Sauna: de voordelen

Sauna: de voordelen Een dagje sauna raakt steeds meer ingeburgerd. En dan staat niet alleen het saunabezoekje centraal. Om te relaxen kun je van een saunabezoek een dagje uit maken met alles erop en eraan: een dag lang uitzweten en ook genieten van een goede massage, een beautybehandeling, een baantje trekken in het zwembad en de dag afsluiten met een lekkere maaltijd. Steeds meer mensen ontdekken dat de sauna/wellnesscentrum de ideale plek is om de batterij weer op te laden. De sauna is een breed begrip geworden. Sinds de laatste jaren gaan mensen naar de sauna/wellnesscentrum voor een compleet gevoel van wellness. Men trekt er steeds vaker een hele dag voor uit om te onthaasten en te ontspannen. De sauna is gezond voor het lijf, maar het gaat in een sauna/wellnesscentrum ook om het ontspannen en genieten. In een wellnesscentrum zijn vele faciliteiten die garant staan voor het relaxen.

In een sauna/wellnesscentrum kun je gebruik maken van:

  • sauna, infraroodcabines en (Turkse) stoomcabines, hamambehandelingen (inclusief scrubben), om lekker uit te zweten en de spieren te ontspannen.
  • beautybehandelingen. De beautybehandelingen variëren van uitgebreide gezichtsmassages en -behandelingen tot Hot Stone massage.

Een arrangement met overnachting en maaltijden heb je vaak al zo rond de 70 euro per persoon. Je komt dan als herboren weer terug, want het gaat in een sauna/wellnesscentrum om de totaalervaring. Je kunt lekker onbezorgd genieten.

Voordelen van sauna

De voordelen alleen al van een saunabezoek zijn talrijk. Een saunabezoek is gezond voor geest én voor lichaam. Vochtreserves worden ververst. Door de warmte openen de poriën zich en de zweetkliertjes komen in werking. Hierdoor zorgt vaatverwijding voor een versnelde doorbloeding. Een geoefende saunaganger verliest wel tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt niet alleen water aan het lichaam onttrokken maar ook melkzuren die na grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt zodoende goed schoongespoeld, en raakt ook zijn gif- en afvalstoffen kwijt. Door regelmatig saunabezoek wordt de weerstand opgebouwd. Het is de bedoeling dat je tijdens saunabezoek van de saunacabine naar de frisse buitenlucht gaat (of onder de koude douche), wat echt prettig aanvoelt omdat je zoveel warmte in de saunacabine hebt opgedaan. Door de herhaalde verwijding en vernauwing van de bloedvaten door het verschil in temperatuur, wordt je lichaam gehard. Je wordt minder vatbaar voor temperatuurverschillen en minder vatbaar voor griep.

De zoutsteensauna

In een saunacentrum/wellnesscentrum is de zoutsteensauna in opkomst. Tijdens de verhitting van zoutsteen komen er mineralen vrij die een medicinale werking hebben op luchtwegen. De zoutsteensauna is niet zo heel erg warm, dus kun je er langer in blijven zitten. Voor rokers is het een goede manier om de luchtwegen eens goed te reinigen, maar ook voor niet-rokers is het ideaal. Sommige sauna's/wellnesscentra hebben ook een loungeruimte waarin zoutdeeltjes gedoseerd de lucht in worden geblazen. Terwijl je relaxed in de lounge ruimte, worden je luchtwegen diep gereinigd. Astmapatiënten hebben hier veel baat bij. Het schijnt dat een verblijf in een loungeruimte waar zoutdeeltjes de lucht in worden geblazen, gelijk staat aan een flinke strandwandeling van drie uur.

Mannen en beautybehandeling

Het aantal mannen die behalve saunabezoek, ook gebruik maakt van bijbehorende faciliteiten zoals een beautybehandeling wordt steeds groter. Mannen zijn meer met hun lichaamsverzorging en uiterlijk bezig dan vroeger. Zij komen dus ook steeds meer voor een beautybehandeling. Sommige sauna's hebben dan ook gezichtsbehandelingen die speciaal voor mannen ontwikkeld zijn. Wanneer je als man op zoek bent naar een sauna/wellnesscentrum is het dan ook handig om even vooraf te informeren of de gezichtsbehandelingen en gezichtsproducten inderdaad ook speciaal zijn afgestemd op de mannenhuid.

Een overnachting in een saunacentrum/wellnesscentrum is wel het topje op het genot. Want de sauna, infraroodcabine, stoomcabine en beautybehandelingen en diner maken rozig en slaperig. Dus om het genot compleet te maken hoef je niet meer naar huis te rijden, maar kun je je in een hotelkamer overgeven aan een heerlijke goede nachtrust. En de volgende ochtend lekker ontbijten voordat je weer naar huis gaat.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Ontspannen in de saunaOntspannen in de saunaVeel mensen kunnen erg genieten van een dagje ontspannen in de sauna. Het is dan ook een ideale manier om even helemaal…

Weerstand, griep en verkoudheidWeerstand, griep en verkoudheidIn de wintermaanden worden veel Nederlanders weer geveld door griepvirussen. Griep wordt veroorzaakt door het influenzav…
Overgewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenOvergewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenIn bijna alle gevallen kun je zelf obesitas verminderen. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is: Waarom eet…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 13-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.