Roomse kervel, geneeskrachtig smullen
Roomse kervel is een vaste, overblijvende plant. Zijn bladeren kunnen het hele jaar door gegeten worden en smaken licht naar anijs. Roomse kervel past prima in een groentegerecht. Oorspronkelijk komt de Roomse kervel uit de berggebieden van Zuid-Europa zoals de Apennijnen, voor-Alpen, Pyreneeën en Kaukasus. Ook in het Balkangebied kan de plant worden gevonden. Tegenwoordig groeit hij in heel Europa en ook daarbuiten. In Engelstalige landen is Roomse kervel niet echt bekend; de plant wordt het meest aangewend in Duitsland en Scandinavië.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Sierplant om van te smullen
De Latijnse naam voor deze plant is
Myrrhis Odorata. Roomse kervel doet het goed in een beschaduwde bosrand of berm. Daarnaast is het een prima tuinplant. De bladeren zijn mooi, als sterk uitvergrote bladpeterseliebladeren en hij krijgt witte bloemen. Deze plant hoef je niet alleen te nemen om zijn sierwaarde; je kunt de bladeren van het voorjaar tot de herfst gewoon opeten. De bladeren smaken heerlijk zacht naar anijs. In de herfst is het zaad hard geworden en wordt dat verzameld voor consumptie. De wortel van deze plant kan eveneens gegeten worden als wortelgroente.
Roomse kervel en vlinders
Roomse kervel is een uitstekende plant voor vlinders. Momenteel behoort kervel tot de planten die de bijenstand helpen. Bijen hebben het anno 2013 moeilijk doordat mensen en bedrijven roundup gebruiken waarin veel pesticiden zitten. Helaas mag dit product gewoon
verkocht worden. Doordat Roomse kervel een bijenplant is, heeft de bij meer kans om te overleven. De bij is een noodzakelijk onderdeel in ons ecosysteem; hij zorgt voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen. Sommige bedrijven in Duitsland planten Roomse kervel rondom hun bijenkorven omdat de plant zorgt dat de bijen extra lekkere bloemenhoning maken.
Roomse kervel wordt eveneens gewonnen om kruidenpotpourris te maken. Deze plant ruikt naar anijs, doordat er anethol in zit, het bestanddeel wat anijsgeur geeft.
Roomse kervel als alternatieve zoetmaker
Omdat het blad zoet smaakt, zonder dat het calorieën bevat, wordt het gebruikt als alternatieve zoetstof. Het is een smaakversterker voor ingemaakte vruchten, yoghurt en zelfs slagroom. Roomse kervel heeft als eigenaardig kenmerk dat het zure vruchten zoals rabarber minder zuur maakt; er is daardoor minder suiker nodig om rabarbercompote te maken. Daarom is Roomse kervel een geschikt product voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. De bladeren kun je uitstekend in een soep, groentegerecht of salade doen. De zaden zijn eveneens prima in een salade te gebruiken. De wortel kan gekookt worden en vervolgens afgekoeld om het in een salade te verwerken.
Roomse kervel in volksgeneeskunde
In de volksgeneeskunde werd Roomse kervel vroeger gebruikt als bloedreinigend middel. De wortel en de zaadjes werden ter mondverfrissing gebruikt. Het blad zelf kan worden gedroogd waarna er thee van kan worden gezet. Dat zou helpen bij hoesten en maagbezwaren. In de homeopathie wordt Roomse kervel gebruikt tegen spataderen en aambeien.
In de Tweede Wereldoorlog werden de zaadjes van Roomse kervel ´oorlogssnoepjes´ genoemd.
Alternatief voor anijs
Omdat de plant goed tegen de kou kan is hij in Scandinavië populair. De Scandinaviërs gebruiken het als alternatief middel voor
anijs,
kardemom en
venkel; allemaal planten met een anijssmaak. Daarnaast worden de mooi gevormde Roomse kervelbladeren als garnering gebruikt.
Lees verder