Koude douche: Voordelen voor gezondheid van koud douchen

Koude douche: Voordelen voor gezondheid van koud douchen Veel mensen verkiezen warme douches. Wanneer echter mensen opteren voor koud water in plaats van wam water, biedt dit voordelen voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Een koude douche koelt bijvoorbeeld het lichaam sneller na sportactiviteit, verstevigt het immuunsysteem, verbetert het fysiek herstel en de stemming. Ook het nemen van een kortstondige koude douche of het afwisselen van koud en warm water levert reeds gezondheidsvoordelen op. Het is echter wel belangrijk om een medisch voorgeschreven behandeling niet te vervangen door een koude douche. Verder is het verstandig dat mensen met een aandoening of een verzwakt immuunsysteem eerst contact opnemen met de arts alvorens regelmatig een koude douche te willen gaan nemen, omdat koud douchen in sommige gevallen onverstandig is.

Draineren van lymfestelsel

Het lymfestelsel verwijdert afvalstoffen uit de cellen. Het lichaam kan zich hierdoor beter verdedigen tegen ongewenste infecties. Een geblokkeerd lymfestelsel leidt dan ook sneller tot een verkoudheid en andere infecties. Door regelmatig te wisselen tussen koud en warm water trekken de lymfevaten samen bij blootstelling aan de koude en ontspannen ze bij blootstelling aan de warmte. Hierdoor wordt de stilstaande vloeistof in de lymfevaten naar buiten gepompt, hetgeen resulteert in een sterker immuunsysteem en een betere gezondheid.

Koud douchen na het sporten doe het lichaam sneller afkoelen / Bron: Skeeze, PixabayKoud douchen na het sporten doe het lichaam sneller afkoelen / Bron: Skeeze, Pixabay

Snellere koeling na sportactiviteiten

Sporters nemen vaak een koud bad of dompelen het lichaam onder in ijs. Deze onderdompelingstherapie met koud water vermindert de stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt door inspanning en vermindert bovendien ontstekingen.

Sterker immuunsysteem door koude douche

Mensen die koud douchen, hebben minder kans om zich ziek te melden voor werk of school. Koude douches maken een ziekte minder ernstig, waardoor mensen verder kunnen gaan met hun dagelijkse activiteiten. Koud water activeert het immuunsysteem van het lichaam, ongeacht de duur van de douche.

Verbeterd fysiek herstel

De onderdompeling in koud water en contrastwatertherapie (eerst met warm water, daarna met koud water) verbetert het herstel en vermindert vermoeidheid, spiervermoeidheid en spierpijn.

Verbeterde haar- en huidgezondheid

Koud douchen is één van de meest natuurlijke manieren om een gezond uiterlijk te behouden. Warm water droogt de huid uit (droge huid). Het gebruik van koud water maakt de huidporiën strakker, waardoor ze niet verstopt kunnen raken. Koud water dicht de poriën in de huid en hoofdhuid ook af, waardoor er geen vuil in kan komen. IJskoud of zelfs lauw water is goed voor de huidgezondheid en voorkomt dat het te snel zijn gezonde natuurlijke oliën verliest. Koud water maakt de huid wel slechts tijdelijk strakker omdat het de bloedstroom vernauwt, maar het doet de poriën niet krimpen. Koude douches zijn ook goed voor de haargezondheid. Het haar wordt glanzender, sterker en gezonder. De haarzakjes worden door het koud douchen ‘afgevlakt’ en tevens kunnen ze zich beter hechten aan de hoofdhuid.

Verbeterde hartgezondheid door koude temperaturen

Koud water verbetert de bloedsomloop door bloed aan te moedigen om de organen te omringen, wat nuttig is bij enkele huid- en hartproblemen. Koud water verbetert de bloedcirculatie, waardoor de bloedvaten efficiënter bloed pompen. Dit biedt veel voordelen voor de hartgezondheid: de bloeddruk verlaagt en geblokkeerde slagaders (atherosclerose) worden verwijderd.

Verbeterde nachtrust

IJskoud water kalmeert het lichaam, waardoor mensen een betere nachtrust krijgen. Tevens ontwaken ze hierdoor 's morgens ook beter.

Verbeterde stemming door koud water

Koude douches verbeteren mogelijk de stemming. Ze activeren het sympathische zenuwstelsel en verhogen de beschikbaarheid van neurotransmitters (boodschapperstoffen) zoals norepinefrine en endorfines, waardoor mensen minder kans hebben om depressieve symptomen te ervaren. Wel mogen mensen die een depressie of depressieve symptomen vertonen, niet hun eerdere medische behandeling stopzetten en vervangen door het dagelijks nemen van een koude douche.

Verhoogde alertheid

Het nemen van een koude douche maakt mensen meer alert omdat het onderdompelen van het lichaam in koud water, leidt tot veel fysiologische effecten op het lichaam waaronder een hogere bloeddruk, een verhoogde ademhalingssnelheid en een verhoogde hartslag. Koud water verhoogt ook de stofwisseling (het metabolisme) van het lichaam omdat het lichaam harder moet werken om een stabiele temperatuur te handhaven. De typische duur van een koude douche bedraagt ongeveer vijf à tien minuten. Het is daarom verstandig om niet enkel te vertrouwen op het nemen van een koude douche met als doel om gewicht te verliezen. Wel creëren koude douches een gevoel van opwinding en alertheid, wat de fysieke activiteit kan verhogen.

Verhoogde testosteronniveaus

Voor mannen is zelfs een kleine hoeveelheid warmte goed voor de bevordering van de DNA-, RNA- en eiwitsynthese in de teelballen. Hierdoor verhogen de testosteronwaarden in het lichaam. De hoeveelheid zaadcellen en de vruchtbaarheid verhogen door het nemen van een koude douche.

Verminderde pijn

Het toepassen van koud water biedt plaatselijke verdovende effecten, wat nuttig is om pijn te verlichten. Door de blootstelling aan koud water trekken de bloedvaten samen, hetgeen zwelling en oedeem vermindert dat leidt tot pijn. Koud water vertraagt bovendien de snelheid waarmee zenuwsignalen impulsen geleiden. Hierdoor worden pijnsignalen door de zenuwen minder snel overgebracht naar de hersenen. Daardoor verlaagt de perceptie van pijn.

Mensen zijn beter bestand tegen stress door het nemen van een koude douche / Bron: Concord90, PixabayMensen zijn beter bestand tegen stress door het nemen van een koude douche / Bron: Concord90, Pixabay

Verminderde stress

Door het nemen van koude douches is het zenuwstelsel beter bestand tegen stress. Koude douches fungeren namelijk als een kleine vorm van oxidatieve stress op het zenuwstelsel. En na verloop van tijd past het lichaam zich hieraan aan. De hersenen leren hierdoor beter omgaan met stressvolle situaties. Voorts verlagen koude douches ook de urinezuurspiegels en stimuleren ze glutathion in het bloed, wat helpt stress te verminderen.

Tips om te beginnen met koud douchen

Het water van een koude douche moet niet extreem koud zijn om positieve gezondheidseffecten te vervaren. Een beoogde koude temperatuur bedraagt ongeveer 20 °C. Ook moet de douchebeurt niet de hele tijd koud zijn. Zo mogen mensen eerst beginnen met een warme douche en vervolgens het water voor een korte tijd (dertig seconden tot twee minuten) op koud zetten. Anderzijds zijn er ook mensen die er de voorkeur aan geven om slechts een korte koude douche van ongeveer vijf à tien minuten te nemen. De duur en de manier waarop koud water wordt toegepast tijdens het douchen, maakt weinig uit voor het verkrijgen van voordelen.

Aandachtspunten bij koude douches

Een persoon mag geen koude douches gebruiken als vervanging voor andere voorgeschreven medische behandelen, bijvoorbeeld voor het behandelen van een depressie. Wel is het mogelijk om dankzij koudwatertherapie de effecten van andere behandelmethoden te verbeteren. Sommige mensen moeten voorzichtig zijn bij het nemen van koude douches en dan vooral mensen met een zwakker immuunsysteem en mensen met ernstige hartaandoeningen, zoals congestief hartfalen. De plotselinge veranderingen in de lichaamstemperatuur en hartslag zijn namelijk voor het lichaam van deze patiënten overweldigend. Bij twijfel raadpleegt een persoon het best een arts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Een koude douche wordt in het spraakgebruik vaak gezien als een tegenvaller. Maar in werkelijkheid is koud douchen juist…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Word strak, fit en ontspannen door douchenWord strak, fit en ontspannen door douchenIedereen houdt wel van douchen. Maar als je op de juiste manier de douche gebruikt kun je er nog meer voordelen uithalen…
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.

Paroxysmale hemicranie: Aanvallen van eenzijdige hoofdpijnParoxysmale hemicranie: Aanvallen van eenzijdige hoofdpijnParoxysmale hemicranie (syndroom van Sjaastad) is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt aanvallen van hoofdpijn er…
Pus onder de nagel: oorzaken van etterende nagelontstekingPus onder de nagel: oorzaken van etterende nagelontstekingEen van de veel voorkomende gevolgen van een pijnlijke nagelontsteking is de ophoping van pus onder de nagel. Pus of ett…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 augustus 2019:
  • 12 Benefits Of Taking Cold Showers Every Day, https://www.msn.com/en-us/health/health-news/12-benefits-of-taking-cold-showers-every-day/ar-BBUq4zD
  • Are there any health benefits to a cold shower?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325725.php
  • Benefits of Cold Showers: 7 Reasons Why Taking Cool Showers Is Good For Your Health, https://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524
  • Experts Explain the Benefits of Taking Cold Showers, https://www.runnersworld.com/health-injuries/a27357719/benefits-of-cold-showers/
  • Have you ever been so relaxed in a nice hot shower, only to be blasted by what feels like a sub zero devil water?, https://www.menprovement.com/benefits-of-cold-showers/
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.