatro niet alleen als beste uit de test bij Kassa, maar ook als de goedkoopste.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtEen rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtIedereen wil graag mobiel zijn en blijven, soms zijn hier hulpmiddelen bij nodig zoals een rollator. Wat is een rollator…
Rollators en veiligheidRollators en veiligheidEen rollator is een looprek op wieltjes dat wordt gebruikt ter ondersteuning bij het lopen meestal door ouderen en mense…
Rollator kiezen en kopen: waar let u op? Tips!Rollator kiezen en kopen: waar let u op? Tips!Als u een rollator nodig heeft om meer bewegingsvrijheid te hebben, is het goed om op verschillende gebruiksaspecten te…

Hoe schadelijk is asbest in drinkwater?Hoe schadelijk is asbest in drinkwater?In de wetenschappelijke wereld heerst er al lange tijd overeenstemming over de schadelijke gevolgen die het inademen van…
Gezondheid: Nieren, zuiveraars van het lichaamDe nieren, we weten dat we ze hebben en op het moment dat er een probleem is, realiseren we vaak pas dat we eigenlijk he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
 • http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/goedkoopste-rollator-wint-kassas-rollatortest/speel/1/
 • https://www.welzorg.nl/lenen/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.