Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?

Hoe zorg je dat je genoeg drinkt? Iedere dag genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Als je genoeg vocht binnen krijgt kunnen al je organen beter functioneren, worden afvalstoffen afgedreven, behoud je de juiste gezonde lichaamstemperatuur en blijft je huid soepel. Het is echter niet altijd makkelijk om iedere dag genoeg te drinken. Hoe zorg je er zelf voor dat je iedere dag genoeg drinkt?

Moeite met genoeg drinken

Er zijn ontzettend veel mensen die iedere dag veel te weinig drinken. Een dagje is dit niet zo erg, maar als je stelselmatig te weinig vocht binnen krijgt, kun je ernstige uitdrogingsverschijnselen krijgen en op de lange termijn kan dit leiden tot chronische lichamelijke klachten. Genoeg drinken is dus ontzettend belangrijk, maar toch kan dit soms lastig zijn. Vooral op hele drukke dagen, vergeten mensen vaak te drinken. Drinken kost echter nauwelijks moeite en als je dit jezelf aanleert met behulp van een aantal tips, moet het lukken om per direct je drinkgewoontes te verbeten.

Hoeveel moet je drinken?

Het beste is om iedere dag minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen. Dit vocht haal je ook uit je eten, dit hoef je dus niet allemaal te drinken. Voedsel waar veel vocht in zit zijn bijvoorbeeld appels, komkommer, tomaten en bleekselderij. Als je voldoende en gevarieerd eet, is het het beste om hiernaast nog zeker anderhalve liter te drinken op een dag. Als het heel warm, je veel lichamelijke inspanning hebt of om een andere reden meer vocht dan normaal verliest, is het belangrijk om extra te drinken.

Waarom moet je genoeg drinken?

Iedere dag genoeg drinken is ontzettend belangrijk voor je algehele gesteldheid. Als je genoeg drinkt, hebt je meer energie en zal je veem minder snel ziek worden. Als de vochtbalans in je lichaam op peil is , kunnen je organen goed hun werk doen en kunnen afvalstoffen sneller je lichaam uit worden gevoerd. Hiernaast behoud je door een goede vochtbalans in je lichaam de juiste lichaamstemperatuur en hou je langer een soepele huid.

Wat moet je drinken?

Het is het beste om zo veel mogelijk water te drinken. Water bevat namelijk nauwelijks stoffen die je lichaam er nog uit moet filteren en is dus makkelijker te verwerken. Als er veel toevoegingen zoals suiker in een drankje zitten, kost het je lichaam veel extra energie om al deze toevoegingen te verwerken. Dranken waar cafeïne of alcohol inzit onttrekken juist vocht aan je lichaam, hiermee breng je je vochtbalans dus juist om laag.

Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?

Drink meteen als je wakker bent een groot glas water. Zo begin je de dag al goed.
Neem overal waar je heen gaat een 500 milliliter flesje mee dat je bij kunt vullen. Bijvoorbeeld een herbruikbare dopper.
Zet een wekker aan in je telefoon die om het half uur afgaat. Steeds als je wekker gaat, drink je een paar slokken.
Wen jezelf aan om iedere keer als je eet ook wat te drinken.
Plan het drinken in. Bedenk hoeveel uur je ongeveer wakker bent op een dag en hoeveel je wil drinken. Zo weet je precies hoeveel je ieder uur moet drinken.
Drink iets wat je lekker vindt. Als je niet van water houdt, kun je ook fruit toevoegen aan het water, of limonadesiroop thee drinken.
Vraag aan collega's/vrienden/familie of andere mensen met wie je veel tijd doorbrengt of ze je herinneren dat je moet drinken.
Leer jezelf aan om iedere keer dat je een kraan ziet, een paar slokken te drinken.
Koop voor thuis een leuke grote beker waar het liefst een halve liter in kan. Het klinkt misschien raar, maar het werkt echt als je de hele dag thuis uit je leuke grote beker kan drinken.

Kun je ook te veel drinken?

Ja, als je te veel vocht binnen krijgt kun je een watervergiftigingoplopen. Je lichaam krijgt dan in korte tijd zoveel vocht binnen dat dit niet meer allemaal goed verwerkt kan worden. Vooral als je tijdens hitte of sporten dorst krijgt, kan het verleidelijk zijn om ineens héél veel achter elkaar te drinken. Als je een dorstgevoel krijgt is je vochttekort eigenlijk al te hoog, probeer dus voor lichamelijke inspanning of voor je de hitte in gaat alvast wat extra te drinken om dorst te voorkomen. Zorg dat je nooit meer dan 700 milliliter per uur drinkt om dit te voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Drinktips voor katten die niet genoeg drinkenSommige katten drinken niet genoeg. Als je kat denkt dat je kat te weinig drinkt, kun je de urine van je kat laten onder…
Water drinken: hoe zorg je ervoor dat je meer drinkt?Water drinken: hoe zorg je ervoor dat je meer drinkt?Wat drinken is ontzettend belangrijk. Veel mensen drinken te weinig water en het is juist zo ontzettend goed voor ons li…
Water drinken is belangrijkWater drinken is belangrijkHet is een feit dat water niet te missen is in het leven van de mens. Zonder voedsel kun je ongeveer vijf weken, terwijl…

De geneeskracht van granaatappelDe geneeskracht van granaatappelDe granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die behoort tot de zogenaamde “superfoods”. Granaatappels bevatten heel…
Kruidenwijsheid: SelderijKruidenwijsheid: SelderijSelderij is eigenlijk zowel een kruid als een groente. Dit komt doordat selderij in drie verschillende soorten kan worde…
Bronnen en referenties
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 17-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.