Citroen is niet alleen gezond, maar ook nuttig in huishouden

Citroen is niet alleen gezond, maar ook nuttig in huishouden Van alle citrusvruchten is de citroen de meest veelzijdige soort. Citroen is niet alleen een verkwikkende en gezonde zuidvrucht, maar je kunt er ook allerlei huishoudelijke klusjes mee klaren. Van het verjagen van wespen, verwijderen van vet, tot het op milieuvriendelijke manier reinigen van allerlei spullen. Over de schil van citroen wordt vaak geringschattend gedacht, maar dat glanzende geel is wel degelijk van waarde want het bevat o.a. de meeste vitamine C, en je kunt er je zelfgebakken cake heel wat smaakvoller mee krijgen.

Een unieke zuidvrucht

De citroen behoort tot de categorie citrusvruchten, (waaronder o.a. ook de sinaasappel, mandarijn en grapefruit vallen). Citroen is een verkwikkende zuidvrucht die niet alleen onmisbare bestanddelen voor ons lichamelijk welzijn bevat, maar het is tevens een vrucht waarmee we ook nog eens allerlei handige klusjes in en rond het huis mee kunnen verrichten.

Gezondheidsvoordelen van citroen

Een kopje vers citroensap bevat niet alleen de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C, maar is ook rijk aan magnesium, kalium, koper. En er is calcium in de schil, een stof die osteoporose tegengaat. Ook zou citroen(schil) helpen in de strijd tegen kanker, maar daarvoor is (anno 2016 nog) geen bewijs.

Scheurbuik

Deze ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C, komt de laatste 100 jaar nog slechts incidenteel voor in België en Nederland. Maar scheurbuik was op de verre handelsreizen, eeuwen geleden een voorname doodsoorzaak aan boord van de zeilschepen. Op een gegeven moment werd echter duidelijk dat het eten van citrusvruchten deze ernstige ziekte voorkwam, ondanks dat het fenomeen vitamine (C) nog onbekend was. Vanaf circa 1750 werd daarom op Engelse marineschepen citroensap aan de bemanning verstrekt.

Afvallen

Het verhaal gaat dat je door citroensap te consumeren lichaamsgewicht kwijt raakt, waarschijnlijk ingegeven door de gedachte dat de vrucht zuur van smaak is. Maar het lukt niet om met citroensap kilo's kwijt te raken, maar we worden er ook niet dik van, want een citroen is calorie-arm. En dat citroensap het lichaam zou ontgiften is eveneens een sprookje, want dat zuiveren van de inwendige mens lukt alleen via onze organen de lever en nieren.

Recept voor citroenwater

Veel mensen drinken tegenwoordig vroeg in de ochtend een glas citroenwater, aangezien dit de stofwisseling stimuleert en het bovendien een energieopwekkend drankje is. De bereiding is echter niet zomaar wat citroensap toevoegen aan water, want daarbij is ook de citroenschil nodig. De citroenschil bevat namelijk de meeste vitamine C en is bovendien rijk aan vezels, en zoals gezegd calcium. Het recept is als volgt:
 • Neem onbespoten vruchten of reinig ze anders eerst grondig,
 • rasp de gele schil, en verdeel daarna de rest in stukken,
 • beetje water erbij en vervolgens met de geraspte schil in de blender,
 • daarna wat extra water erbij en desgewenst wat zoeten met honing.

Citroen als huishoudelijke hulp

Sommige voedingsmiddelen hebben meer voordelen dan uitsluitend het vullen van de maag:
 • zout in de winter, helpt bij het ijsvrij houden van ons paadje,
 • azijn heeft een ontkalkende werking,
 • bietensap is geschikt als kleurstof voor textiel,
 • rijstkorrels absorberen vocht (in het zoutvaatje)
 • Coca Cola werkt goed als anti-roest middel bij het losdraaien van verroeste onderdelen,
 • olie uit de keuken is prima tegen piepende scharnieren, en zelfs je fietsketting kun je er mee smeren.

Maar citroen kent de meeste huishoudelijke voordelen zoals:

Vieze lucht

Baklucht (van vis of vet) verdwijnt uit oven en magnetron als je een paar eetlepels citroensap in een kopje water doet en dat verhit (op halve kracht) in het apparaat. Zo nodig nog een nachtje afgekoeld laten staan.

Vet verwijderen

Een beetje citroensap vermengen met afwasmiddel, en aangekoekt vet laat zich makkelijker verwijderen. Desnoods ook nog wat soda toevoegen.

Een betere smaak aan cake

Als we zelf cake bakken valt de smaak nogal eens tegen, omdat vanille nu eenmaal een beetje flauw van karakter is. Schil daarom met een rasp een klein handje gele schilvezels. Roer die door het deeg/beslag en bak het mee. Wel de schil eerst goed wassen i.v.m. bespuitingen, of anders biologische citroenen nemen. De juiste hoeveelheid geraspte schil is natuurlijk afhankelijk van iemands persoonlijke smaak.

Nooit meer bruine appels

Een geschilde, gesneden of geraspte appel wordt snel bruin zodra het witte vruchtvlees in aanraking met de lucht komt. Dat komt omdat de appel oxideert zodra het in aanraking komt met de in de lucht aanwezige zuurstof. In feite wordt het rottingsproces gelijk in werking gezet zodra de beschermende schil is verwijderd. Citroensap voorkomt oxidatie omdat het citroenzuur bevat, een krachtig antioxidant. Dus de geschilde appel(delen) besprenkelen met citroensap en het vruchtvlees blijft smakelijk wit.

En dat allemaal voor heel weinig geld.
© 2016 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom je vaker citroen moet etenWaarom je vaker citroen moet etenCitroen is een vrucht die veel positieve eigenschappen kent. Het is daarom ook raadzaam om regelmatig citroen aan je eet…
Waarom het drinken van citroenwater onzin isWaarom het drinken van citroenwater onzin isCitroenwater wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in water. Citroenwater wordt op veel gezondhei…
Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Afvallen en dieet is wereldwijd gezien een populair onderwerp. Velen willen graag iets aan gewichtsbeheersing doen. Er z…
Alles over de citroenAlles over de citroenDe citroen is lid van de citrus familie. Dit is een belangrijke vertegenwoordiger van de wijnruitfamilie. De hele famili…

Brooddrank: goed voor de spijsverteringBrooddrank: goed voor de spijsverteringBrooddrank is een drankje dat je kunt drinken ter ondersteuning van de spijsvertering en een goede darmflora. Deze drank…
Gezonde voeding voor de blaas en het urinestelselGezonde voeding voor de blaas en het urinestelselHet urinestelsel bestaat uit de hogere urinewegen, de nieren en de urineleiders, en de lagere urinewegen, de blaas en de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Plus Magazine sept. 2016
 • Lijf & gezondheid okt. 2016
 • NH-Dagblad 25-11-2020
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 25-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.