Echte kervel, een geneeskrachtige moestuinplant
Echte kervel is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie. Het is familie van peterselie. Kervelbladeren kun je eten; ze worden als kruid in de keuken gebruikt. Jonge groenten zou je met kervelblad kunnen kruiden om een extra delicate smaak te geven. Kervel kun je vrij eenvoudig in de tuin of op het balkon kweken. De geoogste bladeren kun je versnipperen en drogen of in de vriezer doen zodat je er het hele jaar plezier van hebt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Kervel geschiedenis
De Latijnse naam voor deze plant is
Anthriscus cerefolium. Cerefolium is een afgeleide van kairephullon en dat betekent ´blad om van te genieten´. Kairephullon heeft zich in
het Nederlands verbasterd tot ´kervel´. Kervel groeide oorspronkelijk alleen in de Kaukasus, een berggebied aan de grens van Europa en Azië.
De antieke Romeinen hebben dit kruid over Europa verspreid. In de Middeleeuwen stond kervel vaak in kloostertuinen. De zuiverende werking van dit licht naar
anijs smakende kruid maakt het tot een kruid wat gebruikt werd tijdens de paasdagen en op witte donderdag opdat de ziel gezuiverd werd. Kervel is een keukenkruid dat overal ter wereld wordt gekweekt. In Europa en grote delen van Afrika en Azië is de plant verwilderd of genaturaliseerd; dat wil zeggen dat de plant is geïntegreerd als natuurlijk voorkomende verschijningsvorm.
Eettips kervel
Echte kervel wordt gebruikt als keukenkruid. Vers kervelblad kun je hooguit twee dagen bewaren. Het is in te vriezen om de bewaartermijn tot enkele maanden te verlengen. In België wordt kervelsoep gegeten. De blaadjes hebben het meeste aroma als ze voor de bloei geplukt worden. Echte kervel wordt gebruikt in soepen, sauzen, salades en kruidenboter. Samen met onder andere veldzuring is het een onderdeel van Frankfurter groene saus. In Frankrijk wordt echte kervel regelmatig door de omelet gedaan. De smaak van dit kruid is wat verfijnder dan
peterselie.
Kervel kan in
azijn worden gedaan om de smaak te bewaren; kervel is een prima kruid om een kruidenazijn mee te maken.
Zelf kervel kweken
Echte kervel wordt door boeren soms als tussengewas geplant omdat het snel groeit en in mei al kan worden geoogst. Je moet hem vroeg in het voorjaar of laat in het najaar zaaien. In de moestuin heeft de kervelplant als bijkomend voordeel dat het slakken afweert. Deze plant houdt er niet van om verplaatst te worden; de kans is erg groot dat de wortel afbreekt. Daarom wordt kervel gezaaid op de plek waar hij moet groeien en niet verpot. Kervel wordt 20 tot 70 centimeter hoog. Hij houdt het liefst van een koele en vochtige plaats,
anders is de kans groot dat hij snel bloeien en zaad zal aanmaken. Reeds zes weken na het zaaien kun je echte kervelblad al oogsten. Wanneer je vaak de bladeren oogst dan gaat hij minder snel zaad aanmaken. Bloeistengels moet je in ieder geval gelijk oogsten. Kervelblad kan prima gedroogd worden om het de rest van het jaar te gebruiken als keukenkruid. Kervel kan je ook in potten op het balkon houden.
Een paar takjes kervel laten trekken in hete melk levert een alternatief voor anijsmelk.
Voedingswaarde kervel
Kervel is van oudsher een geneeskruid. In kervel zit veel vitamine C en
ijzer. Ook zitten er de etherische oliën isoanethol, estragol en chavibetol in. Verder zitten er alkaloïdenglycosiden en caroteen in. Echte kervel bevat diverse bioflavonoïden zoals cis-chrysanthenylacetaat en afgeleiden daarvan die het lichaam helpen om vitamine C beter op te nemen. Laboratoriumonderzoek op rattenhersenen en in-vitro onderzoek tonen aan dat kervel over een reeks aan
antioxidanten beschikt en vrije radicalen bestrijdt.
Geneeskracht kervel
Deze vluggroeiende plant wordt als spijsverteringsbevorderend kruid gebruikt. Daarnaast is het een eetlustopwekker. Het wordt met azijn vermengd als medicijn tegen de hik. Het is een volksgeneeskundig medicijn om hoge bloeddruk te verlagen. Kervel is eveneens een milde stimulant; je zou er actiever van kunnen worden. Verder reinigt dit geneeskruid het bloed, drijft het vocht af en vermindert het zwellingen. Vers kervelsap is een geneesmiddel bij keelpijn. Ook bij bronchitis en astma zou je kervelsap of kervelthee kunnen drinken. In de natuurgeneeskunde wordt een essentiële olie van kervel gebruikt om zijn medicinale kwaliteiten.
Lees verder