Technieken voor het slikken van pillen

Technieken voor het slikken van pillen Pillen slikken. Ongeveer 10% van de volwassenen en kinderen worstelt ermee om ze binnen te krijgen. Sla je ook in paniek bij de gedachte alleen al? Smelt dat verschrikkelijk smakende pilletje steeds verder weg op je tong totdat je het moet weggooien omdat het één blubber wordt? Sta je machteloos toe te kijken terwijl je kind het zoveelste pilletje terug uitspuwt? Weet je echt niet meer welke trucjes je nog kan toepassen? Wanhoop niet langer: onderstaande tips helpen je verder.

Oorzaken

Het niet kunnen slikken van pillen kan verschillende oorzaken hebben.

Fysieke aandoening

Dit wordt ook wel dysfagie genoemd. Wanneer een slikprobleem optreedt, raadpleeg je uiteraard best je huisarts. Je zult in dat geval niet enkel problemen hebben met het slikken van pillen, maar eveneens met het innemen van vast voedsel

Psychisch

Wanneer we iets innemen zonder te kauwen, treedt bij velen de braakreflex op. Hierdoor komt het pilletje terug in de mondholte. De meeste mensen kunnen deze braakreflex onderdrukken, maar een 10-tal % volwassenen en kinderen kan dat niet. Ook stress en angst kunnen aan de basis liggen. Het vervelende is dat hoe meer je in paniek raakt, hoe minder het lukt, ongeacht hoe vaak je ook blijft proberen. Er bestaan middeltjes op de markt, een soort gelachtige substantie die aan de pil blijft kleven zodat deze beter kan ingeslikt worden. Toch is dit niet altijd het wondermiddel

Bezoek aan de arts

Als je omwille van ziekte bij de huisarts of specialist langsgaat en je weet dat je moeilijk pillen kan inslikken, informeer je dan goed:
  • Vraag of het recept ook in siroop, bruistablet, druppels of oplosbaar poeder bestaat. Hij kan je dan direct het juiste voorschrift meegeven zodat je zelfs geen pillen hoeft te slikken
  • Indien het recept niet in siroop, druppels of poeder bestaat, vraag dan of je de pillen mag fijnmalen of de capsules mag openen. Op die manier kan je de inhoud mengen met iets anders (zie 'Fijnmalen of openen'). Maal pillen nooit fijn of doe capsules nooit open zonder advies van je arts of apotheker: het kan de werkzaamheid van het medicijn sterk verminderen, de werkingsduur kan te kort zijn, er bestaat kans op onderdosering en een verhoogde kans op bijwerkingen. Sommige medicijnen mogen pas in de maag ‘opengaan’ voor een optimale werking

Verschillende mogelijkheden om pillen in te nemen

Onderstaande tips helpen je verder om voor jezelf de meest aangewezen manier te ontdekken om pillen in te nemen.

Fijnmalen of openen

Wanneer je de pillen mag fijnmalen of de capsules mag openen, is voor velen het probleem al opgelost. Je kunt het poeder mengen met een lepel confituur of choco, een beker yoghurt, een geplette banaan of ander voedsel.
Toch hebben sommige pillen (bijvoorbeeld ijzersupplementen) een dermate slechte smaak dat het niet voor iedereen weggelegd is om ze, zelfs gemengd onder een lepel heerlijke choco, binnen te krijgen.

Breken van tabletten

Mag je de pillen niet fijnmalen, de capsules niet openen of smaakt het poeder zo slecht, dan zit er niets anders op dan de pillen in te slikken. Wanneer het grote tabletten zijn, kan je ze meestal vrij vlot in twee breken waardoor je kleinere stukjes bekomt om in te slikken. Voor velen is dit reeds genoeg om de pillen binnen te krijgen. In de apotheek kan je ook hulpmiddelen kopen om tabletten mooi in twee te snijden.

Inslikken: technieken

Wat je best niet doet bij het proberen inslikken van pillen is om je hoofd achterover te houden en ondertussen heen en weer te schudden. Dit in tegenstelling tot wat velen onder ons denken.
Afhankelijk van de soort pillen die je moet innemen (tabletten of capsules), kan je één van onderstaande technieken proberen:

  • Een rietje: zeer eenvoudig maar efficiënt. In plaats van direct uit het glas te drinken, leg je de pil op je tong en je drinkt het glas leeg met een rietje. Deze methode werkt goed bij capsules.
  • Een klein waterflesje: wanneer je tabletten moet innemen, vul dan een klein waterflesje tot ongeveer ¼. Leg de tablet op je tong en plooi je lippen om de flesopening. Haal je lippen niet van de flesopening terwijl je slikt
  • Vooroverbuigen: werkt ook goed bij het innemen van capsules. Leg de pil op je tong, neem een slok water buig je kin tot tegen je borst. Slik nu door met je hoofd voorover gebogen

Succes ermee!
© 2014 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenMedicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenPillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel probleme…
Hoe slik je makkelijk pillen?Hoe slik je makkelijk pillen?Voor veel mensen is het lastig om pilletjes te slikken als de pil in een keer doorgeslikt moet worden. Het is wel handig…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…

Melatonine - Het slaaphormoonMelatonine is een hormoon (signaalstof) dat door het menselijk lichaam in de epifyse (pijnappelklier) wordt aangemaakt u…
Gezondheidsvoordelen van een koude doucheDouchen is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine. Naast een sterke koffie is het voor veel mensen de idea…
Bronnen en referenties
  • http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/pillen-slikken-kun-je-leren/article-normal-511915.html, bezocht op 01/12/2014
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.