mijn kijk op

Met klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meer

Met klapvoeten naar de sauna en geen hanentred meer Dit artikel berust vooral op mijn eigen visie zonder dat daar medische uitgangspunten aan ten grondslag liggen. Zeker is er ook geen sprake van een wetenschappelijk onderzoek. Maar naar mijn overtuiging werkt een saunabezoek positief bij klapvoeten. Logisch is dat dit dan aan de warmte ligt die een gunstige invloed heeft op de spieren.

Bergvakantie en klapvoeten

Het was mij al opgevallen dat ik na een actieve bergvakantie veel minder last had van mijn klapvoeten. Maar dat voordeel moet ik telkens enkele weken later bekopen met juist weer meer last. Hoe dat met die spieren precies zit weet ik niet, maar dat is mijn ervaring na enkele bergvakanties. De pittige klimwandelingen hebben kennelijk een goed effect op de voetspieren en beenspieren. Wellicht dat ook de schuine hellingen een voordeel zijn. Bij thuiskomst is het activiteitenverschil wel erg groot met de bergvakantie en loop ik uiteraard veel minder waardoor het voordeel weer verdwijnt.

Dagelijkse oefeningen

Dat is het moment waarop ik me de oefeningen van de fysiotherapeut weer herinner en die dagelijks uitvoer. Onder meer door met de voorvoeten op een traptrede te gaan staan en dan afwisselend zo hoog mogelijk op de tenen te staan en de omgekeerde beweging maken met de hielen zo laag mogelijk. Dat is een goede oefening om een aantal keren dagelijks uit te voeren. Tijdens het tv kijken teenoefeningen doen is eveneens een prima aanpak om de last van klapvoeten te verminderen. Een zelfbedachte oefening (maar waar ik naar overtuiging baat bij heb) is om regelmatig op mijn tenen lopen.

Geen hanentred meer

Een geheel nieuwe ervaring is echter om daags na een saunabezoek te gaan shoppen en daarbij toch een paar kilometer zonder problemen te voet af te leggen. Terwijl ik meestal mijn tenen weinig optil bij het lopen, wat een kenmerk is van klapvoeten, lukte me dat een stuk beter na die saunaervaring. Een ander kenmerk van het lopen met klapvoeten is dat de knie extra hoog wordt opgetild. Lopen op die manier wordt ook wel hanentred genoemd. Na mijn saunabezoek was er geen sprake meer van een hanentred.

Poriën, afvalstoffen en bloedcirculatie

Bij het saunabezoek heb ik me nagenoeg geheel gehouden aan het ritueel van de afwisseling van warm en koud met uitzondering van een onderdompeling in ijskoud water die ik achterwege liet. Het belangrijkste effect van de sauna is dat door de hitte de poriën zich openen en dat afvalstoffen verdwijnen door te zweten. Tevens zorgt de afwisseling van warm en koud voor een goede bloedcirculatie.

Saunaritueel

Een saunaritueel begint met een warme douche waarna het eerste bezoek aan de sauna zelf. Een sauna bestaat uit een houten kamer met een verwarming die de ruimte tot 85 of meer graden verwarmt. Die hitte is te verdragen omdat de vochtigheid in de ruimte zeer laag is. Meestal wordt tussen tien en vijftien minuten zittend of liggen in die ruimte verbleven. Daarna volgt een afkoelingsperiode die zelfs buiten (ook in de winter) kan worden doorgebracht. Vervolgens wordt het lichaam met koud water afgespoeld in de richting van het hart en wordt een koude douche genomen. Diehards springen in een bad met ijskoud water.

Alleen mijn eigen visie?

Ik kan na mijn shopmiddag niet anders dan constateren dat een saunabezoek zeer heilzaam is voor klapvoeten. Maar uiteraard geef ik die mening graag aan een onderzoeker die hier werk van maakt of aan een scriptieschrijven die nog een onderwerp zoekt. Ik lees dan wel ooit of mijn ervaring beperkt moet blijven tot mijn eigen visie. In elk geval neem ik me voor om voortaan regelmatig de voor mij heilzame werking van een sauna te ondergaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saunabezoek tijdens zwangerschapMag je nu wel of niet naar de sauna tijdens je zwangerschap? Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen het antwoord gr…
Sauna Palestra: van Fins tot RomeinsSauna Palestra: van Fins tot RomeinsHoewel de sauna eigenlijk een droge hete ruimte is, associëren we een saunabezoek toch vooral met veel waterplezier. Het…
Sauna: de voordelenSauna: de voordelenEen dagje sauna raakt steeds meer ingeburgerd. En dan staat niet alleen het saunabezoekje centraal. Om te relaxen kun je…
Wellness in de sauna: voordelen en nadelenWellness in de sauna: voordelen en nadelenDe term “sauna” vindt zijn oorsprong in Finland. Een sauna is in feite een ruimte of cabine waar men een heet luchtbad n…

Manicure en droge handenManicure en droge handenWanneer je last hebt van droge handen, kan dat natuurlijk ontzettend vervelend zijn. Wat kun je hier zoal tegen doen? Eé…
Geneesmiddelenonderzoek: ervaringenmijn kijk opGeneesmiddelenonderzoek: ervaringenProefpersoon worden? Wanneer je deelneemt aan geneesmiddelenonderzoek dan test je een geneesmiddel dat nog niet op de ma…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.