Een mooie huid door voeding

Een mooie huid door voeding Een mooie huid wil iedereen. Door gezond te eten met voldoende vitamines kan een stralende huid bereikt worden. Veel huidproblemen worden veroorzaakt door het ontbreken van belangrijke voedingsstoffen. Wanneer het hele lichaam gezond is, zal de huid er gezond en stralend uitzien.

De huid weerspiegelt de gezondheid van het lichaam

Een ziek lichaam zal dit aan de buitenkant vaak tonen: de huid wordt grauw of bleek en vertoont schilfering, droogte, rimpeling of afbraak. De huid is de buitenkant van het lichaam en tijdens ziekte of zwakte een onbelangrijk orgaan. Het lichaam steekt alle energie in de meest belangrijke organen om deze draaiende te houden: hart, longen, lever, nieren etc. Logisch dat de huid er vaak zo slecht uitziet wanneer het immuunsysteem verzwakt is of aangesproken wordt. Ziekte of zwakte is daarom vaak via de huid op te merken.

Invloeden van buitenaf direct op de huid kunnen er ook voor zorgen dat de huid er slecht uitziet. Zonnen en make-up werken in op de huid zelf. Maar ook verkeerde voedingsgewoonten of leefgewoonten laten de huid er slechter uitzien. Roken en het gebruik van alcohol en drugs maken de huid snel ouder. Huid die eenmaal aangetast is, is moeilijk te herstellen.

Een mooie huid door gezonde voeding

Met behulp van gezonde voeding kan een stralende huid bereikt worden. Belangrijk is dat niet alleen de huid er goed uit komt te zien, maar dat ook het immuunsysteem optimaal werkt, de darmflora gezond is en de hormoonhuishouding in conditie is. Het is niet altijd mogelijk om dit met alleen voeding te bereiken, soms is medische hulp nodig. Naast medische hulp, is goede gezonde voeding belangrijk. Maar ook voor mensen die geen medische hulp nodig hebben, is gezonde voeding een belangrijke stap naar een mooie huid.

Welke voedingsstoffen voor een stralende huid?

De volgende voedingsstoffen zijn belangrijk voor de huid:
  • Zink: helpt het immuunsysteem goed werken en helpt de huidcellen herstellen. Zink is te vinden in zonnebloempitten, sesamzaad, eieren, kaas, rood vlees, oesters.
  • Lycopeen: een antioxidant die vrije radicalen onschadelijk maakt en de huid verjongt. Werkt pas bij tien eetlepels tomatenpuree per dag. Lycopeen is te vinden in tomaten, rozenbottels en andere rode vruchten.
  • Vitamine A: vernieuwt de huidcellen en voorkomt uitdroging van de huid. Helpt het immuunsysteem op peil te houden. Vitamine A zit in halvarine, margarine, zuivel en in groenten (provitamine A)
  • Vitamine C: een belangrijke antioxidant die vrije radicalen uitschakelt. Helpt bij het opbouwen van collageen in de lederhuid, dat voor stevigheid zorgt. Vitamine C zit in groenten en fruit.
  • Vitamine E: Een antitoxidant, zorgt voor een goede zuurstofwisseling van de huid. Vitamine E komt voor in plantaardige olie, granen, noten, zaden, groenten, fruit.
  • Omega's: zorgen voor de opbouw van celmembranen in de huid. Voorkomt uitdroging van de huid. Omega's zijn terug te vinden in groente bladgroenten, walnoten, vette vis, zonnebloemolie, teunisbloemolie, olijfolie.
  • Selenium: een antioxidant die vrije radicalen aanpakt. Te vinden in voeding als knoflook, broccoli, champignons, noten, vis, kip, lever.
Tegenwoordig lopen de mineralen in de grond sterk terug. Dit komt door uitputting van landbouwgrond. Landbouwgrond bevat gemiddeld 75 procent minder mineralen dan vijftig jaar geleden. Hierdoor bevatte groenten en fruit 40 tot 50 procent minder vitaminen en mineralen. Soms is het nodig om een voedingssupplementen in te nemen om ontbrekende mineralen en vitaminen aan te vullen.

Huidcellen vernieuwen zich snel

Gemiddeld doet een lichaamscel er zeven jaar over om zich te vernieuwen. Een huidcel wordt sneller vernieuwd: ongeveer iedere dertig dagen. Daarom is het belangrijk dat het lichaam de kans krijgt om nieuwe huidcellen aan te maken van een goede kwaliteit en opbouw. Hiervoor zijn essentiële voedingsstoffen nodig, die de bouwstenen zijn voor nieuwe huidcellen.

Door het drinken van voldoende water blijft het lichaam in optimale conditie. Water voert afvalstoffen af en voorkomt uitdroging van de huid. Wanneer er niet voldoende water gedronken wordt, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam, wat zichtbaar is aan de huid. Minimaal 1.5 liter water per dag is aan te raden. Koffie of thee zijn geen goede vervangers voor water: ze werken juist vochtafdrijvend. Het beste is water, kruidenthee of groentesappen. Vruchtensappen bevatten vaak teveel suikers, wat weer slecht is voor de huid.

Suiker in voeding geeft de huid een ruwe aanblik en droogt de huid uit. Suiker hecht zich aan collageen, waardoor de huid minder stevig aanvoelt. Ook snelle koolhydraten zoals witbrood, witte bloem, witte rijst en pasta hebben ditzelfde effect op de huid. Vermijd deze producten zoveel mogelijk.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
Een stralende huid door de juiste voedingEen stralende huid door de juiste voedingDe huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Door veroudering, stress en vrijstelling aan de zon, zal de huid van uw…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…

Spanx, corrigerend ondergoed HollywoodstyleSpanx is een Amerikaans bedrijf welke gespecialiseerd is in corrigerend ondergoed. Onder celebs is het merk Spanx helema…
Veroudering tegengaanVeroudering tegengaanNiemand wil oud worden. Het liefst zien we er zo jong mogelijk oud. Daarom is de mens altijd op zoek naar een middel dat…
Bronnen en referenties
  • http://www.rd.com/slideshows/8-essential-foods-for-beautiful-skin/
  • http://www.self.com/beauty/2008/10/clear-skin-diet
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.