Water drinken: 10 positieve effecten van water

Water drinken: 10 positieve effecten van water Water drinken is essentieel voor je lichaam om goed te functioneren. Voldoende water helpt uitdrogen te voorkomen (uitdroging treedt veel sneller op dan wij doorgaans denken), en houdt lichamelijke processen als de spijsvertering op gang. Maar ook kan water drinken helpen bij afvallen, het zorgt voor een gezonde en mooie huid, het voert afvalstoffen af uit je lichaam, je concentratie verbetert en het verkleint zelfs de kans op kanker. Water drinken is vaak een kleine moeite, maar levert je dus heel wat positieve effecten op.

1. Water drinken om uitdroging te voorkomen

Wanneer je niet voldoende drinkt kan je lichaam uitdrogen. Dat gebeurt sneller dan je misschien zou denken. Op het moment dat je dorst hebt is dat een teken dat je (licht) uitgedroogd begint te raken. Het is gezonder om dit gevoel voor te zijn, en dus al eerder water te drinken. Uitdroging kan de oorzaak zijn voor duizeligheid, misselijkheid, een droge mond en een gevoel van uitputting. In sommige gevallen is water drinken een heel simpel middel om vermoeidheid tegen te gaan. Wanneer je ernstiger uitgedroogd bent, worden ook de symptomen ernstiger: een snelle of juist zwakke hartslag, spierkramp en zelfs bewusteloosheid.

2. Water voor een mooie huid

Om je huid egaal en mooi van kleur te houden is vocht nodig. Water zorgt voor een betere doorbloeding onder de huid waardoor deze langer jong en strak blijft. Ook voor je huid is water drinken dus belangrijk. Het is echter niet zo dat extreem veel water drinken een positief effect heeft op je huid: genoeg is genoeg.

3. Water drinken om de vetverbranding te stimuleren

Voor de spijsvertering is vocht nodig. Om vet en koolhydraten om te kunnen zetten in energie moet je dus water drinken. Dat geldt ook voor het omzetten van lichaamsvet in energie: voor vetverbranding is vocht nodig. Water drinken is daarom belangrijk als je wilt afvallen. Door te weinig water te drinken verstoor je het proces van de vetverbranding.

Water drinken heeft nog een bijkomend voordeel als je wilt afvallen. Water bevat namelijk helemaal geen calorieën. Afvallen gaat een stuk beter en sneller wanneer je andere dranken die wel calorieën bevatten vervangt door water. Wanneer je wilt afvallen is het namelijk van groot belang wat je drinkt.

4. Afvalstoffen uit je lichaam afvoeren

Water heeft een belangrijke functie als het gaat om het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Er komen namelijk nogal eens wat stoffen je lichaam binnen die eigenlijk giftig voor je zijn en je ziek kunnen maken. Dat geldt vooral als je wilt afvallen. In je lichaamsvet zitten namelijk heel veel gifstoffen opgeslagen. Die zitten daar in principe veilig, maar als je lichaamsvet verliest komen deze stoffen vrij. Als je gezond wilt blijven is het belangrijk om genoeg te blijven drinken zodat de gifstoffen worden afgevoerd.

5. Water om hoofdpijn te voorkomen

Als je hoofdpijn hebt kun je direct naar paracetamol of ibuprofen grijpen, maar als je de hoofdpijn zonder pillen weg kunt nemen is dat gezonder voor je lijf. Soms kan simpelweg water drinken helpen om hoofdpijn weg te nemen. Vaak is hoofdpijn namelijk een symptoom van uitdroging. Dat geldt ook wanneer je kater hebt: water drinken kan in dat geval de hoofdpijn misschien niet direct wegnemen, maar het kan de hoofdpijn wel verminderen.

6. Water drinken goed voor je hele lichaam

Je lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water. Het is belangrijk om dit vochtgehalte op peil te houden. Water is namelijk essentieel voor de aanmaak van speeksel, goed functioneren van de spijsvertering, het transport van voedingsmiddelen door je lijf en het op temperatuur houden van je lichaam.

7. Vocht: voeding voor je brein

Je hersenen bestaan voor maar liefst 90% uit vocht. Wanneer dit percentage terugloopt, kun je niet alleen last krijgen van hoofdpijn, maar zullen ook je alertheid, concentratie en denkvermogen achteruit gaan. Dat maakt voldoende water drinken niet alleen belangrijk voor ingewikkelde mentale taken, maar ook voor bijvoorbeeld het voeren van gesprekken, auto rijden en boeken lezen.

8. Water drinken om honger tegen te gaan

Je lichaam heeft soms moeite om honger en dorst van elkaar te onderscheiden. Je hebt dan vocht nodig, maar je brein geeft een hongergevoel af. In dat geval kun je de honger dus tegengaan door (water) te drinken. Daarnaast kan water je (tijdelijk) een vol gevoel geven. Wanneer je wilt afvallen is het bestrijden van een hongergevoel heel belangrijk. Water kan je daarbij helpen.

9. Water drinken geeft verkleint de kans op kanker

Wetenschappelijk onderzoek van Dominique Michaud en anderen, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, wijst uit dat veel water drinken helpt om de kans op blaaskanker te verkleinen. Ook zijn er aanwijzingen dat veel water drinken de kans op borstkanker en darmkanker verkleint. Naar de relatie tussen water drinken en kanker is echter nog niet veel onderzoek gedaan. Voordat men deze vermoedens kan bevestigen, is eerst aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig.

10. Meer energie in de ochtend

Water drinken zorgt ervoor dat je 's ochtends sneller wakker wordt en meer energie krijgt. Ook dit heeft te maken met uitdroging en een vochttekort. door direct na het opstaan 1 of 2 glazen water te drinken vul je de vochtvoorraad in je lichaam weer bij, en maak je het je lichaam een stuk makkelijker om op te starten. Water is vooral effectief wanneer je het combineert met andere methoden voor meer energie in de ochtend.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door water te drinkenWater drinken helpt bij het afvallen. Veel mensen krijgen te weinig of het verkeerde vocht binnen. Dit bemoeilijkt het a…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Afvallen: water drinken is een must in uw dieetAfvallen: water drinken is een must in uw dieetVeel mensen proberen gewicht te verliezen door goed op hun voeding te letten. Wat vaak vergeten wordt is dat u ook gewic…
Water drinken: hoe zorg je ervoor dat je meer drinkt?Water drinken: hoe zorg je ervoor dat je meer drinkt?Wat drinken is ontzettend belangrijk. Veel mensen drinken te weinig water en het is juist zo ontzettend goed voor ons li…

Allemaal aan de snackgroentenAllemaal aan de snackgroentenOorspronkelijk bedacht om kinderen aan de groenten te krijgen, wordt het inmiddels ook gebruikt om de gezondheid in zijn…
Moeilijk slikken of slikproblemen? Geniet van Easy-to-Eat!Moeilijk kunnen slikken is erg vervelend. Genieten van eten is er vaak niet meer bij en de keuze aan voedingsproducten i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Michaud, D.S. et al. (2007) 'Total Fluid and Water Consumption and the Joint Effect of Exposure to Disinfection By-Products on Risk of Bladder Cancer' Environ Health Perspect 115(11): 15691572.
  • Tookey J.D., Belderson P.E., Russell J.M., Barker M.E. (1997). Relationship of food groups and water intake to colon cancer risk. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 6:657-658
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.