Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillen

Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillen Een kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die als een berg opkijken tegen het doorslikken van een pilletje. Hoe kan je het slikken van pillen vergemakkelijken? Een artikel over slikproblemen bij het gebruik van pillen.

Wie hebben moeite met het slikken van pillen?

Mensen met moeite van het slikken van pillen zijn over het algemeen in drie categorieën te plaatsen. Als eerste jonge kinderen, daarnaast ouderen en als het laatste een restgroep (jong) volwassenen. Jonge kinderen vinden pillen vaak vreemd en één slechte ervaring kan leiden tot veel problemen bij het slikken van pillen. Kinderen vinden het meestal eng om iets abnormaals te slikken en kunnen het moeilijk vinden om, met name grotere medicijnen, door te slikken. Bij ouderen kan het slikken lastig zijn door verzwakking van de spieren en daardoor kan het lastig zijn om, met name grotere medicijnen, door te slikken. Een overige groep bestaat uit personen die psychisch moeite hebben met slikken, mensen met problemen in de aansturing van de spieren (beroerte) of andere ziekten in het halsgebed of aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Wanneer heb je een slikprobleem?

Als je geen medicijnen durft te slikken hoef je niet automatisch een slikprobleem te hebben. Een slikprobleem is aanwezig als ook ander voedsel of zelfs drinken niet weg te krijgen is door de persoon. Met name vast voedsel is dan een probleem. Een slikprobleem is te herkennen door het verliezen van gewicht, geen trek hebben in eten, ongevarieerd voedsel eten (met name vloedbaar voedsel), langzaam eten, etc. Deze problemen moeten serieus genomen worden anders kunnen ze leiden tot een ernstig tekort aan voedingsstoffen. Een bezoek aan de huisarts is aan te raden en wellicht zal de huisarts doorverwijzen naar een logopediste. Een logopedist kan helpen om te onderzoeken welke spieren voor de problemen zorgen en oefeningen mee geven om de spieren te versterken, zodat het slikken makkelijker wordt gemaakt.

Hoe kun je medicijnen makkelijker doorslikken?

Een vrij natuurlijke neiging bij het slikken van medicijnen is om het hoofd naar achteren te brengen. Helaas geeft dit een tegengesteld effect en zorgt het ervoor dat het slikken van medicijnen lastiger wordt. Het helpt juist beter om het hoofd in een schrijfhouding te brengen, namelijk licht voorover gebogen en net alsof je een brief schrijft. Dit zorgt dat er geen vernauwing in de keel optreedt en dat het medicijn niet blijft steken. Neem eerst een slok water, dan nog een slok en leg het medicijn op je tong. Vervolgens slik je het medicijn door met de water en de rest van het water er achteraan.

Medicijnen met een andere vloeistof slikken

Ook makkelijker kan het zijn om medicijnen te verstoppen in een wat dikkere vloeistof zoals yoghurt of vla. Door deze vastere substantie is het bijna niet te merken dat de medicijnen geslikt worden. Vraag altijd wel bij de apotheek of deze combinaties mogelijk zijn, want niet alle medicijnen mogen geslikt worden met melkproducten. Met kinderen is het aan te raden om eerst een klein beetje vla te geven met het medicijn en zo te controleren of alles opgegeten is, daarna kan het toetje verder volgen.

Fijnmalen van medicijnen

Het fijnmalen van medicijnen lijkt een praktische oplossing om het slikprobleem te verhelpen. Al kan dit niet bij alle medicijnen gebeuren. Medicijnen kunnen de werking verliezen als ze fijngemalen worden of in teveel stukjes naar binnen worden gebracht. Vraag aan de apotheker of de medicijnen gebroken kunnen worden. Een aantal doorsnee medicijnen bij de drogist kan zelfs in oplosbare vorm gekocht worden. Met name voor kinderen is dit een goede oplossing.

Openmaken van medicijncapsules

Naast het fijnmalen lijkt het voor de hand liggend om medicijncapsules open te maken en zo de medicijnen tot je te nemen. Het open maken van capsules kan voor sommige medicijnen de werking erg verminderen of zelfs geheel afnemen. Vraag aan de apotheker of je de capsules mag openbreken. De capsule zorgt ervoor dat het medicijn ver het lichaam inkomt en bij elkaar blijft. De capsule lost in het juiste deel van het lichaam op en zo kan de medicijn zijn werk doen. Grote en harde capsules kunnen problemen geven bij het slikken en aan te raden is om ze even onder de kraan te houden. Op die manier wordt de capsule iets zachter en is makkelijker door te slikken.
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenMedicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenPillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel probleme…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…
Slikklachten bij medicijninnameSlikklachten bij medicijninnameHet doorslikken van een pil, tablet of capsule vormt voor veel mensen een probleem. Hoe klein en glad het pilletje ook i…
Technieken voor het slikken van pillenTechnieken voor het slikken van pillenPillen slikken. Ongeveer 10% van de volwassenen en kinderen worstelt ermee om ze binnen te krijgen. Sla je ook in paniek…

Ogen laseren in TurkijeOgen laseren in TurkijeOgen laseren in Turkije wordt steeds populairder. Maar is ogen laseren in Turkije veilig? Ja! Steeds meer ziekenhuizen i…
Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.