Welke natuurlijke middelen zorgen voor een gezonde slaap?

Steeds meer landgenoten kampen met ernstige slaapproblemen of liggen urenlang schaapjes te tellen vooraleer uiteindelijk toch in slaap te vallen. De meerderheid van hen zoeken de oplossing van hun slaapprobleem in allerlei slaapmiddelen. Jaarlijks worden in Nederland meer dan dertien miljoen slaappillen verkocht, en de Belgen moeten daar nauwelijks voor onderdoen. Slaappillen werken verslavend, 'helpen' je slechts korte tijd en pakken de oorzaken van je slaapproblemen niet aan. Nu ontdekten zowel Britse als Canadese wetenschappers dat slaappillen nog veel ongezonder zijn dan men steeds dacht. Wie met de hulp van geneesmiddelen zijn tekort aan slaap wil inhalen loopt tot maar liefst tachtig procent meer risico op Alzheimer dan diegenen die genieten van een natuurlijke, gezonde slaap. Slaappillen die benzodiazepine bevatten zijn de grootste boosdoeners. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van onze slaapproblemen en welke natuurlijke middelen zorgen voor een gezonde slaap?

Wat verstaat men over een gezonde slaap?

Een gezonde slaap is zowel belangrijk voor je lichamelijke als je mentale gezondheid. Je lichaam heeft de nodige uren slaap nodig om te recupereren van de geleverde inspanningen. Hoeveel slaap we nodig hebben om weer vol energie te kunnen presteren verschilt van persoon tot persoon. Een volwassene heeft gemiddeld acht uur slaap nodig, maar dat is lang geen algemene regel. Sommigen hebben voldoende aan vier uurtjes slaap terwijl voor anderen acht uur slaap per nacht nog niet volstaan. Ook de tijd om in te slapen is voor iedereen verschillend. Slecht inslapen en slaapproblemen zijn niet leeftijdsgebonden, maar komen veel meer voor bij ouderen. Die slapen minder en lang niet zo diep als jonge mensen. Dit hoort bij de leeftijd. Beschik je over voldoende energie om de dag door te komen? Dan slaap je voldoende.

Wanneer kamp je met een slaapprobleem?

Eens een nachtje minder goed slapen is geen probleem. Dat is het wél wanneer je je minstens twee nachten na mekaar slecht slaapt en je overdag met een gebrek aan energie wordt geconfronteerd. Slaapproblemen zijn erg uiteenlopend. De ene slaapt slecht en ligt lang wakker, terwijl anderen dikwijls wakker worden of veel te vroeg ontwaken en niet meer in slaap geraken.

Slaapproblemen hebben vele oorzaken

Oorzaken van slaapproblemen kunnen zowel van lichamelijke als van geestelijke aard zijn.

  • Lichamelijke klachten van slaapproblemen zijn: pijn en chronische pijnen, ademnood, hardnekkige hoest, plasproblemen, brandend maagzuur of reflux, hartkloppingen, nachtelijk zweten of opvliegers, spierkrampen en rusteloze benen
  • Psychische klachten: zoals angst, stress of depressie
  • Andere oorzaken van slaapproblemen zijn: onregelmatig werkritme, te vroeg gaan slapen, te laat ontwaken, koffie drinken en/of roken voor je gaat slapen, het gebruik van sommige geneesmiddelen, uitgebreid eten voor het slapengaan, een verstoord slaapritme, slaapapneu waarbij je ademhaling 's nachts stopt, een vertraagd slaapfasesyndroom waarbij je steeds laat inslaapt en slaperig ontwaakt, en jetlag

Sint Janskruid tegen chronische vermoeidheid

Sint- Janskruid is bijzonder veelzijdig en helpt bij vele aandoeningen, vooral van het zenuwstelsel. Het werkt rustgevend, doet je vlugger inslapen en zorgt voor een diepe, verkwikkende slaap. Sint- Janskruid is tevens een afdoend middel tegen veel voorkomende oorzaken van slaapproblemen zoals angst, stress en depressie.

Valeriaan voor een gezonde slaap

Valeriaan is een veel gebruikt homeopatisch middel slaaploosheid, vooral als gevolg van zenuwachtigheid, geestelijke overspanning, angst, stress en bij slecht inslapen als gevolg van langdurige en zware lichamelijke inspanning. Valeriaan is ook doeltreffend bij angst, stress, examenvrees en dystonie. Valeriaan is niet verslavend, maar langdurig en ononderbroken gebruik moet niettemin toch vermeden worden.

Citroenmelisse tegen onrustige slaap

Citroenmelisse wordt vooral gebruikt tegen onrustig slapen. Verder zorgt het voor een goede spijsvertering. Een gebrekkige spijsvertering is dikwijls oorzaak van een verstoorde slaap. Je kan citroenmelisse ook gebruiken tegen stemmingswisselingen, emotionele problemen, angst, stress en depressies en melancholie.

Hopbellen werken slaapverwekkend

Vooral de hopbellen werken slaapverwekkend. Hop brengt je hormonen weer in evenwicht en zorgt voor een betere spijsvertering. Verstoorde hormonen en een slechte spijsvertering veroorzaken veel voorkomende slaapproblemen. Drink voor je gaat slapen een tweetal kopjes thee. Los daarvoor vijf gram hop op in vijfhonderd milliliter water. Voor het drinken de thee een kwartiertje laten trekken.

Haver kalmeert

Haver werkt kalmerend en wordt vooral gebruikt bij slapeloosheid als gevolg van gepieker. Haver verbetert tegelijkertijd je slaapritme en helpt je rookverslaving of je overmatig gebruik van alcohol aan banden te leggen.

Linde bevordert je slaap

Drink dagelijks enkele kopjes lindethee, zeker kort voor je gaat slapen. Linde zorgt voor een sterk zenuwstelsel, brengt je tot rust en bevordert je slaap. Verder kun je lindethee ook gebruiken tegen griep en verkoudheden en bij infecties van je luchtwegen.

Slaapmutsje tegen slaapstoornissen met pijn

Slaapmutsje maakt deel uit van de papaverachtigen waartoe ook slaapbevorderende middelen zoals klaproos en de slaapbol behoren. Het gebruik van slaapmutsje is veilig en helpt bij slaapstoornissen met pijn of kramp tot gevolg.

Passiebloem tegen inslaap stoornissen

De prachtige passiebloem heeft een sedatieve en kalmerende werking. Passiebloem helpt vooral bij inslaapproblemen als gevolg van zenuwachtigheid, angst, en stress, en kan ook gebruikt worden door kinderen.

Basilicum bij overbelasting

Naast zijn positieve invloed op je spijsvertering is basilicum ook doeltreffend bij zenuwzwakte, intellectuele overbelasting, migraine en bij slaapproblemen van nerveuze aard.

Californische klaproos doet je vlugger inslapen

Is hier bij ons minder bekend maar daarom niet doeltreffend tegen slapeloosheid. De Californische klaproos verkort je inslaaptijd en doet je dus vlugger inslapen. Californische klaproos wordt ook veel gebruikt in homeopatische geneesmiddelen tegen angststoornissen, een veel voorkomende oorzaak van slaapproblemen.

Andere natuurlijke middelen tegen slaapproblemen zijn:

  • Citroenen en bananen: helpen mensen met slaapproblemen. Fruit is rijk aan magnesium, een mineraal dat vooral je spieren helpt ontspannen en daardoor je slaap bevordert.
  • Brood: alle soorten brood en zeker bruin brood maken je slaperig
  • Melk: een kop warme melk brengt je vlugger in slaap. Melk bevat immers een stof die de aanmaak van slaapstoffen in je hersenen stimuleert.Dat is eveneens het geval met honing (in je thee), amandelen en met kip en kalkoen
  • Vette vis: zoals paling, zalm, heilbot, tonijn, makreel, sardienen, haring en ansjovis tonijn zijn rijk aan vitamine B6 dat de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine is een hormoon dat je slaap- en waakritme regelt. Ook bananen en kikkererwten bevatten die vitamine B6
  • Kersensap: vooral doeltreffend tegen chronische slaapproblemen
  • Volle graansoorten: bevatten veel magnesium, een mineraal dat vooral je spieren ontspant en je langer doet slapen
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…
Slapen: zo doe je dat!Slapen: zo doe je dat!Hedendaags krijgen vele mensen te kampen met slaapproblemen. Slaapproblemen worden meestal veroorzaakt door het gedrag v…
Slaapstoornis; wat is het en wat doe je er aan?Slaapstoornissen komen erg veel voor. De oorzaken van een slaapstoornis kan zeer verschillend zijn. Er bestaan meerdere…
Droge lippen: oorzaken en tips gebarsten lippen en velletjesDroge lippen: oorzaken en tips gebarsten lippen en velletjesLast van droge lippen? Troost je, je bent niet de enige die er last van heeft. De meeste mensen hebben van tijd tot tijd…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/natural-good-sleep-tips-on-melatonin-valerian
  • http://www.hln.be
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.