Droge lippen: oorzaken en tips gebarsten lippen en velletjes

Droge lippen: oorzaken en tips gebarsten lippen en velletjes Last van droge lippen? Troost je, je bent niet de enige die er last van heeft. De meeste mensen hebben van tijd tot tijd last van droge of gesprongen lippen, waarbij losse velletjes op je lippen ontstaan en soms ook (pijnlijke) kloofjes. Omstandigheden als een gure wind, koude en langdurig verblijf in centraal verwarmde ruimtes, kunnen al snel leiden tot droge en zelfs pijnlijk gesprongen lippen. Er is veel dat je kunt doen om dit tegen te gaan of te behandelen - én te voorkomen. In de eerste plaats moet je niet aan je lippen likken. Omdat speeksel snel verdampt, zijn je lippen droger nadat je ze hebt gelikt dan voorheen. Gebruik ook geen gearomatiseerde lippenbalsems. Gebruik in de zomer en tijdens de wintersport een lippenbalsem met zonnebrandcrème. Het voorkomt dat je lippen verbranden. Bedek je mond wanneer je de kou in gaat. Vooral koude lucht kan je lippen laten drogen. Bescherm je lippen bij winterse temperaturen door ze te bedekken met een sjaal. En drink voldoende!
Lippen / Bron: Bess Hamiti, PixabayLippen / Bron: Bess Hamiti, Pixabay

Oorzaak droge lippen

De lippen zijn niet voorzien van talgkliertjes, waardoor ze een van nature beschermend vetlaagje missen. Wel bestaat de opperhuid van de lippen uit eiwitdraden en verschillende soorten vetten. Verder is het bovenste laagje van de lippen (het hoornlaagje) zeer dun, waardoor je lippen snel aan uitdroging blootstaan. Een verstoring van de balans levert al snel droge lippen op.

Zon en weersinvloeden

De volgende omstandigheden zijn funest voor je lippen:
 • chronische ontstekingen;
 • langdurige blootstelling aan de zon;
 • een lage luchtvochtigheid ('schraal weer' en/of langdurig verblijf in centraal verwarmde ruimtes); en
 • bovenal de combinatie uitgebreide blootstelling aan UV-straling met droge, koude lucht, zoals je dat op wintersport hebt.

Door sommige medicijnen krijg je droge lippen / Bron: Stevepb, PixabayDoor sommige medicijnen krijg je droge lippen / Bron: Stevepb, Pixabay
Hierdoor verdampt er meer water uit de huid, wat aanleiding kan geven tot droge lippen met schilfers en kloofjes. Vooral in de wintermaanden moeten je lippen het vaak ontgelden en kunnen de lippen uitzonderlijk droog worden. Zo droog zelfs, dat op een gegeven ogenblik de huid springt en er velletjes en soms zelfs kloofjes verschijnen. Dit kan bijzonder hinderlijk en pijnlijk zijn.

Geneesmiddelen en supplementen

Daarnaast is het bekend dat door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen droge lippen kunnen ontstaan, zoals isotretinoine (tegen acne) en acitretine (tegen onder meer psoriasis). Je kunt dit proberen te voorkomen door de lippen regelmatig in te smeren met een vette lippenbalsem. Overmatige inname van vitamine A kan droge lippen en droge huid veroorzaken.

Uitdroging

Veel mensen drinken niet genoeg water. En vaak ook niet genoeg verse groenten en fruit, die veel vocht bevatten. Drink veel vloeistoffen, maar drink geen alcohol, want dat kan uitdroging verergeren.

Lip likken

De opluchting van het likken aan je lippen bij droge lippen is van korte duur. Dezelfde chemicaliën in ons speeksel die de spijsvertering ondersteunen, zullen met overmatig likken de huid irriteren en beschadigen. Er is geen wondermiddel voor deze gewoonte, je hoeft alleen maar te stoppen! Pak je lippenbalsem elke keer als je de drang voelt om te likken.

Door de mond ademen

Het menselijk lichaam is ontworpen om door je neus te ademen. Slapen met je mond wijd open zal niet alleen leiden tot kwijlen op je kussen, het zal je lippen uitdrogen. Je merkt misschien ook dat wanneer je neus vol zit en je door je mond moet ademen, je lippen droog worden en gaan kloven. Een verstopte neus kun je tegengaan met zelfzorgmiddelen.

Niet voldoende gezond vet in het dieet

Je lichaam produceert talg, het natuurlijke smeermiddel, van vetzuren. Niet genoeg goed vet betekent niet genoeg huidglijmiddel. In een gezond en gevarieerd dieet, maken gezonde vette deel uit van de voeding.

Tekort aan bepaalde vitaminen kan droge lippen veroorzaken / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayTekort aan bepaalde vitaminen kan droge lippen veroorzaken / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Tekorten aan voedingsstoffen en vitaminen

Vitaminetekorten en mineralentekorten, zoals lage niveaus van ijzer, zink en B-vitaminen, kunnen scheuren in de mondhoeken en droge lippen veroorzaken. Probeer gezond en gevarieerd te eten.

Reacties op lipproducten of tandpasta

Sommige tandpasta- en lipproducten kunnen ingrediënten bevatten die irriterend zijn voor de gevoelige huid. Vooral lippenbalsems die menthol bevatten of met mint of citrus gearomatiseerd zijn, kunnen problemen veroorzaken.

Irriterende voedingsmiddelen

Citrus en andere zure voedingsmiddelen, zoute voedingsmiddelen, pittig voedsel en zeer zoutig voedsel kunnen de lippen irriteren.

Ziekte

Sommige ziekten kunnen droge lippen, kloofjes en irritatie van de mondhoeken veroorzaken. Het kan hierbij gaan om schildklieraandoeningen, candida-overgroei, krentenbaard (impetigo) of een herpesinfectie.

Gevolgen van likken aan je lip

Wat gebeurt er als je steeds je lippen met je tong bevochtigt? Wanneer je uitgedroogde lippen hebt, kun je de sterke neiging krijgen om deze met de tong te bevochtigen. Dit geeft slechts gedurende enkele seconden verlichting, maar vervolgens drogen de lippen nog verder uit. Door enzymen in het speeksel wordt de beschadigde huid nog verder aangetast. Door het regelmatig aflikken van droge lippen, kan op den duur liplik-eczeem ontstaan. Dat is een ortho-ergisch of irritatief eczeem van de lip en de omringende huid, dat ontstaat door het voortdurend (dwangmatig) likken van de lippen met de tong. Vaak zijn het kinderen die hier last van krijgen.

Symptomen: gebarsten lippen en velletjes

De symptomen van droge lippen zijn:
 • droogheid
 • schilferen
 • losse velletjes
 • zweren
 • zwelling
 • barstjes
 • korstjes
 • bloeden

Bij droge lippen ziet men over het algemeen scheurtjes, kloofjes, korstjes en schilfertjes in het lippenrood. In een vroeg stadium zie je vaak alleen een intensere roodheid met een enigszins bobbelig oppervlak en een duidelijk droog aanvoelen van de lippen. Het beperkt zich tot het gebied waar je met je tong bij kan komen.

Vaseline toepassen bij droge lippen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline toepassen bij droge lippen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge lippen behandelen en tips

Droge lippen kun je op de volgende manieren voorkomen of behandelen:
 • Droge lippen kun je voorkomen en behandelen door ze goed vet te houden met een vette lippenbalsem in de vorm van een stift of een klein potje met zalf. Veel mensen zijn bekend met Labello, maar pure vaseline is ook prima. Tijdens de zomer of de wintersport is het aan te raden om verzorgende lippenbalsems met UV-bescherming te gebruiken. Als je lippenbalsem gebruikt, is het ook verstandig om daarnaast de onderliggende oorzaak van droge lippen aan te pakken, zoals onvoldoende luchtvochtigheid.
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis of op het werk niet te laag is.
 • Drink voldoende (water) en pas op voor uitdroging als je plastabletten (diuretica) gebruikt.
 • Bij geneesmiddelen die droge lippen veroorzaken kan soms (in overleg met de arts!) de hoeveelheid per dag iets worden verlaagd. Je kunt ook proberen dit te voorkomen door de lippen regelmatig in te smeren met een vette lippenbalsem.
 • Gebruik een lippenbalsem met een zonwerende factor bij zonnig weer en tijdens wintersport.
  Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Trek geen losse velletjes van je lippen. Dit kan zorgen voor kleine wondjes en verdere uitdroging van je lippen.
 • Bij liplik eczeem is het belangrijk dat je beseft dat het wordt veroorzaakt door steeds met je tong de lippen te bevochtigen. Probeer hiermee te stoppen en smeer regelmatig je lippen in met een vette lippenbalsem.
 • Vermijd allergenen. Vermijd contact met irriterende stoffen of allergenen, zoals geur-of kleurstoffen, in cosmetica of huidverzorgingsproducten.
 • Adem door je neus. Ademen door je mond kan ertoe leiden dat je lippen uitdrogen.
 • Door het aanbrengen van arganolie op je lippen, blijven deze zacht en soepel. Arganolie werkt dan als een beschermende en verzorgende balsem.

Als de kloven ernstig zijn en niet reageren op bovenstaande adviezen, raadpleeg dan je huisarts. In zeldzame gevallen kan aanhoudende gesprongen lippen wijzen op een onderliggende aandoening.

Droge lippen verzorgen

Kies de juiste lippenbalsem

Als je ooit op zoek bent geweest naar een lippenbalsem, dan weet je dat er veel verschillende soorten beschikbaar zijn; keuze te over. Voordat je een lipverzorgingsproduct koopt, moet je even nadenken over welk middel het best bij jou past. Als je veel in de zon bent, kies dan een lippenbalsem met SPF voor extra bescherming; als je het gevoel hebt dat je droge lippen er dof uitzien, kies dan een lippenbalsem die is ontworpen om een ​​gezonde gloed te creëren; als je lijdt aan chronische droge lippen, zoek dan een lippenbalsem met toegevoegde verzorgende ingrediënten zoals cacaoboter om uitdroging te verminderen en het comfort te herstellen. Er is geen 'one size fits all' voor lippenbalsem.

Houd de oorzaak van droge lippen weg

Lippenbalsems zijn een van de meest effectieve middelen voor droge lippen. Wat veel lippenbalsems doen, is de buitenhuid hydrateren, de schilferigheid aanpakken en de lippen glad maken, maar wat ze niet altijd doen is vocht vasthouden en de oorzaken van droge lippen aanpakken. Occlusieve balsems, zoals vaseline, doen hier wonderen. Vaseline-Jelly sluit vocht af, verzacht, kalmeert en hydrateert de lippen. Vaseline Lip Therapy-producten zijn allemaal gemaakt van pure vaseline waardoor ze ideaal zijn voor het behandelen van eventuele schilfers op de buitenste laag van de huid, en voor het hydrateren van de lippen diep in de huid.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Blijf gehydrateerd

Houd de lippen gehydrateerd. Dit kan vrije eenvoudig, maar kies wel voor de juiste aanpak. Likken aan je lippen lijkt misschien een goed idee, maar dit vocht zal gewoon verdampen en je hebt nog steeds droge, ongemakkelijke lippen. Sterker, je lippen raken ervan geïrriteerd en je kunt last krijgen van Liplik eczeem, een ortho-ergisch of irritatief eczeem van de lip en de omringende huid, veroorzaakt door speeksel. Je moet van binnen naar buiten werken. Te weinig vochtinname kan ervoor zorgen dat je lippen ook uitdrogen, dus zorg ervoor dat je genoeg water drinkt gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en het vochtgehalte van de huid op peil te houden.

Bescherm je lippen

Het is belangrijk om maatregelen te nemen om de oorzaken van de droge lippen te omzeilen. Zorg ervoor dat je in de winter en de zomer vocht insluit met een laag vaseline op je lippen. Zowel centrale verwarming en airconditioning, als de weersomstandigheden van elk seizoen, kunnen de huid uitdrogen. Draag ook een sjaal over je mond bij erg koud weer. Voor in de zomer of de wintersport zijn er verzorgende lippenbalsems met UV-bescherming heel bruikbaar.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Preventie van droge en gebarsten lippen

De volgende maatregelen kunnen droge lippen helpen voorkomen:
 • de lucht in huis vochtig houden met een luchtbevochtiger
 • door de neus ademen, aangezien door de mond ademen sneller leidt tot droge, gebarsten lippen
 • een lippenbalsem met een goede zonbeschermingsfactor aanbrengen op de lippen bij het naar buiten gaan in zonnig weer
 • voldoende drinken, zowel in de zomer als in de winter
 • geen overmatig alcohol gebruiken
 • geen scrubs voor de lippen gebruiken: de lippen hebben dit niet nodig en bovendien kan dit de lippen irriteren
 • niet naar buiten gaan in droog, koud weer zonder dat je lippenbalsem hebt aangebracht op de lippen
 • niet roken / stoppen met roken
 • overmatige blootstelling aan de zon vermijden

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Droge of gebarsten lippenGebarsten of droge lippen zijn heel vervelend. Met name nu het weer wat kouder wordt krijgen veel mensen er last van. Ho…
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Droge lippen/gesprongen lippen - oplossingenDroge lippen/gesprongen lippen - oplossingenNormaal heeft de huid zestien verschillende huidlagen; lippen hebben er echter maar vier. Daardoor zijn ze gevoeliger vo…

Welke natuurlijke middelen zorgen voor een gezonde slaap?Steeds meer landgenoten kampen met ernstige slaapproblemen of liggen urenlang schaapjes te tellen vooraleer uiteindelijk…
Gamen tegen je psychoseGamen tegen je psychoseGamen is razend populair. We denken dan ook dat we wel weten wat gamen inhoudt: een leuk spel spelen via computer of and…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anuj.Lamichhane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Commonsensehome. 10 Causes of Chapped Lips, Plus How to Get Rid of Chapped Lips. https://commonsensehome.com/chapped-lips/ (ingezien op 6-10-2018)
 • Healthline. What Causes Chapped Lips? https://www.healthline.com/symptom/chapped-lips (ingezien op 6-10-2018)
 • Vaseline. How to Help Heal Dry Lips. http://www.vaseline.us/skin-health-care/how-to-heal-dry-lips.html (ingezien op 2-12-2017)
 • www.huidinfo.nl/drogelippen.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 september 2014)
 • www.huidziekten.nl/folders/nederlands/droge-lippen-lip-licking-dermatitis.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 september 2014)
 • www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3054067/2011/11/28/Lippenbalsemverslaving-zit-in-het-hoofd-niet-in-de-balsem.dhtml (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 september 2014)
 • Afbeelding bron 1: Bess Hamiti, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Luminast/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.