De geneeskracht van raapstelen
Raapstelen worden ook bladmoes genoemd. Het is een groente die vroeger vaker werd gegeten als nu; het is in Nederland een vergeten groenten geworden. Raapstelen zijn familie van mosterd en broccoli. Het is een koolsoort die heel jong wordt gegeten. Je kunt de blaadjes inclusief de steeltjes eten. Raapsteelbloemetjes zijn eveneens eetbaar. Meestal worden raapstelen gekookt maar het is een prima rauwe saladegroente.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Raapstelen, een jonge koolsoort
Raapstelen zijn in feite een jonge koolsoort; het is een vorm van bladkool. Hoe langer je raapstelen laat groeien, hoe meer ze op
broccoli beginnen te lijken. Overigens zijn er verschillende soorten raapstelen; sommige zijn gebaseerd op de
Brassica Rapa en andere op de
Brassica Sinensis. In
Nederland wordt voornamelijk de
Brassica Campestris verkocht. Raapstelen komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. In Turkije, Griekenland, Portugal en Spanje worden raapstelen of rapini beschouwd als wintergroente. In Nederland worden raapstelen erg jong gegeten maar in andere landen, zoals de V.S. eet men de raapstelen alsof het jonge broccoli is. Raapstelen zijn supergezond, net als broccoli. In Nederland vind je raapstelen niet vaak in de grote supermarktketens. Het is een
gezonde groente die je op de markt en bij ecologische winkels kan aantreffen.
Voedingswaarde raapstelen
In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de
mineralen calcium,
ijzer,
magnesium,
kalium,
zink en zelfs omega 3 vetzuren. Het behoort tot de meest gezonde groenten; zoals alle koolsoorten.
Kolen zijn zeer gezond; ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan andere groenten. Daarnaast zit er een ruime hoeveelheid
fytonutriënten in deze heerlijke groente. Een belangrijk fytoingrediënt is indole-3-carbonol (I3C).
Vitamine K is goed voor de botten
Uit een wetenschappelijk onderzoek onder ruim 72.000 verpleegsters wat in 1998 is gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat mensen die 109 mcg of meer vitamine K per dag aten, een kleinere kans hadden op botbreuken. In 100 gram raapstelen zit 169 mcg vitamine K.
Vezelrijke raapstelen goed voor diabetici
Groenten zoals raapstelen bevatten veel vezels. Dat is voor iedereen goed nieuws want vezels bevorderen de spijsvertering. Voor diabetespatiënten is het extra goed nieuws; vezels zorgen dat suikers langzamer en geleidelijker verteren waardoor er minder pieken en dalen in het bloedsuikerniveau ontstaan.
Eettips raapstelen
Raapstelen zijn op allerlei manieren consumeerbaar. Je kunt ze versnipperen en door warme
zilvervliesrijst heen doen. Je kunt ze mengen met andere groenten in een
oer Hollandse stamppot. Het zijn gezonde
alternatieve slabladeren voor een originele salade. Ook kunnen ze een groentemixgerecht prima aanvullen; slechts een half minuutje roerbakken is voldoende. Zoals bij elke groente die rauw kan worden gegeten is het niet nodig om raapstelen lang te bereiden.
Twee recepten voor smoothies met raapstelen
Een tip waar je misschien nog niet aan hebt gedacht in raapstelen toevoegen in een smoothie. Je kunt raapstelen gebruiken in een groene groentensmoothie. Het is ook een leuke aanvulling in een vruchtensmoothie. Bijvoorbeeld met dit recept voor
fruitsmoothie met raapstelen:
- Een gepelde banaan,
- Twee gepelde sinaasappels,
- Een theelepel verse gember,
- 50 gram verse, ongekookte raapstelen,
- 300 ml water, het liefst gezuiverd water.
Een ander tropisch smoothierecept is een
smoothie met kokosmelk en raapstelen:
- 100 gram verse, in blokjes gesneden ananas,
- 200 gram in stukjes gesneden papaya,
- Een theelepel verse gember,
- 50 gram verse, ongekookte raapstelen,
- 300 ml kokosmelk.
Om een smoothie te maken hoef je slechts de ingrediënten in een kan te doen en beginnen met blenderen.
Lees verder