Is water gezond?

Is water gezond? Water, een natuurlijk product en bijna overal verkrijgbaar. Vaak wordt het gezien als gezond, maar waarom? Waar is water allemaal goed voor en wat doet het met ons lichaam? In dit artikel bespreken we wat water allemaal met ons lichaam doet en waar het allemaal voor nodig is. Ook de nadelige gevolgen van water komen aan bod.

Voordelen: Lichaamsprocessen

Water speelt een grote rol in het menselijk lichaam, voornamelijk als oplosmiddel om voedingsstoffen en mineralen door het lichaam te vervoeren. Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld uit 60-70% water, dat is ook wel nodig, want het wordt voor erg veel processen gebruikt.

Voedingsstoffen vervoeren

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen blijven leven. Al het voedsel dat je consumeert en het zuurstof dat je inademt moet worden verspreid over je lichaam, dit gebeurd door middel van bloed.

Het zuurstof dat je inademt en de voedingsstoffen die je eet lossen op in je bloed. Vervolgens wordt je bloed rondgepompt zodat het bloed de voedingsstoffen en het zuurstof over je lichaam kan verspreiden. Doordat het bloedvat-netwerk over heel het lichaam verspreid is kan ieder orgaan van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien. Bloed bestaat voor 92% uit water, dus om genoeg bloed te hebben is het ook nodig om genoeg water te hebben. Bij een slechte waterbalans kan bloed te dik worden en samenklonteren, wat dodelijke gevolgen kan hebben.

Lichaamstemperatuur reguleren

Je lichaam doet heel veel moeite om je temperatuur op peil te houden. Of het buiten nu -5˚C of 20˚C is, je lichaam zorgt er voor dat het niet onderkoeld of oververhit raakt. Om niet oververhit te raken transpireert je lichaam, ook wel zweten genoemd. Om te kunnen zweten is er water nodig. Wanneer je je veel hebt ingespannen, bijvoorbeeld na sport, moet je dus je watergehalte weer aanvullen.

Het werkt ontgiftend

In je voeding en in je milieu zitten allemaal kleine hoeveelheden gifstoffen. Na verloop van tijd kunnen deze gifstoffen zich opbouwen in je lichaam. Wanneer je veel water drinkt hebben je nieren minder moeite met het filteren van het bloed en je lichaam. Giftige stoffen kunnen oplossen in het water en door je nieren worden uitgescheden.

Het is goed voor de gewrichten

Gewrichten zijn erg complex en hebben goed onderhoud nodig. Naast sporten en stretchen is ook veel water drinken goed voor je gewrichten. Water wordt in de gewrichten gebruikt om de gewrichten van voedingsstoffen te voorzien en om de gewrichten te smeren. Als je een watertekort hebt kan dit dus nadelige gevolgen hebben op gewrichten.

Water is goed voor je huid

Je huid is constant in aanraking met zijn omgeving. Dit heeft als gevolg dat er over het gehele oppervlak water verdampt, waardoor je huid uitdroogt. Wanneer je voldoende water drinkt zal je huid ook van genoeg water kunnen worden voorzien, waardoor je minder snel rimpels krijgt en je huid gezond blijft.

Andere voordelen

Naast de belangrijke processen die water mogelijk maakt zijn er ook nog andere voordelen van water.

Afvallen

Water bevat geen calorieën, wanneer je wilt afvallen kan water daarom erg van pas komen. Als je in plaats van frisdrank water zou drinken, is de hoeveelheid calorieën die je gedurende de dag inneemt al een stuk lager. Water vult ook erg de maag, hierdoor kun je als je honger hebt ook je snacks vervangen door water. Als je genoeg calorieën vervangt door water kan dat op de lange termijn zeker wat kilootjes schelen!

Verfrissend

Water is erg verfrissend. Op een warme dag is er weinig dat lekkerder is dan een ijskoud glas water. Omdat water geen calorieën bevat kun je het vrijwel altijd drinken zonder er nadelige gevolgen van te krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld frisdrank.

De gevaren van water

Naast alle genoemde voordelen zijn er ook nog enkele nadelen aan water, houdt hier dus rekening mee wanneer je veel water drinkt.

Te veel water drinken

Ons lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid water verwerken. Wanneer er door iemand teveel water gedronken wordt kan dit het lichaam ernstig belasten en kan er watervergiftiging optreden. Onze nieren kunnen gemiddeld 0,8-1,0 liter water per uur verwerken. Wanneer je op een dag gemiddeld meer dan een liter per uur drinkt, of veel liters in een korte tijd, kan er dus watervergiftiging optreden. Watervergiftiging kan symptomen als braken, hoofdpijn, misselijkheid en een lage broeddruk geven. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk om er door in coma te raken of er aan te overlijden.

Verontreinigd water

Niet al het water is geschikt om te drinken. Wanneer je veel water drinkt die niet voldoende is gezuiverd kun je ziek worden en kunnen er gifstoffen in je lichaam ophopen. In Nederland is de kwaliteit van het kraanwater erg hoog en uitermate geschikt om te consumeren. Wanneer je op vakantie gaat is het verstandig om te controleren of het water geschikt is om te drinken, hiermee kun je voorkomen dat je ziek wordt.

Watertje?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er erg veel voordelen aan water, echter ook enkele nadelen. Bij normaal gebruik van water zullen er niet snel nadelen optreden. Aangezien de kwaliteit van het water in Nederland dermate hoog is zouden we dus inderdaad kunnen zeggen dat water gezond is. Drink smakelijk!
© 2014 - 2024 Kerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapSnel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapBij een Body wrap wikkel je bijvoorbeeld je buik in met transparante-foliepapier. Folie! Ja folie gewoon uit je eigen ke…
Ontspanning middels magnesiumOntspanning middels magnesiumHet mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft,…
Water drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken is essentieel voor je lichaam om goed te functioneren. Voldoende water helpt uitdrogen te voorkomen (uitdr…
Alle voordelen van het drinken van waterWater is het allergezondste wat je maar kan drinken. In water zitten geen calorieën en daarom is het heel gezond, dit is…

Gezond en lekkerGezond en lekker'Gezond en lekker' klinkt mogelijk nogal algemeen, maar er zijn nog veel mensen die om een of andere redenen de connecti…
Brood: zijn granen gezond?Brood: zijn granen gezond?Het wordt steeds moeilijker om gezond te eten. Normen en waarden over wat we in het verleden aten, zijn vaak volledig we…
Bronnen en referenties
  • http://championyou.com/
  • http://www.livestrong.com/article/512347-how-much-water-can-a-human-process-per-hour/
  • http://www.ishetgezond.nl/index.php/dranken/is-water-gezond
  • http://ajcn.nutrition.org/content/33/1/27.full.pdf
  • http://www.newhealthguide.org/What-Does-Water-Do-For-The-Body.html
  • http://slism.com/diet/water-detox-diet.html
Kerel (9 artikelen)
Laatste update: 19-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.