Goed voor de nieren of niet; hoe voorkom je nierschade?
Gezond leven met gezonde nieren. De nieren zijn erg belangrijk. Goed werkende nieren zorgen voor een gezond lichaam, maar wat is goed voor de nieren? Hoe kunnen we onze nieren in optimale conditie houden en hoe beperken we schade aan de nieren? Om nieren gezond te houden moeten we ons lichaam in goede conditie houden. Nierschade is gevaarlijk en wordt in veel gevallen pas laat opgemerkt. Zorg dat je nieren gezond blijven en kom op deze manier niet voor een onaangename verrassing te staan… Wat is goed voor de nieren en wat kun je beter laten?
De nieren van groot belang
De nieren zijn een twee organen met het formaat van een ongeveer een vuist en bevinden zich aan weerszijden van de werverkolom ter hoogte van de middel. De nieren zijn onder anderen opgebouwd uit nefronen, kleine filtertjes die het bloed filteren en zorgen dat de afvalstoffen terecht komen in onze urine. Misschien dacht je dat dit de enige functie van de nieren is, maar dit is niet het geval. De nieren maken ook belangrijke hormonen aan die de bloedruk en de aanmaak van rode bloedlichaampjes regelen, zetten vitamine D om in actieve vorm nodig voor de botstofwisseling en zorgen voor een optimale vocht- en zoutbalans.
Hoe houd je nieren gezond?
Om nieren gezond te houden, moet je weten wat goed is voor de nieren en waardoor nierschade kan ontstaan. Nierschade kun je onder verdelen in acute nierschade en chronische nierschade. Schade aan nieren de acute nierschade kan levensgevaarlijk zijn, maar nieren kunnen zich weer herstellen mitst het probleem gelijk wordt aangepakt. Ook chronische nierschade kan gevaarlijk zijn, de achterliggende oorzaak bij chronische nierschade is meestal diabetes type 2 (suikerziekte) of een hoge bloedruk. Beide aandoeningen zijn niet goed voor het functioneren van de nieren en kunnen ervoor zorgen dat het functioneren van de nieren in rap tempo achteruit gaat. Dus wil je nierschade vorkomen en je nieren lang gezond houden? Voorkom dan in elk geval het ontstaan van diabetes en/of een hoge bloeddruk.
Nierschade voorkomen:
- Voorkom het ontstaan van diabetes.
- Voorkom een hoge bloeddruk.
Nierschade te voorkomen door gezonde levensstijl
Vaak is er al sprake van schade aan nieren zonder dan dit merkbaar is. Een nier protesteert ook pas bij een verminderde functie naar ongeveer zeventig procent. Daarvoor is nierschade vaak niet merkbaar. Als de nierschade niet merkbaar/voelbaar is, maar wel aanwezig, spreekt men ook wel van verborgen nierschade. Schade aan de nieren kun je voorkomen door een gezonden levensstijl te hanteren. Waar je op moet letten om een gezonde levensstijl te hanteren is een persoonlijke zaak. Misschien eet je al gezond, maar sport je niet. Rook je wel, maar drink je niet. Voor een gezond lichaam is het vrijwel altijd verstandig rekening te houden met:
Voeding
Gezond eten is klinkt voor veel mensen ingewikkeld maar is eigenlijk heel simpel. Kort komt het er op neer dat je niet te veel eet, gevarieerd eet, niet te veel verzadigde vetten binnenkrijgt en voldoende groente, fruit en brood. Lukt het niet gezond te eten dan kan een diëtist je helpen met het samenstellen van een gezond voedingsschema.
Gewicht
Een gezond gewicht is een gewicht dat bij je lichaam past. De zogenaamde Body Mass Index geeft aan of jouw gewicht een gezond gewicht is. Een gezond gewicht is belangrijk. Overgewicht kan leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen. Diabetes en hart- en vaatziekten horen hier ook bij. Een klein beetje afvallen, helpt de kans op nierschade al te verkleinen.
Zorg voor voldoende beweging
Voldoende beweging wil zeggen dat je elke dag, minimaal een half uur, matig beweegt. Matig wil zeggen dat de beweging/training van dusdanige aard is dat je er sneller door moet ademhalen en dat je hart er sneller van gaat kloppen.
Roken
Stop direct met roken. Voor een gezond lichaam is het belangrijk te stoppen met roken, dit spreekt voor zich.
Matig alcoholconsumptie
Matig alcoholgebruik wil zeggen:
- Voor mannen niet meer dan 2 standaardglazen per dag en niet meer dan 5 per gelegenheid.
- Voor vrouwen niet meer dan 1 standaardglas per dag en niet meer dan 3 per gelegenheid.
Te veel alcohol kan leiden tot een nierbeschadiging doordat, door overbelasting van de lever, de nieren de afvalstoffen niet snel genoeg kunnen afvoeren.
Te veel alcohol kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan leiden tot vernauwing van de bloedvaten en verdikking van de nieren. Nierfalen en/of nierschade kan optreden, met alle gevolgen van dien: dialyses, niertransplantatie(s).
Beperk het gebruik van zout en red je nieren
Een lichaam kan niet zonder zout, maar veel mensen krijgen veel te veel zout binnen op een dag. Vooral omdat we het door hebben. In veel producten zit zout verwerkt en deze kleine hoeveelheden zorgen ervoor dat we gemiddeld ongeveer 8.7 gram zout per dag binnen krijgen terwijl we aan drie gram genoeg hebben. Het eten van te veel zout kan leiden tot nierschade omdat het de nieren alleen maar extra belast. Daarnaast leidt te veel zout tot een hoge bloeddruk.
Zout tips:
- De maximale hoeveelheid zout per dag is 6 gram (vanaf 11 jaar), dit is een bovengrens, beter is om minder zout binnen te krijgen.
- Een hoeveelheid van 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Staart er dus natrium op de verpakking, vermenigvuldig dit dan met 2,5, om de hoeveelheid zout te berekenen.
- Een hoeveelheid van 6 gram zout staat gelijk aan 2,4 gram natrium.
Zout is niet goed voor de nieren. Niet alleen omdat het de bloeddruk verhoogd, maar ook omdat de nieren door het overschot aan zout extra hard moeten filteren. Hierdoor heeft zout ook een direct schadelijk effect op de nieren met nierschade tot gevolg.
Een gezond lichaam, een gezonde basis
Wil je dat je organen lang mee gaan en het risico op nierschade en nierfalen beperken? Dan is een gezonde levensstijl essentieel. Nierschade of nierziekte komt vaak laat aan het licht, doordat nieren een grote reservecapaciteit hebben. Het is altijd verstandig de huisarts te bezoeken bij klachten en/of pijn.