Genoeg drinken!

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je nou precies drinken op een dag? Veel mensen denken dat ze 1,5 tot 2 liter water moeten drinken, naast het andere vocht dat ze al binnen krijgen. Dit is niet waar, het gaat namelijk om het vochtgehalte dat je binnen krijgt en niet alleen om het water dat je binnen krijgt.

Hoeveel moet je drinken op een dag?

Het is belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen maar, voor iedere leeftijd zijn daar andere normen aan verbonden. Oudere mensen moeten namelijk veel meer drinken dan kinderen.

leeftijd1 tot 44 tot 1212 tot 2020 tot 5050 tot 7070 +
drinken0,8 liter1- 1,51,51,51,51,7

Sport

Als je aan het sporten bent is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Tijdens het sporten ge je transpireren omdat je lichaam het warm krijgt, dus verlies je meer vocht dan normaal. Als je aan het sporten bent moet je in de gaten houden, als je 1 uur bezig bent moet je 0,5 tot 1 liter water/vocht gedronken hebben. Het is niet alleen belangrijk dat je tijdens het sporten genoeg drinkt maar, ook voor en na het intensief bewegen moet je goed drinken. Op het moment dat je lichaam aangeeft dat het vocht nodig heeft, dus als je dorst krijgt, dan ben je eigenlijk al te laat met drinken. Je moet proberen om dit voor te zijn, om te voorkomen dat je uitdroogt tijdens het sporten.

Voorbeeld:
als je één uur gaat hardlopen dan is het verstandig om voor het lopen een glas drinken te nemen, tijdens het lopen neem je om de zoveel tijd een slok drinken en na het lopen neem je twee glazen drinken om zo het vochtgehalte in je lichaam weer op pijl te krijgen .

Dieet

Als je aan het lijnen bent is het belangrijk om er voor te zorgen dat je genoeg drinkt, je hersenen kunnen namelijk niet altijd het verschil zien tussen honger of dorst hebben. Om je dieet goed te laten verlopen kan je het beste, voordat je een maaltijd gaat nuttigen wat gaan drinken zodat het hongergevoel wat minder wordt. Het is beter om niet teveel te drinken tijdens de maaltijd omdat dit slecht is voor de spijsvertering. Als je na de maaltijd nog steeds het gevoel hebt dat je honger of trek hebt kan je beter weer wat gaan drinken dan bijv. een koekje te nemen omdat dit ook het gevoel van trek kan wegnemen. Tijdens het afvallen ben je bezig om vet uit je lichaam te krijgt, als je bij het afvallen meer gaat drinken zuivert het lichaam sneller omdat, het water de afvalstoffen uit je lichaam spoelt.

Water of ander drinken

Veel mensen denken dat als er gezegd wordt dat je 1,5 liter moet drinken, er altijd water bedoeld wordt. Dit is niet zo, het lichaam bestaat uit 60 tot 70 procent vocht. Dus het gaat er niet om dat je genoeg water op een dag drinkt maar om het vochtgehalte in je lichaam. Dus als je een glas limonade drinkt telt dit gewoon mee.
© 2009 - 2024 Lianne86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Iedere dag genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Als je genoeg vocht binnen krijgt kunnen al je organen beter functio…
Water drinken is belangrijkWater drinken is belangrijkHet is een feit dat water niet te missen is in het leven van de mens. Zonder voedsel kun je ongeveer vijf weken, terwijl…
Te weinig water, genoeg water, veel water, en veel te veelHet menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit H2O, of water. Het is belangrijk voor onze gezondheid dat we ge…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…

Eten klaarmaken met verse producten is veel gezonderEten klaarmaken met verse producten is veel gezonderZelf weer je eten bereiden is bijna uit de mode geweest maar steeds meer mensen worden zich bewust dat het voedsel dat z…
Rosa is een roosRosa is een roosRosa is een roos, is een roos, is een roos, is een roos. Dichters, schrijvers en schilders hebben door de eeuwen heen de…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://www.gezonddrinken.nl/
Lianne86 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.