Citroen is niet alleen gezond, maar ook nuttig in huishouden
Van alle citrusvruchten is de citroen de meest veelzijdige soort. Citroen is niet alleen een verkwikkende en gezonde zuidvrucht, maar je kunt er ook allerlei huishoudelijke klusjes mee klaren. Van het verjagen van wespen, verwijderen van vet, tot het op milieuvriendelijke manier reinigen van allerlei spullen. Over de schil van citroen wordt vaak geringschattend gedacht, maar dat glanzende geel is wel degelijk van waarde want het bevat o.a. de meeste vitamine C, en je kunt er je zelfgebakken cake heel wat smaakvoller mee krijgen.
Een unieke zuidvrucht
De citroen behoort tot de categorie citrusvruchten, (waaronder o.a. ook de sinaasappel, mandarijn en grapefruit vallen). Citroen is een verkwikkende zuidvrucht die niet alleen onmisbare bestanddelen voor ons lichamelijk welzijn bevat, maar het is tevens een vrucht waarmee we ook nog eens allerlei handige klusjes in en rond het huis mee kunnen verrichten.
Gezondheidsvoordelen van citroen
Een kopje vers citroensap bevat niet alleen de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C, maar is ook rijk aan magnesium, kalium, koper. En er is calcium in de schil, een stof die osteoporose tegengaat. Ook zou citroen(schil) helpen in de strijd tegen kanker, maar daarvoor is (anno 2016 nog) geen bewijs.
Scheurbuik
Deze ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C, komt de laatste 100 jaar nog slechts incidenteel voor in België en Nederland. Maar scheurbuik was op de verre handelsreizen, eeuwen geleden een voorname doodsoorzaak aan boord van de zeilschepen. Op een gegeven moment werd echter duidelijk dat het eten van citrusvruchten deze ernstige ziekte voorkwam, ondanks dat het fenomeen vitamine (C) nog onbekend was. Vanaf circa 1750 werd daarom op Engelse marineschepen citroensap aan de bemanning verstrekt.
Afvallen
Het verhaal gaat dat je door citroensap te consumeren lichaamsgewicht kwijt raakt, waarschijnlijk ingegeven door de gedachte dat de vrucht zuur van smaak is. Maar het lukt niet om met citroensap kilo's kwijt te raken, maar we worden er ook niet dik van, want een citroen is calorie-arm. En dat citroensap het lichaam zou ontgiften is eveneens een sprookje, want dat zuiveren van de inwendige mens lukt alleen via onze organen de lever en nieren.
Recept voor citroenwater
Veel mensen drinken tegenwoordig vroeg in de ochtend een glas citroenwater, aangezien dit de stofwisseling stimuleert en het bovendien een energieopwekkend drankje is. De bereiding is echter niet zomaar wat citroensap toevoegen aan water, want daarbij is ook de citroenschil nodig. De citroenschil bevat namelijk de meeste vitamine C en is bovendien rijk aan vezels, en zoals gezegd calcium. Het recept is als volgt:
- Neem onbespoten vruchten of reinig ze anders eerst grondig,
- rasp de gele schil, en verdeel daarna de rest in stukken,
- beetje water erbij en vervolgens met de geraspte schil in de blender,
- daarna wat extra water erbij en desgewenst wat zoeten met honing.
Citroen als huishoudelijke hulp
Sommige voedingsmiddelen hebben meer voordelen dan uitsluitend het vullen van de maag:
- zout in de winter, helpt bij het ijsvrij houden van ons paadje,
- azijn heeft een ontkalkende werking,
- bietensap is geschikt als kleurstof voor textiel,
- rijstkorrels absorberen vocht (in het zoutvaatje)
- Coca Cola werkt goed als anti-roest middel bij het losdraaien van verroeste onderdelen,
- olie uit de keuken is prima tegen piepende scharnieren, en zelfs je fietsketting kun je er mee smeren.
Maar
citroen kent de meeste huishoudelijke voordelen zoals:
Vieze lucht
Baklucht (van vis of vet) verdwijnt uit oven en magnetron als je een paar eetlepels citroensap in een kopje water doet en dat verhit (op halve kracht) in het apparaat. Zo nodig nog een nachtje afgekoeld laten staan.
Vet verwijderen
Een beetje citroensap vermengen met afwasmiddel, en aangekoekt vet laat zich makkelijker verwijderen. Desnoods ook nog wat soda toevoegen.
Een betere smaak aan cake
Als we zelf cake bakken valt de smaak nogal eens tegen, omdat vanille nu eenmaal een beetje flauw van karakter is. Schil daarom met een rasp een klein handje gele schilvezels. Roer die door het deeg/beslag en bak het mee. Wel de schil eerst goed wassen i.v.m. bespuitingen, of anders biologische citroenen nemen. De juiste hoeveelheid geraspte schil is natuurlijk afhankelijk van iemands persoonlijke smaak.
Nooit meer bruine appels
Een geschilde, gesneden of geraspte appel wordt snel bruin zodra het witte vruchtvlees in aanraking met de lucht komt. Dat komt omdat de appel oxideert zodra het in aanraking komt met de in de lucht aanwezige zuurstof. In feite wordt het rottingsproces gelijk in werking gezet zodra de beschermende schil is verwijderd. Citroensap voorkomt oxidatie omdat het citroenzuur bevat, een krachtig antioxidant. Dus de geschilde appel(delen) besprenkelen met citroensap en het vruchtvlees blijft smakelijk wit.
En dat allemaal voor heel weinig geld.