Te weinig water, genoeg water, veel water, en veel te veel

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit H2O, of water. Het is belangrijk voor onze gezondheid dat we genoeg drinken. Mensen die willen afvallen krijgen vaak te horen dat ze veel water moeten drinken. Maar waar ligt de grens? Wanneer wordt “veel water drinken” plotseling “te veel water drinken”. Te veel water drinken kan immers rampzalige gevolgen hebben.

Te weinig water

Wanneer men niet genoeg water drinkt dreigt men al gauw verschijnselen van uitdroging te vertonen. Vaak is een donkere urine een eerste teken van een tekort aan water drinken. Constipatie, een veel te droge huid, pijnlijk-droge lippen, dorst en een droge mond, moeilijker ademhalen, koorts, en zich misselijk voelen, zijn allemaal tekenen dat er niet genoeg gedronken wordt. Chronische pijn (zowel hoofdpijn, maagpijn, als rugpijn) zonder dat er een infectie is, is dikwijls ook een teken van een te geringe waterconsumptie. Water is heel belangrijk voor ons lichaam, ondermeer omdat genoeg hydratie er helpt voor zorgen dat onze lichaamstemperatuur optimaal is. Zonder een voldoende hoeveelheid water is het voor het menselijk lichaam uiterst moeilijk om afvalstoffen kwijt te geraken.

Wanneer er sprake is van voldoende hydratie, dan betekent dat ook dat de gewrichten beschermd worden door een kussentje dat bijdraagt tot de versterking van onze spieren. Zonder voldoende vloeistof heeft ons lichaam geen manier om zuurstof, voeding, en glucose naar alle cellen te transporteren. Ook onze huid lijdt onder een tekort aan water. Zonder voldoende water hebben we niet dezelfde hoeveelheid energie om ons lichaam normaal te laten funktioneren. Mensen die niet genoeg water drinken worden ook vaker ziek, al is dit meestal maar tijdelijk. De hoeveelheid urine neemt al heel vlug af, en ademhalen kan ook moeilijker worden. Te weinig water kan mogelijkerwijze leiden tot aanzienlijke spierproblemen. Wanneer men niet genoeg drinkt is het lichaam ook geneigd om water op te sparen, wat tot heel wat problemen kan leiden. Als we niet genoeg water drinken vergiftigen we ons lichaam. Zonder voldoende water blijven de afvalstoffen in het lichaam aanwezig en dit kan tot vergiftiging leiden.

Hoeveel water is genoeg water?

Zonder water leven is niet mogelijk. Langer dan een paar dagen kunnen we dat niet volhouden. We hebben ook water nodig voor een correcte werking van het spijsverteringsstelsel. Onze longen ademen zuurstof in en koolzuur uit maar als we niet genoeg water drinken worden die verhoudingen aardig ontregeld. Heel wat mensen die te dik zijn kregen hun overgewicht omdat ze niet genoeg water drinken. Zonder voldoende water geraakt het metabolisch systeem in de war. De medische wereld heeft beslist dat 8 tot 12 glazen water van elk 240 cc ideaal zijn voor mensen die gezond zijn. Dat komt er dus op neer dat men ruim 2 liter per dag nodig heeft. Uiteraard is het zo dat men meer water nodig heeft als men erg aktief is in vergelijking tot wanneer men de hele dag op de bank zit.

Je gewicht speelt ook een belangrijke rol wanneer je probeert te bepalen hoeveel water je zou moeten drinken. Meestal bevalt men aan om ¼ liter extra te drinken voor elke 10 kilogram die men te veel weegt, maar men doet er goed aan om hierover de dokter aan te spreken. Uiteraard is het de bedoeling dat men al that nat over de gehele dag en de avond verdeelt. Vaak gebeurt het dat vooral ouderen hun waterconsumptie in de avonduren afremmen uit angst dat men te veel moet urineren. Nochthans is het belangrijk dat men ook ’s avonds drinkt, om uitdroging te voorkomen.

Veel water drinken is gezond en men blijkt vooral hiervan voordeel te hebben als men probeert gewicht te verliezen

Men mag echter niet uit het oog verliezen dat er bijvoorbeeld in soep en dergelijke ook water verstopt zit en als men alles goed opschrijft komt men al vlug tot de constatatie dat het helemaal niet zo moeilijk is om minstens twee liter per dag te consumeren.

Te veel water kan voor ernstige problemen zorgen

Terwijl er natuurlijk helemaal geen vergif mee gemoeid is spreekt men in de volksmond toch van een watervergiftiging. Te veel water drinken (meerdere glazen achter mekaar, zonder erbij te eten) kan ervoor zorgen dat het sodiumgehalte abnormaal laag geraakt. Een te laag sodiumgehalte of andere electrolyten kan dan alweer leiden tot leven- of doodsituaties die de meesten niet voor mogelijk achten. Drink genoeg en drink op alle uren van de dag. Vermijd echter om te ver boven de aanbevolen hoeveelheden te consumeren.
© 2009 - 2024 Chrystal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyponatriëmie: een tekort aan natriumHyponatriëmie: een tekort aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Hypernatriëmie: een teveel aan natriumHypernatriëmie: een teveel aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Aandoeningen: Ischemie - oorzaken en gevolgenAls er te weinig bloed door een orgaan stroomt, is er sprake van ischemie. Ischemie wordt meestal veroorzaakt door besch…
Is water gezond?Is water gezond?Water, een natuurlijk product en bijna overal verkrijgbaar. Vaak wordt het gezien als gezond, maar waarom? Waar is water…

Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Masseren, een weldaad voor het lichaamMasseren, een weldaad voor het lichaamJe lichaam laten masseren kan een weldaad voor je lichaam zijn en pure luxe of noodzakelijk voor het functioneren van he…
Chrystal (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.