Prostaatvergroting: symptomen en behandeling

Prostaatvergroting: symptomen en behandeling Prostaatvergroting is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere man op den duur kan voorkomen. Voor de meeste mannen gaat dit proces overigens symptoomloos. Echter, bij ongeveer dertig procent kunnen er wel klachten ontstaan door de groter wordende prostaat. Een artikel over de symptomen en behandeling.

Symptomen prostaatvergroting

De volgende symptomen worden vaak bij een vergroting van de prostaat waargenomen:
 • Vaak urineren, sterke aandrang, vertraagde of onderbroken urinestroom en nadruppelen.
 • Pijnlijk urineren.
 • Bloed in de urine.
 • Verschillende malen hevige aandrang, met name ís nachts.

Oorzaken prostaatvergroting

De oorzaak is onbekend maar mannelijke geslachtshormonen kunnen een rol spelen in de ontwikkeling hiervan.

Plaats van de prostaat / Bron: US National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de prostaat / Bron: US National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Preventie prostaatvergroting

De aandoening is helaas niet te voorkomen en gaat gepaard met het ouder worden.

Onderzoek van prostaatvergroting

Het onderzoek dat moet lijden tot een juiste diagnose bestaat uit het in kaart brengen van de ziektegeschiedenis van de patient en uit het lichamelijk onderzoek, inclusief inwendig rectum-onderzoek. Hierbij controleert de dokter met een vinger of de prostaat vergroot is. Onderzoek om de snelheid van de urinestroom te meten kan ook uitgevoerd worden en het laboratorium kan de urine zelf onderzoeken en een bacteriekweek uitvoeren. Meting van de blaasdruk kan ook informatie opleveren.

Behandeling prostaatvergroting

Er zijn een aantal mogelijke wegen om in te slaan bij de diagnose:
 • Behandeling is niet nodig als de verschijnselen mild zijn.
 • Vermijd overmatig alcoholgebruik en drink vooral ís avonds niet te veel.
 • Om de prostaat te laten slinken kan finasteride (merknaam Proscar) worden voorgeschreven en terazosine (merknaam Hytrin) om de plaskrachten te verlichten.
 • Verwijdering van te veel aan prostaatklierweefsel via transurethrale resectie (de zogenaamde TURP methode) wordt meestal gedaan. Daarbij wordt via de penis een dunne kijkbuis met lichtbron in de urinebuis (urethra) geschoven. Met een klein snij-instrument aan het einde van de buis wordt prostaatweefsel dat op de urinebuis drukt, weggenomen.
 • Operatieve verwijdering via een insnede (incisie) in de buikwand, kan nodig zijn als de prostaat ongewoon groot is.
 • Met ballondilatatie kan de vernauwde urinebuis worden opgerekt door met een katheter een ballon in de urinebuis te brengen en op te blazen. Deze methode kan echter herhaling van de klachten niet voorkomen en wordt steeds minder toegepast.
 • Antibiotica kunnen worden voorgeschreven bij bacteriële infecties.

Tot slot

Ga naar een arts bij verschijnselen van prostaatvergroting.
© 2012 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynam…
Ziekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuZiekten hond: goedaardig prostaataandoening bij de reuDe prostaat is een klier dat om de plasbuis ligt en het zorgt ervoor dat zaadcellen vervoerd kunnen worden. Deze klier s…
Prostaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenProstaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenMannen kampen mogelijk met prostaatstenen. De stenen in de prostaat komen vaak voor en zijn meestal geassocieerd met goe…
Prostaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingProstaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingDe prostaat wordt ook wel 'voorstanderklier' genoemd. De prostaat is een klier die alleen bij mannen aanwezig is en is o…

Oorzaak van veel problemen; de AtlasBij heel veel mensen zit de Atlas (eerste nekwervel) niet zoals het hoort. Dat kan vanaf de geboorte al zo zijn, maar he…
Prostaatontsteking: symptomen en behandelingProstaatontsteking: symptomen en behandelingEen acute of chronische ontsteking van de prostaat, is meestal het gevolg van een infectie. Acute prostaatontsteking wor…
Bronnen en referenties
 • Geneeswijzer, druk uit 2000.
 • http://www.prostaat.nl/content/prostaat/goedaardige-prostaatvergroting.asp, geraadpleegd 17 juli 2012.
 • Afbeelding bron 1: US National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 17-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.