Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voeding

Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voeding Aansterken is van groot belang om terug de oude te worden na een griep, een operatie of een ziekte. Maar als je nog maar pas genezen bent, verloopt de revalidatie vaak traag. Dit komt omdat het lichaam moet herstellen van de ziekte, de pijn, de medicijnen en eventueel gewichtsverlies. Aansterken door middel van een gezonde voeding en eventueel voedingssupplementen met multivitaminen kunnen daarbij helpen, en bovendien zijn deze ook effectief om je weerstand te verhogen. Een bijzonder effectief energiedrankje om te zorgen voor een snel herstel is Nutridrink. Met behulp van deze middeltjes geef je je lichaam een extra boost om te komen tot een beter fysieke conditie. Het interessante aan aansterken is dat je je alsmaar beter zal voelen eens je op de goede weg bent. Hoe kan je aansterken na een ziekte en wat zijn de fysieke en mentale voordelen daarvan?

Aansterken na griep of ziekte

Revalidatie na een ernstige ziekte of griep kan soms erg frustrerend zijn. Je bent bijvoorbeeld wel genezen van een chronische ziekte maar je hebt het moeilijk om weer terug de oude te worden. Je lichaam moet veel energie gebruiken om de pijn te verdragen en ook om de weefsels te laten herstellen. Het probleem bij ziektes is vaak dat het ziek worden veel sneller gaat dan de genezing en de revalidatie. Aan de andere kant kan aansterken ook voor een lawine-effect zorgen eens je op de goede weg bent: wanneer je krachten beginnen toenemen, dan gaat het geleidelijk aan ook alsmaar beter.

Aansterken met honing. / Bron: PollyDot, PixabayAansterken met honing. / Bron: PollyDot, Pixabay

Aansterken met voeding

Een langdurige ziekte, en de behandeling ervan met zware medicijnen kan je lichaam erg op de proef stellen. Je lichaam moet ten eerste de medicatie kunnen verdragen, en ze vervolgens inzetten tegen de ziekte. Daarnaast moeten de stoffen van het medicijn ook weer afgebroken worden door de lever en de nieren. Vaak zorgt een ziekte ook voor gewichtsverlies en een afname van het spiervolume. Daarom is het belangrijk om deze negatieve gevolgen op te vangen en aan te sterken met goede voeding.

Fysieke en mentale voordelen

Aansterken is erg belangrijk voor je lichaam doordat het lichamelijke en mentale voordelen met zich meebrengt die in wisselwerking tot mekaar staan. Ga je je ook maar een beetje beter voelen op fysiek vlak, dan word je ook mentaal sterker. Daarnaast gaat je concentratievermogen geleidelijk aan verbeteren en zal je langzaamaan weer gewicht bijkomen in geval van langdurig ondergewicht. Als je lange tijd immobiel bent geweest zal je spiervolume verminderd zijn; door aan te sterken kan je ook dit weer stilaan opbuwen. Geleidelijk aan zal ook je immuunsysteem weer sterker worden en zal je algemene fysieke conditie stilaan weer op haar oude peil komen.

Soorten voedingsmiddelen

Om aan te sterken is het nuttig om zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen op te nemen in je maaltijden. Calorieën zijn van levensbelang om te kunnen functioneren: ze zorgen namelijk voor energie. Verder moet een eetpatroon om aan te sterken voldoende koolhydraten, mineralen, vitaminen en vezels bevatten. Om ondergewicht te doen verdwijnen mag er ook een belangrijke plaats worden gegeven aan vette voeding. Voorwaarde is wel dat het lichaam voldoende hersteld is van de griep of de ziekte om de meeste voedingsproducten tot zich te nemen. Indien je je houdt aan een goed uitgebalanceerd eetpatroon kan je vrij snel sterker worden, gewicht bijkomen en je weerstand verhogen.

Voedingstips

 • neem elke ochtend enkele theelepeltjes honing om met energie de dag te beginnen
 • eet vollemelkproducten: deze bevatten meer calorieën en eiwit
 • gebruik tweemaal per dag een warme maaltijd
 • eet soep met veel verschillende groenten en kruiden
 • voeg enkele lepels room toe aan je soep
 • eet vette vis zoals haring
 • eet biefstuk en vet vlees zoals spek of lamsvlees
 • gebruik veel sauzen en jus bij de maaltijden, bij voorkeur een roomsaus
 • als je eetlust groot genoeg is, neem dan steeds een voorgerecht én een hoofdgerecht
 • eet gerechten met look: look is onmisbaar om het immuunsysteem weer sterker te maken
 • eet als tussendoortje een beschuitje met beleg zoals bv. zalmsalade of een plakje kaas
 • eet zoutjes, chips en pindanootjes: deze bevatten veel calorieën en zout (zout houdt vocht in het lichaam)
 • rond je maaltijd steeds af met een dessert zoals bv. fruitsalade met slagroom, chocomousse of pudding

Aansterken: middeltjes

Nutridrink

Nutridrink is een medisch energiedrankje dat verkocht wordt door het voedingsbedrijf Nutricia en dat zorgt voor een snel herstel van mensen die moeten revalideren na een ziekte of operatie. In sommige gevallen kan de patiënt het moeilijk hebben om voedsel op te nemen (bv. spijsverteringsproblemen, ernstige pijn, enz.) en in dat geval kan deze drank erg nuttig zijn. Nutridrink bevat veel voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam zo snel mogelijk weer op zijn positieven te laten komen. Ingrediënten van deze drank zijn onder meer eiwitten, calorieën, vitaminen en mineralen als magnesium en kalium. Aangeraden is wel om deze drank enkel te gebruiken op advies van een arts.

Multivitaminen

Multivitaminen kunnen erg nuttig zijn om je lichaam een extra zetje te geven in de opbouw van weerstand en kracht. Aansterken met gezonde voeding is erg belangrijk maar soms duurt alles wat lang. Mogelijk is je maag niet meer gewoon om veel voedsel op te nemen (bv. maagprobleem, darmziekte) en heeft deze het nu wat moeilijk om grote hoeveelheden te verteren. Dan moet je uitkijken dat je je spijsverteringsstelsel niet onder al te zware druk zet. Voedingssupplementen met multivitaminen kunnen in dat geval soelaas bieden doordat je in één keer veel vitaminen opneemt die nodig zijn om je algemene conditie te verbeteren en weerstand op te bouwen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsOpgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsIedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel gehad in de buik. Je hebt lekker en veel gegeten en na de maaltijd voelt a…
Weerstand, griep en verkoudheidWeerstand, griep en verkoudheidIn de wintermaanden worden veel Nederlanders weer geveld door griepvirussen. Griep wordt veroorzaakt door het influenzav…
Multivitaminen, hoe te gebruiken?Multivitaminen, hoe te gebruiken?Heel veel mensen gebruiken vandaag de dag multi-vitaminenpillen ter aanvulling of vervanging van hun dagelijkse voedsel.…
Besmetting griepvirus voorkomenBesmetting griepvirus voorkomenHoe kan iemand besmet raken met griep of ene griepvirus? Wat is het belang van een goede hygiëne tijdens een griepvirus?…

Salvestrolen in de plantSalvestrolen in de plantSalvestrolen zijn natuurlijke stoffen, die de mens kunnen helpen om langer en gezonder te leven. Salvestrolen zijn onder…
Getrouwde man leeft langer en is gezonderGetrouwde man leeft langer en is gezonderOngetrouwde mannen hebben 58% meer kans om eerder te sterven dan getrouwde mannen. Dit bleek uit een artikel in TIME uit…
Bronnen en referenties
 • http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/smartsite.dws?ch=&id=29276 (geraadpleegd op 18/01/2016).
 • Afbeelding bron 1: PollyDot, Pixabay
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.