Weerstand, griep en verkoudheid

Weerstand, griep en verkoudheid In de wintermaanden worden veel Nederlanders weer geveld door griepvirussen. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dit virus infrecteert de luchtwegen en is zeer besmettelijk. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. De oorzaak voor verkoudheid is besmetting met een verkoudheidvirus. Extra multivitaminen zijn geen overbodige luxe.

Griep, verkoudheid en weerstand

De weerstand is natuurlijk heel belangrijk voor de mate en de frequentie waarin men verkoudheid en griep oploopt. Wanneer de weerstand goed is, is de kans op bacterieën en virussen die verkoudheid en griep veroorzaken kleiner. Leef gezond, slik extra multivitaminen en je bouwt een goede weerstand op. Een goede lichamelijke conditie is eveneens belangrijk. Wie regelmatig sport of wandelt en fietst in de buitenlucht bouwt ook een goede weerstand op. Natuurlijk moet dit in combinatie zijn met goede voeding, eventueel aangevuld met een multivitamine preparaat dus. Voldoende verse groenten en fruit, die boordevol vitaminen en minderalen zitten, bieden goede bouwstoffen en werken zo mee aan een goede weerstand.

Griep, verkoudheid en vitaminen

Het lukt ons niet altijd om alle benodigde voedingsstoffen, en zo ook de benodigde vitaminen en mineralen, binnen te krijgen. En al zeggen artsen dat het niet nodig is: het innemen van extra multivitaminen en mineralen is niet verkeerd. Vitaminen zijn essentieel voor het onderhoud van vele lichaamsfuncties en voor het vormen van nieuw weefsel. Ze zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid en vitaliteit. Vooral de laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar de werking van vitaminen en het blijkt uit deze onderzoeken dat bepaalde vitaminen op de lange termijn bescherming bieden tegen chronische ziekten.

Verkoudheid

De winter is in aantocht, en hiermee ook de verkoudheden. Volwassenen worden zo'n 3 á 4 keer per jaar verkouden en kinderen zo'n 8 keer per jaar. Een verkoudheid heeft wel zijn nut, hoe vervelend het ook is. Door de verkoudheden die wij doormaken ontstaat er een levenslange immuniteit voor bepaalde virussen. Er zijn echter honderden verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Het slikken van multivitaminen en mineralen helpt mee aan het verhogen van je weerstand. Maar op het moment dat je verkouden bent, is het maar de vraag of de middelen die te koop zijn echt helpen om de verkoudheid op dat moment te bestrijden. Er zijn wel manieren om een verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen.

Het spoelen van de sinussen

Het spoelen van de sinussen was te zien bij de Oprah Winfrey show. Enig onderzoek op Internet laat zien, dat de voordelen van het spoelen van de sinussen groot zijn. Voor mensen die vanwege allergieën regelmatig last hebben van ontsteking van hun holtes, is deze methode een uitkomst. Het houdt de sinussen vrij van schadelijke bacterieën. Je hebt speciale potten voor het spoelen van sinussen, zoals een 'neti-pot.' Maar je kunt ook bij bijvoorbeeld Action een mini-theepotje kopen om hiervoor te gebruiken. Je lost in water, lauwwarm een minibeetje zout op. (niet te veel want dat is schadelijk), en vervolgens doe je je hoofd schoon naar boven, en laat water in het rechterneusgat stromen. Dan doe je hetzelfde bij het linkerneusgat. Het is niet pijnlijk en het werkt. Dit zou je dagelijks moeten doen en niet alleen op het moment dat je de klachten hebt.

Stomen

Stomen is ook een effectieve manier om de sinussen te legen en verdere verspreiding van schadelijke bacterieën te voorkomen. Men gebruikt wel menthol in het water, of kamille. Dit is niet aan te raden, omdat dit niet lichaamseigen is. Het beste kun je gewoon water nemen, zonder iets of met een klein beetje zout. De bovenstaande manier is echter effectiever dan stomen.

Griep

De klachten die bij griep horen lijken erg op de klachten van een gewone verkoudheid. Alleen pleegt griep een grotere aanslag op de weerstand en vitaliteit. Voor bepaalde groepen mensen, zoals ouderen en diabetici kan dit zeer vervelend uitpakken. Griep komt vaak ineens opzetten: je krijgt koude rillingen en hoge koorts. Je voelt je slap en hebt pijn in de buik, keel, lingen, spieren, hoofd en achter de ogen. Ook kan je huid erg zeer doen. De lengte van de griep is afhankelijk van je conditie en weerstand. Bij een normale conditie duurt griep ongeveer een week. Maar als de weerstand zwak is kan de griep langer aanhouden. Klachten kunnen zelfs verergeren en er kan longontsteking optreden.

Rust

Rust nemen is het enige wat je kan doen als je griep hebt. Je kunt je er beter helemaal aan overgeven, en moet het echt uitzieken. De griepprik is een optie voor mensen die extra risico lopen, zoals ouderen en diabetici. De griepprik maakt de kans op griep kleiner en het sluit voor een groot deel uit, dat mensen kans lopen op complicaties zoals een longontsteking.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multivitaminen, hoe te gebruiken?Multivitaminen, hoe te gebruiken?Heel veel mensen gebruiken vandaag de dag multi-vitaminenpillen ter aanvulling of vervanging van hun dagelijkse voedsel.…
Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voedingAansterken na griep of ziekte: tips voor je voedingAansterken is van groot belang om terug de oude te worden na een griep, een operatie of een ziekte. Maar als je nog maar…
Vitaminen: eenheden metenVitaminen: eenheden metenEenheden die je bij vitaminen om de oren vliegen zijn er in vele variaties: I.E., R.E., MG, MCG - een beetje kan al een…

De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Sauna: de voordelenSauna: de voordelenEen dagje sauna raakt steeds meer ingeburgerd. En dan staat niet alleen het saunabezoekje centraal. Om te relaxen kun je…
Reactie

Joost, 29-09-2013
Er wordt wel erg gepropageerd voor multivitaminenpreparaten. Er wordt echter geen enkele onderbouwing gegeven dat dit daadwerkelijk nodig en effectief is. Artsen geven aan dat het niet nodig is om EXTRA tabletten te nemen, daar we al ruim voldoende binnen krijgen via onze voeding en van de meeste vitaminen en mineralen het teveel weer uitscheiden. Kortom het nemen van extra tabletten heeft geen enkele meerwaarde, behalve wellicht een financiele voor de fabrikanten. Reactie infoteur, 10-11-2013
U kon er niet méér naastzitten.
De meerwaarde van vitaminesupplementen wordt onder tafel geveegd, vanwege. het financiele belang van farmaceutische industrie. Leest u voor de aardigheid dit artikel eens: http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/haal-jij-wel-die-vitale-hoge-c/'

Dat extra slikken de portemonnaies van fabrikanten spekt, is inmiddels toch echt wel achterhaald.

Vitamine D tekort zou ook alleen maar kunnen voorkomen bij oude mensen en mensen met donkere huidskleur?
Een fabel.
Anno 2013 heerst er onder kinderen die veel buitenspelen een vitamine D tekort, alleen op te vullen met noemenswaardige doses, niet wat wij bij bv Etos kunnen kopen.
(body en fitshop, 2000 ie, voor 8,95 ben je voor de hele winter klaar. Deze dosis is van overheidswege verplicht in Canada en Scandinavische landen, dus volkomen veilig ongeacht wat NL voorlichtingsorganen zeggen hierover > dat het niet veilig zou zijn).

Bericht in de krant van 9 november 2013: Engelse ziekte rachitis is terug.
We worden voorgelogen.
Gelukkig worden mensen wakker en gaan op onderzoek uit. En dat moeten ze ook zeker doen.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.