Echte kervel, een geneeskrachtige moestuinplant

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
Kervel geschiedenis
De Latijnse naam voor deze plant is Anthriscus cerefolium. Cerefolium is een afgeleide van kairephullon en dat betekent ´blad om van te genieten´. Kairephullon heeft zich in het Nederlands verbasterd tot ´kervel´. Kervel groeide oorspronkelijk alleen in de Kaukasus, een berggebied aan de grens van Europa en Azië. De antieke Romeinen hebben dit kruid over Europa verspreid. In de Middeleeuwen stond kervel vaak in kloostertuinen. De zuiverende werking van dit licht naar anijs smakende kruid maakt het tot een kruid wat gebruikt werd tijdens de paasdagen en op witte donderdag opdat de ziel gezuiverd werd. Kervel is een keukenkruid dat overal ter wereld wordt gekweekt. In Europa en grote delen van Afrika en Azië is de plant verwilderd of genaturaliseerd; dat wil zeggen dat de plant is geïntegreerd als natuurlijk voorkomende verschijningsvorm.Eettips kervel
Echte kervel wordt gebruikt als keukenkruid. Vers kervelblad kun je hooguit twee dagen bewaren. Het is in te vriezen om de bewaartermijn tot enkele maanden te verlengen. In België wordt kervelsoep gegeten. De blaadjes hebben het meeste aroma als ze voor de bloei geplukt worden. Echte kervel wordt gebruikt in soepen, sauzen, salades en kruidenboter. Samen met onder andere veldzuring is het een onderdeel van Frankfurter groene saus. In Frankrijk wordt echte kervel regelmatig door de omelet gedaan. De smaak van dit kruid is wat verfijnder dan peterselie.Kervel kan in azijn worden gedaan om de smaak te bewaren; kervel is een prima kruid om een kruidenazijn mee te maken.
Zelf kervel kweken
Echte kervel wordt door boeren soms als tussengewas geplant omdat het snel groeit en in mei al kan worden geoogst. Je moet hem vroeg in het voorjaar of laat in het najaar zaaien. In de moestuin heeft de kervelplant als bijkomend voordeel dat het slakken afweert. Deze plant houdt er niet van om verplaatst te worden; de kans is erg groot dat de wortel afbreekt. Daarom wordt kervel gezaaid op de plek waar hij moet groeien en niet verpot. Kervel wordt 20 tot 70 centimeter hoog. Hij houdt het liefst van een koele en vochtige plaats,
Een paar takjes kervel laten trekken in hete melk levert een alternatief voor anijsmelk.