Gezondheidsvoordelen van een koude douche

Douchen is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine. Naast een sterke koffie is het voor veel mensen de ideale manier om de dag fris en monter te starten. Zeker tijdens de koude winterperiodes hebben we de neiging om uitgebreid te douchen en liefst nog zo warm mogelijk. Deze temperatuur en de tijd die we onder de douche doorbrengen kan een grote invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. In vele landen zoals Rusland, Japan, Korea en Thailand is het nemen van een koude douche voor een goede gezondheid reeds een eeuwenoude traditie maar bij ons daarentegen is dit minder ingeburgerd ondanks de vele voordelen die er aan verbonden zijn.

Methode

Als je toch besluit om je levensstijl aan te passen door iedere dag te starten met een koude douche is het wel handig om de juiste methode hiervoor te kennen. De beste manier om de pijn dragelijker te maken is door de temperatuur langzaam te laten dalen hoewel sommige mensen liever voor de korte pijn gaan en zich in de het koude water zullen storten. Dit is natuurlijk een snellere manier om te kunnen genieten van de vele voordelen van deze douchemethode maar het is niet zonder risico. Zeker voor mensen met een zwakker hart is het toch aangeraden om geleidelijk aan de temperatuur aan te passen.

Gezondheidsvoordelen

Zoals reeds vermeld zijn er vele voordelen verbonden aan het dagelijks nemen van een koude douche:

Versterkt het immuunsysteem

Het meest bekende voordeel van een koude douche is de versterking van het immuunsysteem waardoor we weerbaarder worden tegen allerhande ziektes en infecties zoals kanker, verkoudheid, griep, aambeien, spataders enzovoort. Door onderdompeling in koud water zal de stofwisseling gestimuleerd worden omdat we rillen waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd

In Zweden is het gebruikelijk om baby’s overdag buiten te laten slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze kindjes uiteindelijk beter bestand zullen zijn tegen ziektes en bovendien een betere nachtrust hebben.

In Siberië gaan ze nog een stapje verder door een hele emmer koud water over de hoofden van kinderen tussen twee en zes jaar te gooien tijdens het Rodnichok ritueel. Ongeveer 95% van deze kinderen zal het griepseizoen gezond doorstaan. Aan de andere kant krijgen slechts 25% van de kinderen die niet aan dit ritueel deelnemen te kampen met griep.

Verbetert de bloedcirculatie

Blootstelling aan koud water zal ervoor zorgen dat ons lichaam aan vaatvernauwing (vasoconstrictie) zal doen wat wil zeggen dat het bloed onder hogere druk en met meer efficiëntie zal moeten stromen om alle vitale organen te kunnen bereiken. De bloedsomloop zal dus verbeteren. Het omgekeerde effect (vasodilatatie) treedt op wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan hitte waardoor de algemene bloeddruk zal verminderen. Dit kan gezien worden als een negatief effect van een warme douche.
Ons lichaam heeft de neiging om een bloeddruk te handhaven die afhankelijk is van onze eigen lichaamstemperatuur. Een koude douche zal de efficiëntie van de vasoconstrictie verhogen wat zal leiden tot een gezondere bloeddruk en verhoogde vruchtbaarheid bij mannen.

Gewichtsverlies

Blootstelling aan koude stimuleert de natuurlijke productie van bruine vetten. Deze zijn in tegenstelling tot witte vetten sterker betrokken bij de verbranding van glucose waardoor er meer energie vrijkomt. Door de hogere hoeveelheid aan bruine vetten zal er meer energie worden verbrand wat zal leiden tot gewichtsverlies. Deze bruine vetten hebben nog andere voordelen voor ons lichaam zoals:
  • Bescherming tegen veroudering,
  • Bestrijding van obesitas
  • Bestrijding van diabetes
  • Bestrijding van hart-en vaatziekten.

Bestrijden van slaapproblemen

Een andere goede reden om te starten met het nemen van een dagelijkse koude douche is voor zijn stimulerende slaapwerking. Mensen die kampen met slaapproblemen worden aangeraden om voor het slapen een koude douche te nemen. Het heeft een kalmerende werking en zal al de opwinding van de voorbije dag laten verdwijnen wat hun nachtrust zeker ten goede zal komen.

Temperatuurregelaar

Het dagelijks nemen van een koude douche zal helpen bij het handhaven van een normale en gezonde lichaamstemperatuur en reguleert bovendien de hoeveelheid zweet die wordt geproduceerd. Zeker voor mensen die leiden aan chronisch koude handen of voeten of mensen die overdadig zweten kan een koude douche zeker helpen.

Depressie verlichten en voorkomen

Een koude douche is ook een handig hulpmiddel voor het bestrijden en voorkomen van een depressie. Het koude water heeft namelijk een stimulerend effect op de hersenen waardoor de productie van noradrenalie wordt verhoogd. Dit is een hormoon die het depressieve gevoel zal verlichten. Je zal wel merken dat je je goed voelt na het nemen van een koude douche. Dit is vergelijkbaar met het gevoel van geluk dat je kan ervaren na het uitvoeren van een grote inspanning door het vrijkomen van endorfine.

Verbeteren van het lymfatische systeem

Het lymfestelsel is verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit de cellen en helpt in de bestrijding tegen allerhande ziekteverwekkers. In tegenstelling tot bloedvaten bevat het lymfestelsel geen bloed maar lymfe welke zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en witte bloedcellen. Door het samentrekken van de spieren komt de lymfe in het thoracale kanaal terecht waar het zich vermengt met het bloed om vervolgens getransporteerd te worden naar de verschillende organen. Door de koude zullen alle spieren in het lichaam samentrekken waardoor het lymfatisch systeem beter zal functioneren.

Ontgifting

Een ander gevolg van de spiersamentrekkingen door het koude water is de afscheiding van toxines en afvalstoffen uit de huid. De huid zal schoner en jonger ogen. Bovendien heeft de koude ook een positief effect op het haar. Het samentrekken van haarzakjes zal ervoor zorgen dat je haar gezonder en jonger voor de dag zal komen.

Niet alleen goed voor je gezondheid …

Naast alle mogelijke voordelen voor onze gezondheid betekent het nemen van een koude douche ook een minder verbruik van energie tijdens het wassen. Dit betekent concreet een verminderde uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Dit komt de opwarming van de aarde zeker ten goede en zorgt bovendien voor een lagere energierekening.
© 2014 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Een koude douche wordt in het spraakgebruik vaak gezien als een tegenvaller. Maar in werkelijkheid is koud douchen juist…
Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…
Met klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meermijn kijk opMet klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meerDit artikel berust vooral op mijn eigen visie zonder dat daar medische uitgangspunten aan ten grondslag liggen. Zeker is…
Koude douche: Voordelen voor gezondheid van koud douchenKoude douche: Voordelen voor gezondheid van koud douchenVeel mensen verkiezen warme douches. Wanneer echter mensen opteren voor koud water in plaats van wam water, biedt dit vo…

Technieken voor het slikken van pillenTechnieken voor het slikken van pillenPillen slikken. Ongeveer 10% van de volwassenen en kinderen worstelt ermee om ze binnen te krijgen. Sla je ook in paniek…
De gezondheidseffecten van ploegendienstDe gezondheidseffecten van ploegendienstDoor onze 24 uurseconomie zijn steeds meer mensen genoodzaakt om in de ploegendienst te werken. Dat het werken in ploege…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lymfevatenstelsel
  • http://www.optimalegezondheid.com/koud-douchen/
  • www.e-gezondheid.be
  • http://www.newmentalcoaching.nl/koude-training
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.