Kruidenwijsheid: Selderij

Kruidenwijsheid: Selderij Selderij is eigenlijk zowel een kruid als een groente. Dit komt doordat selderij in drie verschillende soorten kan worden verdeeld, namelijk: bladselderij, bleekselderij en knolselderij. De eerste soort, de bladselderij, is de soort die als kruid in en op gerechten kan worden toegepast en de twee andere, de bleek- en knolselderij zijn de soorten die als groente worden gezien en gebruikt. Wat ze in ieder geval alle drie met elkaar gemeen hebben is dat ze heel gezond zijn en al heel lang geleden bekend waren om hun geneeskrachtige eigenschappen.

Bladselderij / Apium graveolens var. secalinum

Gewone selderij of ook wel genoemd ‘bladselderij’ is het kruid dat net als bijvoorbeeld peterselie wordt gebruikt als smaakmaker met dit verschil dat, selderij veel meer smaak geeft dan peterselie. Het is uit deze eerste soort dat heel lang geleden, zo ongeveer 2000 jaar, bij de Grieken, Egyptenaren en Romeinen, de andere twee soorten hebben kunnen ontstaan. In feite was het gewoon een zaak van doorkweken waardoor de twee andere soorten ontstonden.

Bladselderij is heel gemakkelijk zelf te kweken in een potje of vol in de grond. Wanneer je het wilt gebruiken kun je gewoon dat wat je nodig hebt afsnijden. De plant herstelt zich weer snel en groeit gewoon weer aan. De gebruikte plantdelen zijn het blad en de steel. Wil je een kant-en-klaar plantje? Dat kan. Je gaat dan naar de supermarkt waar je bijna altijd wel van deze plantjes kunt vinden op de groente-afdeling. Is dat te veel moeite? Ook geen probleem! Koop gewoon een potje gedroogde selderij uit het kruidenrek in de supermarkt.

Bleekselderij / Apium graveolens var. Dulce

Bleekselderij wordt dus nu als groente gezien en is zowel rauw als gekookt te eten. Bij bleekselderij wordt niet het blad gegeten maar de stengels. Vooral de lijners onder ons knabbelen graag aan een stukje bleekselderij want het bevat heel weinig calorieën maar wel veel vezels. Ook op een feestje of verjaardag kun je er lekkere hapjes van maken door de stengels uit te hollen en deze weer met iets lekkers als kruidenkaas te vullen. Gezond én lekker dus. En nog even voor de zekerheid…Het blad van bleekselderij kan niet rauw worden gegeten.

Knolselderij / Apium graveolens var. Rapaceum

Bij de knolselderij gaat het, zoals de naam al doet vermoeden, om de knol. Deze knollen groeien net boven de grond. In tegenstelling tot bleekselderij kan het blad van de knolselderij wél worden gegeten, al is het blad wel grover dan het blad van bladselderij. Knolselderij kom je altijd tegen in erwtensoep maar je kunt er ook veel andere lekkere dingen van maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook de hutspot extra verrijken door, behalve wortels en peen, ook knolselderij te gebruiken. Google maar eens wat recepten op en je zult er nog van opkijken!

De gezonde voordelen van de selderijsoorten

Drie verschillende soorten dus, maar alle drie supergezond. In heel vroege tijden gebruikte men selderij helemaal nog niet als groente maar als geneesmiddel. Toen, nog niet bij ons in Nederland want hier kende men het nog niet, maar wel in China, Egypte, bij de ouden Grieken en Romeinen. Zoals gezegd was dat langer dan 2000 jaar geleden. Wanneer het ging om ziekten aan hart en vaten, hoge bloeddruk maar ook bij infecties van mond, keel en maag was selderij één van de middelen die daarbij werd toegepast. Dit omdat er een stof inzit die antibacterieel en ontsmettend werkt zoals Limonum. Verder werkt selderij vochtafdrijvend en bloedverdunnend wat het weer goed maakt voor hart, vaten en bij een hoge bloeddruk. De stof die hier verantwoordelijk voor is heet buthylphtalide en deze zorgt voor ontspanning van de bloedvaten waardoor het bloed rustiger en soepeler door de vaten kan stromen. Selderij bevat ook antioxidanten. De zogenoemde coumarinen en acetyleniciden die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken en op die manier indirect het ontstaan van kanker tegen kunnen gaan. Allemaal redenen om met een gerust gevoel te genieten van selderij, welke soort het dan ook mag zijn die je voorkeur geniet. Uiteraard vinden we ook vitaminen zoals vitamine B en C, de mineralen kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer en … veel vezels. En die vezels zijn dan weer heel goed voor de darmwerking en dus ook voor de lijn.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Bij aankoop moet je er op letten dat de stengels nog lekker stevig zijn en het bladgroen nog fris van kleur. Geen verkleuringen of plekjes.

Hoe bewaar je selderij?

Bladselderij is het best direct te gebruiken. Heb je echt veel bladselderij geoogst dan kun je deze in bosjes op een droge en donkere plaats laten drogen óf rauw invriezen. Voor bleek- en knolselderij geldt: koel en donker bewaren. In de koelkast kan het wel een week goed blijven en als je het graag wilt invriezen dan kan dat ook. Je moet het dan wel eerst blancheren voor ongeveer 2-4 minuten.

Alle reden dus om, als je dat nog niet doet, één van de soorten selderij aan je voeding toe te voegen wanneer je graag wat meer gezonde groenten wilt eten. En als je wilt afvallen dan is het echt een supersnack voor tussendoor. Er zijn veel recepten te vinden waarmee je gezondheid kunt mixen met lekkernij. Gewoon googelen!

Lees verder

© 2015 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Selderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukSelderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukIs selderij gezond? Jazeker, selderij behoort tot één van de meest gezonde groenten. Selderij, ook wel bekend als 'selde…
Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…

Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Iedere dag genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Als je genoeg vocht binnen krijgt kunnen al je organen beter functio…
Een evenwichtig en gezond ontbijt: Hoe, wat en waarom?Een evenwichtig en gezond ontbijt: Hoe, wat en waarom?Heel wat mensen zijn wel op de hoogte dat ontbijten belangrijk en gezond is. Er zijn echter wel weinig mensen die kunnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.geneeskrachtigegroenten.nl
  • http://www.lucberden.nl
  • http://www.groentenenfruit.nl
  • Wikipedia
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.