Moeilijk slikken of slikproblemen? Geniet van Easy-to-Eat!

Moeilijk kunnen slikken is erg vervelend. Genieten van eten is er vaak niet meer bij en de keuze aan voedingsproducten is beperkt. Maak kennis met Easy-to-Eat. Dit zuivelproduct heeft alle eigenschappen die het doorslikken vergemakkelijken. In combinatie met de frisse smaak zorgt het er voor dat mensen, voor wie dat meer vanzelfsprekend is, weer kunnen genieten van het eten van een tussendoortje of toetje. Er is een hele groep mensen in onze maatschappij voor wie slikken problematisch is. Het probleem is dat wanneer slikken vervelend is, je eetlust afneemt. En daarmee een reële kans op ondervoeding ontstaat. Extra vervelend is dat deze groep vaak juist belang heeft bij goede voeding, vanwege gezondheidsproblemen. Juist dan is het zo belangrijk gezond te eten, en zo de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk alleen al aan hoogwaardige eiwitten.

Waardoor ontstaat moeilijk slikken?

Slikproblemen, slikstoornissen, slikklachten of passageklachten vallen allemaal onder de noemer Dysfagie. Om goed te slikken, is het belangrijk dat het strotklepje de luchtpijp afsluit en tegelijkertijd moet de huig de neusholte afsluiten. Dit hoort zo goed als automatisch te gaan en dat is natuurlijk ook zo voor de meeste mensen. Bij oudere mensen werkt dit helaas niet altijd even goed.

Vooral in het geval van de ziekte van Alzheimer en na een beroerte, wordt de autonomie van het zenuwstelsel nadelig beïnvloedt. In dat soort gevallen is er vaak ook een effect op het spraakvermogen. Dat is geen toeval. Er wordt bij slikken en praten namelijk gebruik gemaakt van dezelfde capaciteiten. Om die reden kan logopedie ook helpen om slikproblemen te verminderen.

De nutri-drankjes

Zoals gezegd is het juist erg belangrijk dat mensen met een minder goede gezondheid gezond eten. Door problemen met het slikken kan dit erg lastig worden. Vloeibaar eten is een voor de hand liggende optie. Een nadeel aan dit soort drankjes is in ieder geval de prijs. Daarnaast zijn ze niet altijd even lekker, hetgeen niet helpt om iemand ze altijd te laten opdrinken.

Maak kennis met Easy-to-Eat

Easy-To-Eat is een relatief jong product dat speciaal ontwikkeld is voor mensen die moeilijk kunnen slikken. Het is bedacht in samenwerking met een logopedist en een wetenschapper op het gebied van slikproblemen. Dat het product echt iets nieuws op de markt heeft gebracht bewijst eerste prijs voor innovatie dat het in 2009 heeft gekregen. Zo kom je Easy-to-Eat nu ook tegen in ziekenhuizen en in de thuiszorg.

Welke soorten zijn er en wat zit erin?

Anno 2015 zijn er twee smaken van Easy-to-Eat: Tropcial en Framboos. Een portie is verpakt in een klein bakje en bevat 55 gram. De smaak is lekker zoet en daarmee smaakvoller dan de meeste andere speciale voedingsproducten. Het is een zuivelproduct en je eet het als een soort toetje. Zodra een hap in je mond komt, smelt het snel en kun je het eenvoudig doorslikken. Door de frisse smaak is het erg geschikt om te nemen na het innemen van onsmakelijke medicijnen. Natuurlijk zitten er ook de nodige melkeiwitten in. Maar liefst 8 gram per portie. Mensen met een broze gezondheid kunnen daar extra veel van gebruiken. Het is gemaakt van enkel natuurlijk ingrediënten en bevat dus geen E-nummers. Daarnaast heeft het ook een eetlust opwekkend effect, wat ook erg nuttig is voor deze doelgroep.

Het kopen van Easy-to-eat

De Easy-to-Eat producten zijn te koop bij de C1000 en Jumbo. Door de vele winkels is er altijd eentje ergens in de buurt. Je koopt ze diepgevroren en vind ze dus in het vriesvak. Anders dan de meeste toetjes, kun je daardoor eenvoudig een aantal dozen kopen en ze thuis de nodige tijd bewaren. Na ontdooien kun je ze nog vier dagen in de koelkast bewaren. In een doos zitten 4 stuks. Een doosje kost 4,99 en is daarmee niet goedkoop. Maar vergeleken met de andere producten voor deze doelgroep en de goede kanten van het product is het ook niet overdreven duur.

Gedetailleerde Informatie

TropicalFrambozen
Energie kcal245 kcal244 kcal
energie kJ1027 kJ1022 kJ
Vet9,3 g9,3 g
waarvan verzadigd6,6 g6,6 g
Koolhydraten24,8 g24,5 g
waarvan suikers11,7 g11,4 g
Eiwitten14,7 g14,6 g
Zout0,02 g0,02 g
Ingrediëntenwater, room, suiker, melkeiwit, glucosestroop, passievrucht, mango, lactose, melkvet, pectine, carrageenwater, room, suiker, melkeiwit, glucosestroop, framboos, citroen, lactose, melkvet, pectine, carrageen

Andere producten van bouwsteentjes

Easy-to-Eat is een product in de serie bouwsteentjes. Je vindt nog meer producten die geschikt zijn voor mensen met voedingsproblemen. Zo hebben ze een serie gebakjes met de smaken aardbei, banaan, chocolade en frambozen. Het ziet eruit als een normaal gebakje en heeft ook die smaak. Er zitten echter veel gezonde stoffen in, waardoor ze kunnen helpen bij mensen die aan ondervoeding leiden.
© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Moeilijk slikken: oorzaken & behandeling slikproblemenMoeilijk slikken: oorzaken & behandeling slikproblemenSlikproblemen kunnen verschillende symptomen met zich meebrengen, zoals onder meer het hebben van een schorre keel en he…
Hardnekkige slikstoornissen (dysfagie)Hardnekkige slikstoornissen (dysfagie)Iedereen verslikt zich wel eens. Daar kijkt niemand van op als het (zeer) incidenteel blijft. Aanvankelijk blijven sliks…
Moeite met slikken: oorzaken en behandeling van dysfagieMoeite met slikken: oorzaken en behandeling van dysfagieMoeite met slikken (dysfagie) is een vervelende klacht. Als je last hebt van moeite met slikken, dan bewegen voedingsmid…

Water drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken is essentieel voor je lichaam om goed te functioneren. Voldoende water helpt uitdrogen te voorkomen (uitdr…
Voedselinfectie: Wat is het en hoe voorkom je het?Voedselinfectie: Wat is het en hoe voorkom je het?De wereld zit vol bacteriën, Gelukkig zijn die niet allemaal schadelijk. Maar bij het eten koken is sprake van een verho…
Bronnen en referenties
  • http://bouwsteentjes.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slikken
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.