Gezonde voeding voor de huid: bramen, groene thee en water

Gezonde voeding voor de huid: bramen, groene thee en water Wil je een stralende en gezonde huid? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt, dat je voldoende slaapt, stress minimaliseert, dagelijks beweegt en gezond en gevarieerd eet. Wees verder matig met alcohol en rook niet. Hoe gezonder de voedingsmiddelen die je dagelijks eet, hoe beter je huid eruit zal zien. Het omgekeerde is ook waar. Hoe minder aandacht je besteedt aan gezonde voeding, hoe meer problemen je kunt verwachten met je huid. Door verkeerde leefgewoonten kun je een vale, droge, ouder uitziende huid krijgen. Bovendien kunnen een aantal chronische huidproblemen direct worden gerelateerd aan voeding. Welke voedingsmiddelen zijn gezond of goed voor je huid?

Gezonde voeding voor de huid


Lever, vis en melk(producten)

Vitamine A is niet alleen goed voor de ogen en de weerstand, maar ook voor de huid. Het lichaam heeft vitamine A nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen en de weefselstructuur van de huid. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral voor in lever, vis, melk(producten) en boter. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat er meer vitamine A in volle melk en volvette (48+) kaas zit dan in halfvolle melk of 20+ kaas. Fruit en groenten bevatten bèta-caroteen (pro-vitamine A), dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit gebeurt naar behoefte. Hier te lande wordt vitamine A toegevoegd aan de levensmiddelen margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Bramen / Bron: Pixel2013, PixabayBramen / Bron: Pixel2013, Pixabay

Bramen, blauwe bessen, aardbeien en pruimen

Antioxidanten

De gemeenschappelijke factor tussen deze vier voedingsmiddelen (bramen, bessen, pruimen en aardbeien) is hun hoge gehalte aan antioxidanten. In een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, kwamen deze vier vruchten uit de bus met de meeste antioxidantcapaciteit van alle levensmiddelen. Voedsel met een hoge antioxidantwaarde draagt eraan bij om de risico’s van kanker, degeneratie en ziekte te verlagen. De voordelen van deze voedingsmiddelen voor een gezonde huid zijn ook aanzienlijk. Vrije radicalen beschadigen de dubbele membranen van de levende huidcellen, waardoor mogelijk schade aan het DNA van die cel ontstaat. De antioxidanten en andere fytochemicaliën in deze vruchten kunnen de cel helpen beschermen, zodat er minder kans is op beschadigingen.

Andere vruchten

Andere vruchten en groenten met een hoge antioxidantwaarde zijn onder meer artisjokken, bonen en pecannoten.

Walnoten / Bron: LubosHouska, PixabayWalnoten / Bron: LubosHouska, Pixabay

Zalm, walnoten, koolzaadolie, en lijnzaad

Essentiële vetzuren

Zalm, walnoten, koolzaadolie en lijnzaad zijn schijnbaar ongerelateerde voedingsmiddelen, doch ze leveren allemaal essentiële vetzuren: de belangrijkste elementen voor een gezonde huid. Essentiële vetzuren zijn verantwoordelijk voor gezonde celmembranen, die op hun beurt als taak hebben om het actieve transport (in de cel) te reguleren. Het membraan gaat selectief te werk wat betreft het doorlaten en afstoten van de juiste stoffen: nutriënten doorlaten in de cel en afvalproducten uit de cel krijgen. Daarnaast kan het membraam de cel afschermen tegen weer andere stoffen, bijvoorbeeld schadelijke stoffen. Het celmembraan bevat ook water. Hoe sterker die barrière is, des te beter je cellen vocht kunnen vasthouden. En dat betekent een vollere, jongere uitziende huid.

Bescherming tegen ontstekingsprocessen

Hetzelfde ontstekingsproces dat bloedvaten kan beschadigen en leidt tot hart- en vaatziekten, kan huidcellen beschadigen. Essentiële vetzuren bieden bescherming tegen beide schadelijke processen. De bekendste essentiële vetzuren zijn omega-3 en omega-6, die met elkaar in evenwicht moeten zijn voor een goede gezondheid (en goede huid). Ofschoon we genoeg omega-6 binnen lijken te krijgen, krijgen veel mensen (veel) te weinig omega-3-vetzuren binnen. Vis, walnoten en lijnzaadolie behoren tot de beste bronnen.

Gezonde oliën voor een gezonde huid

Deze bevatten essentiële vetzuren. Het eten van goede kwaliteit oliën is goed voor de huid. Welke oliën zijn de juiste zijn voor een gezonde huid? Oliën die koud geperst zijn of extra vierge olijfolie zijn aan te bevelen. Extra vierge olijfolie is olie van de eerste persing en is zeer geschikt om koud te gebruiken bij bijvoorbeeld de bereiding van salades.

Paranoten zijn rijk aan selenium / Bron: Gadini, PixabayParanoten zijn rijk aan selenium / Bron: Gadini, Pixabay

Volkorenbrood en paranoten gezond voor de huid

Het mineraal selenium is gezond voor de huid. Deskundigen zeggen dat selenium een ​​belangrijke rol speelt in de gezondheid van huidcellen. Sommige studies tonen aan dat zelfs huidbeschadigingen als gevolg van de zon minder gevolgen heeft, als je voldoende selenium inneemt. Vis, vlees, brood en andere graanproducten, eieren, kip, lever, en knoflook zijn allemaal goede bronnen van selenium. Maar het zijn vooral paranoten die een hoog gehalte aan seleen hebben. Per 100 gram bevatten ze bijna 3500% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Je kunt deze noten los kopen bij de notenboer. Zorg er wel voor dat je niet te veel neemt, want een overdaad aan selenium is niet goed.

Avocado

Het hoge aandeel gezonde vetten in avocado's zorgt voor een gladde en mooie huid. Met name de gezonde onverzadigde vetzuren in avocado's hebben een positief effect op de teint van je huidnt: de huid oogt elastischer en blijft soepel. Ook zonaanbidders hebben profijt van avocado's. Bepaalde stoffen in de avocado beschermen tegen schadelijke UV-straling en voorkomen rimpels door te veel blootstelling aan de zon. De vitamine E in avocado's heeft ook een antioxiderende werking en beschermt de huid tegen vrije radicalen.

Groene thee is goed voor de huid / Bron: Marylooo/Shutterstock.comGroene thee is goed voor de huid / Bron: Marylooo/Shutterstock.com

Groene thee: weldoener voor de huid

Groene thee heeft anti-inflammatoire eigenschappen, en beschermt het celmembraan. Het kan zelfs het risico op huidkanker verminderen. De polyfenolen in groene thee hebben anti-inflammatoire eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid van de huid in het algemeen.

Water is gezond voor de huid

Voor een gezonde huid, moet de rol van goede hydratatie niet onderschat worden. Wanneer die hydratatie afkomstig is van zuiver, schoon water - dus geen frisdrank of andere ongezonde, suikerrijke producten - help je je huidcellen enorm. De huid heeft minstens acht glazen vocht per dag nodig. Hoeveel je precies nodig hebt, is mede afhankelijk van de temperatuur, je lichaamslengte, de mate van inspanning, etc. Water speelt een belangrijke rol bij de zuivering van het lichaam. De nieren hebben hebben behoefte aan veel vocht om afvalstoffen af te voeren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding, de sleutel tot een mooie huid?Voeding, de sleutel tot een mooie huid?“Je bent wat je eet!” Is een bekende uitspraak. De huid is de spiegel van onze gezondheid. Slechte voeding kan resultere…
Een stralende huid door de juiste voedingEen stralende huid door de juiste voedingDe huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Door veroudering, stress en vrijstelling aan de zon, zal de huid van uw…
Een mooie huid door voedingEen mooie huid door voedingEen mooie huid wil iedereen. Door gezond te eten met voldoende vitamines kan een stralende huid bereikt worden. Veel hui…
Silicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeSilicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeGezond haar vol volume willen we allemaal. Silicium zorgt voor gezond, elastisch, sterk haar vol volume. Silicium is kie…

Gezonde voeding voor nieren: rode paprika, knoflook & kersenGezonde voeding voor nieren: rode paprika, knoflook & kersenHet is genoegzaam bekend dat een evenwichtige voeding belangrijk is voor een goede gezondheid. Nu zijn er ook voedingsmi…
Alfaliponzuur: bescherming van het zenuwstelsel bij diabetesAlfaliponzuur: bescherming van het zenuwstelsel bij diabetesAlfaliponzuur komt van nature voor in cellen in het menselijk lichaam. Het heeft diverse belangrijke functies in bijvoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gerryimages, Pixabay
  • http://www.webmd.com/beauty/features/abcs-of-healthy-skin-diet
  • http://www.gezondheidsweb.eu/vitamines/vitamine-magere-zuivelproducten-zijn-extra-verrijkt-met-vitamine
  • http://www.prevention.com/beauty/25-best-foods-for-your-skin/slide/3
  • http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/eat-your-way-fabulous-skin
  • http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/vitamines/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx
  • Medical News Today. Why is avocado good for you? https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406 (ingezien op 28-9-2020)
  • Afbeelding bron 1: Pixel2013, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: LubosHouska, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Gadini, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Marylooo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.