De geneeskracht van majoraan
Majoraan wordt in Nederland vaker marjolein of echte marjolein genoemd. Sommige mensen noemen het worstkruid. Echte marjolein komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Marjolein heeft een enigszins tijmachtig aroma. Marjolein is een onderdeel van herbes de provence, een Frans groene kruidenmengsel. Oregano is nauw verwant aan majoraan; je zou het eventueel kunnen gebruiken in recepten in plaats van marjolein. In Frankrijk is een kruising tussen oregano en marjoraan gemaakt; deze wordt Franse majoraan genoemd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Ontzagwekkend veel ijzer en mangaan
Majoraan wordt gebruikt in salades, soepen, dressings, stamppotten, eigerechten, groentenschotels, marinades en sauzen. Het is een ontzettend gezond kruid; veel gezonder dan menig groente. We eten het niet in grote hoeveelheden maar wellicht is dat onterecht.
Kruiden als saladegroenten gebruiken is een culinair verantwoorde optie. Je zou zelf majoraan kunnen kweken om er een salade van te maken; dan maak je effectief gebruik van de ongelooflijk grote hoeveelheden
vitaminen en
mineralen die in dit laag bij de grond groeiende plantje schuilen. Het bevat het meeste
ijzer: 110 gram majoraan is goed voor ruim 1000% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Dat is een ontzagwekkend percentage.
Overige hoge mineralenpercentages majoraan
Naast een bijzondere hoeveelheid aan ijzer bevat een ons majoraan
mangaan (236% ADH), calcium (200% ADH), koper (126% ADH),
magnesium (87% ADH),
zink (33% ADH) en
kalium (32% ADH). Dat zijn bijzondere hoeveelheden. Bedenk dat menig groente niet één ADH-percentage van boven de 50% ADH heeft en je begrijpt hoe rijk aan mineralen majoraan is.
In
het oude Griekenland was majoraan een symbool van vrede, harmonie en blijheid. Er werden slingers van deze plant gemaakt.
Bijzonder veel vitamine K en A
Bij de hoge mineralenpercentages houdt de zegetocht van majoraan niet op. De meeste
gezonde groenten en
fruit beschikken over óf veel mineralen óf veel vitaminen. Majoraan bevat per ons maar liefst 518% vitamine K en 269% vitamine A.
Fytonutriënten majoraan
Majoraan bevat de
fytonutriënten eugenol, eugenol sabineen, alfa-terpineen, cymeen, terpinoleen.
linalol, cis-sabineenhydraat, linalylacetaat, terpinen-4-ol en terpineol. Deze stoffen zijn samen verantwoordelijk voor de antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Verder zit er carvocrol, ocimeen, cadineen, geranylcetaat en citral in. Deze stoffen beschikken naast antibacteriële eigenschappen over ontstekingsremmende eigenschappen. Door deze stoffen is majoraan werkzaam bij spierpijn, reumatische aandoeningen en flatulentie.
Een thee van majoraan kan misselijkheid tegen gaan en flatulentie voorkomen.
Majoraan in de volksgeneeskunde
In Kreta wordt majoraan vandaag de dag nog steeds gebruikt in de volksgeneeskunde. Het is een middel wat gebruikt wordt voor de behandeling van: keelontsteking, tandpijn, reumatiek, uitblijvende menstruatie, diabetes, obesitas, nier- en leverproblemen en uitwendige wonden zoals slangenbeten. Over heel de wereld werd in vroegere tijden majoraan als geneeskrachtig kruid gezien. Er werden de volgende ziekten mee behandeld: verkoudheid, griep, bronchitis, astma, artritis en spierpijn. In de Chinese geneeskunde is majoraan nog steeds een medicijn voor verkoudheid, overgeven, koorts, dysenterie, jicht en ondervoeding bij kinderen. De olie van majoraan kan luizen doden. Majoraan kan witte vloed behandelen en menstruatiepijn verzachten. Het kruid moet niet worden gegeten bij zwangerschappen en overmatige baarmoederlijke bloedingen. Veel majoraan eten tijdens zwangerschap kan hoogstwaarschijnlijk een spontane abortus in gang zetten.
Lees verder