Veroudering tegengaan

Veroudering tegengaan Niemand wil oud worden. Het liefst zien we er zo jong mogelijk oud. Daarom is de mens altijd op zoek naar een middel dat veroudering tegengaat. Veroudering van het lichaam is een normaal proces dat niet gestopt kan worden. Een verjongingskuur kan het lichaam oppeppen, maar zal het ouderdomsproces niet stoppen.

Ouder worden hoort erbij

Het is een normaal proces in het leven: ouder worden. Het lichaam veroudert door gebruik. Lichaamscellen worden met het ouder worden steeds minder snel en goed vernieuwd. Hierdoor sterven cellen af of functioneren slechter. Het gevolg is dat de ongemakken toenemen. De huid wordt minder elastisch, haar wordt dunner of valt uit, er ontstaan ouderdomsziekten en het immuunsysteem functioneert slechter.

Al eeuwenlang is de mens op zoek naar dé verjongingskuur. Van baden in speciaal water tot het nemen van vaak onbekende producten die verjonging beloven, alles is al eens uitgeprobeerd. Het smeren van lotions help niet tegen veroudering: wel houden ze de huid soepel zodat deze minder uitdrogingsverschijnselen vertoont.

De beste methode om gezond en mooi oud te worden is dagelijkse beweging en gezonde voeding. Daar is geen twijfel over mogelijk. En toch zijn we telkens weer op zoek naar dat extraatje dat ervoor zorgt dat we jonger worden.

Jong bloed als verjongingskuur

Bloed dat van jonge mensen afkomstig is, vernieuwt de verbindingen tussen de hersencellen. Op deze manier wordt het geheugen weer beter bij oudere mensen. Ook lijkt het immuunsysteem en de lever baat te hebben bij jong bloed. Hoewel hersenen verjongd worden middels jong bloed, zal het leven er niet mee verlengd kunnen worden. Deze techniek zal in de toekomst waarschijnlijk toegepast worden bij mensen met alzheimer.

MGH: het Anti-verouderingsmiddel

MGH (ook wel HGH) staat voor menselijk groeihormoon. Het wordt tijdens de kinderjaren door de hypofyse afgescheiden. Hoe meer MGH afgescheiden wordt, hoe meer IGF-1 er wordt geproduceerd. Deze stof is verantwoordelijk voor de vorming van nieuwe cellen en de vervanging van beschadigde cellen. De afscheiding van MGH neemt snel af met het ouder worden. Iemand van 18 jaar oud heeft nog maar de helft van het MGH-niveau dan een baby. Op 50-jarige leeftijd bedraagt dit niveau nog maar 10 procent van dat van een baby.

Door MGH bij ouderen toe te dienen, worden de hormoonniveaus teruggebracht tot jeugdig peil. Hierdoor zal er sprake zijn van een afname van lichaamsvet en huid en haar zal er beter uitzien,de huiddikte zal toenemen, het haar zal weer groeien, het immuunsysteem wordt sterker, de spierkracht neemt toe en het geheugen wordt beter. Ook zijn er nog vele andere voordelen. Hoewel het erg aantrekkelijk lijkt, kan men niet zomaar MGH toepassen. Alleen in gespecialiseerde klinieken wordt hiermee gewerkt.

Antioxidanten houdt jong

Antioxidanten bieden bescherming tegen vrije radicalen. Een vrije radicaal is een molecuul die andere moleculen beschadigd. Zo brengen ze onder andere schade aan het DNA in een cel aan, waardoor er verandering en uiteindelijk kanker kan ontstaan. Ook verouderen ze de huid.

Antioxidanten vinden we terug in de voeding. De volgende antioxidanten heeft het lichaam nodig:
 • Vitamine E: tarwekiemen, spinazie, plantaardige olie
 • Vitamine C: groente en fruit
 • Bèta-caroteen of provitamine A: abrikozen, wortelen
 • Glutathion: Meloen, asperges
 • Selenium: volkorenproducten, zilvervliesrijst
Antioxidanten maken niet direct jonger, maar zorgen er wel voor dat het lichaam niet te snel verouderd.

Oestrogeen: een gevaarlijke verjongingskuur

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat de menstruele cyclus regelt en belangrijk is tijdens de zwangerschap. Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af. De huid zal hierdoor sneller slap worden, bruine vlekken vertonen en rimpels krijgen. Het is dan verleidelijk om hormoontherapie toe te passen: het toedienen van oestrogeen.

Van oestrogeen is bekend dat het een rol speelt bij de vorming van borstkanker. Vrouwen die bijvoorbeeld de pil slikken, hebben tweemaal zoveel kans op borstkanker. Vrouwen die laat in de overgang komen of vroeg menstrueren en dus langere tijd oestrogeen aanmaken, hebben ook meer kans op borstkanker. Een studie zou aan moeten tonen dat hormoontherapie met oestrogeen geen verhoogd risico op borstkanker geeft. Alleen in gevallen waarbij oestrogeen op de huid wordt aangebracht, blijkt het risico voor borstkanker lager te liggen.

Tips om niet oud te worden

De volgende tips zijn bedoeld om het lichaam zo lang mogelijk gezond en vitaal te behouden, waardoor het fit is en de huid straalt:
 • Drink veel water: minimaal twee liter per dag
 • Eieren bevatten alle bouwstoffen die onze cellen nodig hebben: eet minstens twee-drie eieren per week
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag actief
 • Omega vetzuren verbeteren onder andere de bloedsomloop. Eet vis of neem viscapsules
 • Antioxidanten zitten in volkoren producten, groente, fruit en plantaardige olie
 • Een gelukkig huwelijk: mensen met een partner leven over het algemeen langer dan alleenstaanden
 • Matig alcohol, maar drink rode wijn: rode wijn bevat tannine en verlaagt het risico op hart-en vaatziekten. Drink niet meer dan vier-zes glazen rode wijn per week
 • Roken en zonnebaden: niet doen! Beiden verouderen de huid in snel tempo. Bovendien kunnen er onprettige en zelfs dodelijke ziekten ontstaan
 • Knoflook is goed tegen hoge bloeddruk en voorkomt aderverkalking
 • Lachen is gezond: wie veel lacht, voelt zich gelukkiger en heeft een beter werkend immuunsysteem
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Veroudering voorkomen - TelomerenOnderzoek heeft aangetoond dat het korter worden van de telomeren de voornaamste oorzaak is van veroudering. Een telomee…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…

Een mooie huid door voedingEen mooie huid door voedingEen mooie huid wil iedereen. Door gezond te eten met voldoende vitamines kan een stralende huid bereikt worden. Veel hui…
Beauty: een moment voor een goed gezichtsmaskerBeauty: een moment voor een goed gezichtsmaskerDe een zweert erbij en de ander vindt het maar onzin, maar gezichtsmaskers zijn er al jaren en hebben inmiddels hun toeg…
Bronnen en referenties
 • http://www.newscientist.com/article/mg21628874.000-young-blood-really-is-the-key-to-youth.html
 • http://www.huffingtonpost.com/2011/10/19/red-wine-health_n_1018934.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 19-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.