De geneeskracht van sellerie, selderie of moerasscherm

De geneeskracht van sellerie, selderie of moerasscherm Sellerie of selderij was vroeger een algemeen bekende geneesplant maar wordt sinds tijden nauwelijks om zijn geneeskrachtige capaciteiten geteeld. Toch zijn er nog steeds natuurtherapeuten die de geneeskracht van sellerie inzetten om ziekten te behandelen. Sellerie is familie van de apiaceae waaronder onder andere de waterkers valt. Bleek- en knolselderij zijn ook familie van sellerie; sterker nog deze planten zijn varianten van de oorspronkelijke sellerieplant. Zowel sellerie, bleekselderij als knolselderij dragen de Latijnse naam Apium Graveolens. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening sellerie / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening sellerie / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Naamgeving sellerie

De Latijnse naam voor sellerie is Apium Graveolens. Graveolens betekent ´welriekend´. Apium is de naam van selderij in het algemeen. Letterlijk betekent sellerie dus ´welriekende selderij´. In het oude Griekenland werd sellerie sélinom genoemd; daarvan stamt de Nederlandse naam sellerie of selderij. Sellerie was bij de Grieken een plant waarvan men kransen vlocht. Mensen die de Nemeïsche Spelen hadden gewonnen werden ermee bekroond. In het antieke Egypte werd 1200 jaar voor Christus sellerie voor het eerst beschreven als geneesplant. In tegenstelling tot vele andere artsenijplanten van de oude Grieken en Egyptenaren, wordt sellerie tegenwoordig niet meer alom om zijn heilzame werkingen gebruikt.

Sellerie, bleekselderij en knolselderij

De sellerieplant is in de 17e eeuw in Italië gecultiveerd tot de bleekselderij en knolselderij. De knolselderij is in feite het ondergrondse gedeelte van sellerie. Je zou sellerie relatief eenvoudig zelf kunnen kweken. Alles boven de grond kun je afknippen waarna er weer nieuwe sellerie ontstaat. De bladeren van bleekselderij zijn in feite ook sellerie. Proef ze maar eens! Deze bladeren hoef je dus nooit weg te gooien. Je kunt ze gewoon als kruid gebruiken in soepen en sauzen.

Sellerie in de oudheid

Sellerie werd in de oudheid gebruikt als eetluststimulator. Daarnaast is het een diuretische plant; het helpt vocht uit het lichaam te
Sellerie / Bron: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sellerie / Bron: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
drijven en werkt daarom goed tegen allerlei vochtopeenhopingen. Hierdoor is het tevens een plant die artritis, artrose en jicht tegengaat. Ook is het lang gebruikt als hoestonderdrukker. Verder is sellerie een algemeen tonicum, een versterkend middel. Dat laatste komt door zijn hoge voedingswaarde. Sellerie zou je kunnen eten ter aansterking na een langdurig ziekbed of operatie.

Sellerie als insektenverdrijver

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je huid inwrijven met sellerieblaadjes goed werkt om insecten op een afstand te houden. Voordeel daarbij is dat sellerie niet heel vies ruikt; het is zelfs een aangename geur. Het werkt ongeveer net zo goed als middelen met DEET en beter dan alle andere commerciële middelen. Uit onderzoeken blijkt eveneens dat de zaadjes een potentiële basis kunnen vormen voor de ontwikkeling van nieuwe insektenverdrijvende zalven.

Waar is sellerie goed voor?

Sellerie is goed tegen tal van ziekten. Het is ten eerste goed voor het lichaam in het algemeen. Daarnaast heeft sellerie een aantal specifieke kenmerken. In sellerie zit een stof die bij ratten bewezen heeft het bloeddrukniveau omlaag te helpen. De antieke Romeinen gebruikten het zaad van sellerie als pijnstillend middel. In de natuurgeneeskunde wordt sellerie met name gebruikt bij angina of keelpijn, eetlust, asthenie, bronchitis, pijn op de borst, obesitas, bevriezingsverschijnselen, reumatische aandoeningen en wonden.

Sellerie beschermt de lever

Uit Indiaas wetenschappelijk onderzoek uit 2013 blijkt dat sellerie goed is voor de lever; het werkt hepatoprotectief, wat leverbeschermend betekent. Dat komt met name door de fytonutriënten ruteïne, quercetine en luteoline die in sellerie zitten. De leverbeschermende werking was al eens vastgesteld in 1995. Een slecht werkende lever heeft dikwijls andere ziekten tot gevolg zoals eczeem, spijsverteringsaandoeningen en artritis.

Essentiële olie sellerie goed tegen maagzweer en bacteriën

Essentiële olie op basis van sellerie blijkt zeer sterke antibacteriële en antimaagzweercapaciteiten te hebben, zo blijkt uit een Tunesisch wetenschappelijk onderzoek wat gepubliceerd is in augustus 2012. In de essentiële olie zitten veel fytonutriënten: betapineen, camfeen, cumeen, limoneen, alfathuyeen, alfapineen, betafellendreen, p-cymeen, γ-terpineen, sabineen en terpinoleen.

Pas op met commercieel selleriezaad

Mocht je selleriezaad willen eten, bedenk dan wel het volgende: selleriezaad kun je in principe eten maar dan moet het wel van biologische oorsprong zijn of je moet het zelf hebben geoogst. Regulier selleriezaad is behandeld met schimmels. Dat kun je niet eten maar je kunt het wel planten en oogsten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Selderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukSelderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukIs selderij gezond? Jazeker, selderij behoort tot één van de meest gezonde groenten. Selderij, ook wel bekend als 'selde…
Kruidenwijsheid: SelderijKruidenwijsheid: SelderijSelderij is eigenlijk zowel een kruid als een groente. Dit komt doordat selderij in drie verschillende soorten kan worde…
Bereklauw en psoraleenDe reuzenbereklauw, officieel bekend als Heracleum mantegazzianum, is van huis uit niet inheems. Hij komt uit de Kaukasu…

Roomse kervel, geneeskrachtig smullenRoomse kervel, geneeskrachtig smullenRoomse kervel is een vaste, overblijvende plant. Zijn bladeren kunnen het hele jaar door gegeten worden en smaken licht…
De geneeskracht van raapstelenDe geneeskracht van raapstelenRaapstelen worden ook bladmoes genoemd. Het is een groente die vroeger vaker werd gegeten als nu; het is in Nederland ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Sellerie tegen maagzweer en bacteriën: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22934666
  • Leverbeschermende werking sellerie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23288624
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8824736
  • Sellerie als insektenverdrijver: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16262746
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16262746
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Apium_graveolens
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Neme%C3%AFsche_Spelen
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Echter_Sellerie
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Leny van Oostveen, 06-01-2016
Selderij met peterselie en karnemelk daar de staafmixer door heen. BV 500 cc karnemelk met bosje selderij en peterselie is heel goed vochtafdrijvend! (eigen ervaring) Selderij is dat ook goed voor de lever.
vriendelijke groet L van Oostveen Reactie infoteur, 09-02-2016
Wow dit is waarschijnlijk het meest Nederlandse natuurmedicijn wat ik ooit heb gelezen! Want karnemelk wordt alleen in Nederland gedronken en selderij is ook iets typisch Hollands.

Maar het is helemaal waar dat peterselie en vooral selderij vochtafdrijvend werken. Ook karnemelk werkt vochtafdrijvend.

Voor mensen die niet van karnemelk houden ;) je kunt het ook rauw opeten als snack of blenderen met water.

Dotinga, 13-11-2015
Graag recepten voor gebruiker Reactie infoteur, 11-02-2016
Ik ben coach medicinale voeding. Voor recepten kunt u een consult aanvragen. Het heeft namelijk geen zin om recepten voor iedereen te schrijven. Medicinale voeding werkt op persoonlijk niveau. Iedereen zit namelijk anders in elkaar. Bij de reguliere geneeskunde worden mensen als gemiddelden behandeld. Maar wie is er nou gemiddeld?

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.