Waarom het drinken van citroenwater onzin is

Waarom het drinken van citroenwater onzin is Citroenwater wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in water. Citroenwater wordt op veel gezondheidssites de hemel ingeprezen. Zo zou het de spijsvertering helpen en je doen laten afvallen, ontgiften, de Ph-waarde van het lichaam herstellen, zeer rijk zijn aan vitaminen en mineralen zijn en je huid laten stralen. Is het echt zon wondermiddel of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Spijsvertering helpen en afvallen?

Voor het ontbijt citroenwater drinken zou je spijsvertering bijzonder goed op gang brengen. Ten eerste kun je de spijsvertering ook prima op gang brengen met een glas (warm) water en een goed vezelrijk ontbijt, wat ook nog is minder schadelijk is voor het gebit. Water - en vocht in het algemeen - houden de darminhoud soepel en de vezels stimuleren de darmbeweging. Toch beweren veel sites dat citroenwater ook erg veel pectinevezels bevat, zelfs zoveel dat het een hongergevoel zou onderdrukken en je zou afvallen! Het grappige is dat de pectinevezels vooral zitten in de schil, de zaden en het vruchtvlees wat niet of een stuk minder aanwezig is in het uitgeknepen sap. Als je echt verzekerd wilt zijn van een flinke dosis extra vezels om hongergevoel goed te onderdrukken, neem dan een glas water met pure vezels zoals psylliumvezels. Veel diëten zoals het voedselzandloperdieet raden dit ook aan om te drinken.

Ontgiften?

Citroenwater zou het lichaam volgens velen detoxen ofwel ontgiften. Helaas kun je je lichaam helemaal niet ontgiften met speciale sappen of watertjes. Het lichaam ontdoet zichzelf al van de afvalstoffen en gebruikt hiervoor de lever en de nieren. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteund kan worden met speciale sappen of watertjes, in dit geval citroenwater. Iemand die gewoon gezond is en gezond en gevarieerd eet, kan op de natuurlijke afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen. Of sappen en citroenwater onderdeel kunnen zijn van een gezond en gevarieerd voedingspatroon? Dat zeker wel. Maar men moet niet denken dat het perse nodig is, laat staan dat het speciaal zou helpen voor het ontgiften!

Ph-waarde herstellen?

Dit wordt als argument genoemd door de voorstanders van een alkalisch dieet (alkalisch betekent een Ph-waarde boven 7). Volgens hen moeten we dingen eten die alkalisch op het lichaam werken (en citroenwater is ook alkalisch-vormend), zodat onze lichaamsvloeistoffen (voornamelijk bloed) ook alkalische waarden aan zullen nemen. Dit zou ons beschermen tegen allerlei ziekten zoals kanker. Het is echter algemeen bekend dat we de Ph-waarde van het bloed helemaal niet kunnen veranderen d.m.v. voeding, terwijl ze in het dieet daar wel van uitgaan! Het lichaam stuurt de Ph-waarde van het bloed helemaal zelf; ongeacht wat je eet zal het tussen de 7.35 en 7.45 schommelen. Het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek heeft het dieet dan ook als klinkklare onzin verklaard.

Ongelofelijk rijk aan vitaminen en mineralen?

Vrijwel alle voordelen van citroenwater worden gebaseerd op het feit dat het heel erg rijk zou zijn aan vitaminen/mineralen, vooral vitamine C. Maar dit geldt ook allemaal voor bosbessen, kiwis, tomaatjes en zóveel andere soorten fruit en groente. Kortom: zolang je een stuk fruit of groente eet bij je ontbijt (en later op die dag zelf ook nog voldoende nuttigt!), heb je niet perse s ochtends extra citroenwater nodig. En vaak zijn het de gezondheidsbewuste mensen die citroenwater drinken en die eten sowieso wel voldoende vitaminen!

Je huid laten stralen?

Het is waar dat het gewoon innemen van voldoende vitamine C de huid gezond laat houden. Het is niet perse een eigenschap van citroenwater. Nog voordeliger voor de huid is het als je vitamine C plaatselijk aanbrengt op de huid d.m.v. een vitamine C serum of crème. Het kan dan echt tekenen van huidveroudering en pigmentvlekjes bestrijden. Het alleen oraal binnenkrijgen van vitamine C kan niet voor een voldoende hoge dosis in de huid zorgen om deze effecten te bewerkstelligen. Probeer overigens geen citroenwater aan te brengen op de huid, in citroenen zitten ook zuren die de huid irriteren!
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom je vaker citroen moet etenWaarom je vaker citroen moet etenCitroen is een vrucht die veel positieve eigenschappen kent. Het is daarom ook raadzaam om regelmatig citroen aan je eet…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Inovo - Ontgiften, afslanken, verstevigenInovo is een apparaat dat op een zonnebank lijkt en dat biocompatibele infrarode stralen naar het lichaam zendt. Deze st…
Eenvoudige manieren om je lichaam te ontgiftenEenvoudige manieren om je lichaam te ontgiftenGezond leven in een goed functionerend lichaam? Wie wil dat nou niet? Het is daarom belangrijk om het lichaam van tijd t…

Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken gaat beter als je voldoende slaapt. Te veel slapen is niet goed, maar te weinig ook niet. Steeds vaker lees en…
Extra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersExtra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersWie overgewicht wil kwijtspelen moet in de eerste plaats minder eten, extra bewegen en meer vet en calorieën verbanden.…
Bronnen en referenties
  • http://tasty-yummies.com/2013/03/18/10-benefits-to-drinking-warm-lemon-water-every-morning/
  • http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1
  • http://jetskeultee.nl/vitamine-c/obj7777404
  • http://www.girlscene.nl/p/12727/feitjes_en_fabeltjes_over_water_met_citroen
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.