Prostaatvergroting: klachten, behandeling

Prostaatvergroting: klachten, behandeling Bij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij anderen heeft het geen of weinig effect. Mannen die last krijgen met plassen, in welke vorm dan ook, kunnen het best naar de huisarts gaan om het probleem te bespreken. Er zijn enkele verschillende behandel methoden om een vergrote prostaat aan te pakken. De arts kan de beste methode bepalen. Wacht nooit te lang, niet meer kunnen plassen kan het gevolg zijn!

Vergrote prostaat

In de loop van de jaren groeit bij vrijwel alle mannen de prostaat. Dit kan klachten met plassen geven, maar niet iedereen krijgt hier ( evenveel) last van. Bij een aantal mannen het prostaatkapsel om de prostaat heen erg elastisch. Als de prostaat groeit, zal het kapsel meegeven, zodat er geen extra druk wordt uitgeoefend op de plasbuis, die midden door de prostaat loopt. Is het kapsel wel erg stug, dan zal een vergrote prostaat snel druk geven op de plasbuis en kunnen zorgen voor problemen met plassen. Toch zal niet iedereen met een stug kapsel plasproblemen krijgen, want ook de kracht van de blaasspier is belang. Iemand met een zeer sterke blaasspier, zal de urine met voldoende kracht door de plasbuis kunnen persen, zonder last te hebben van de druk van de vergrote prostaat.

Klachten die kunnen voorkomen bij een vergrote prostaat

  • Verminderde straalkracht bij het plassen
  • Vaker moeten plassen, ook ís nachts
  • Nadruppelen na het plassen
  • Blaasontsteking door achter blijven van urine in de blaas
  • Helemaal niet meer kunnen plassen

Leidt een vergrote prostaat tot prostaatkanker?

Een vergrote prostaat leidt niet tot prostaatkanker. De prostaat is een verzameling aparte klieren, die door het kapsel bij elkaar worden gehouden. Het gedeelte rondom de plasbuis is het deel dat in de loop der jaren kan vergroten. Prostaatkanker ontstaat in een ander deel van de prostaat, meestal in de achterzijde van de prostaat, aan de kant van de endeldarm. Prostaatkanker kan daardoor meestal worden gevoeld door de dokter, als hij de prostaat betast met zijn vingers via de anus. Prostaatkanker heeft ook niet altijd een vergroting van de prostaat tot gevolg.

Behandeling prostaatvergroting

Met medicijnen

Medicijnen die de spieren in en om de prostaat laten ontspannen zorgen voor minder druk van de prostaat op de plasbuis, en dus voor minder plasklachten. Ook zijn er medicijnen die de productie van testosteron stopleggen, chemische castratie. Hier zitten echter grote bijwerkingen aan; geen erecties meer, zin in seks verdwijnt, minder baardgroei. Bij de meeste prostaten kan groei alleen plaatsvinden als het testosteron molecuul eerst wordt omgezet in een andere vorm. Er zijn ook medicijnen ontwikkeld die deze tussenstap remmen, zodat de prostaat minder hard zal groeien. Dit werkt echter niet bij iedereen en een effect laat sowieso lang op zich wachten. Behandeling met medicijnen kunnen dus klachten wel verhelpen, maar deze effecten zijn vaak een tijdelijke uitstel. Sommige mensen kunnen er echter jarenlang mee vooruit.

Operatie aan de prostaat

Bij een operatie kan het vergrote deel van de prostaat worden weggehaald. Er zijn verschillende typen operaties. De arts zal bepalen welke ingreep het best gebruikt kan worden.

Behandeling met laser

De prostaat wordt via de plasbuis met laserlicht behandeld, waardoor verkleining van de prostaat optreedt.

TUMT (trans urethrale microgolf thermotherapie)
Via een katheter wordt de prostaat door radiogolven verwarmd, waardoor een gedeelte van het weefsel kapot gaat.

TUNA (trans urethrale naald ablatie)
Er worden twee naalden via de plasbuis in de prostaat geprikt. De temperatuur wordt plaatselijk verhoogd, via uitgezonden radiogolven, zodat weefsel ter plekke dood gaat.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere man op den duur kan voorkomen. Voor de meeste mannen g…
Finasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatFinasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatHaargroeimiddel Finasteride wordt voorgeschreven als tegen prostaatvergroting en als haargroeimiddel. Het is een zogenaa…
Prostaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenProstaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenMannen kampen mogelijk met prostaatstenen. De stenen in de prostaat komen vaak voor en zijn meestal geassocieerd met goe…
Prostaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemenProstaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemenProstaatklachten kunnen voor de man een sterke aanslag betekenen op de levenskwaliteit. Problemen aan de prostaat kunnen…

Tinnitus (oorsuizen of suizende oren): symptomen en oorzakenTinnitus (oorsuizen of suizende oren): symptomen en oorzakenHoe tinnitus of oorsuizen (suizende oren) genezen en behandelen? Tinnitus is het horen van geluid, in een oor of beide o…
Voorkom vaginale klachtenVoorkom vaginale klachtenDe meeste vrouwen krijgen vroeg of laat weleens te maken met vaginale klachten. Dit zijn zeer vervelende kwalen waar wei…
Bronnen en referenties
  • Boek Prostaat, de meest gestelde vragen ISBN 90 269 2742 8
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.