Getrouwde man leeft langer en is gezonder

Getrouwde man leeft langer en is gezonder Ongetrouwde mannen hebben 58% meer kans om eerder te sterven dan getrouwde mannen. Dit bleek uit een artikel in TIME uit 2006, waarbij mortaliteit over een periode van acht jaar werd bijgehouden. Een man die in het huwelijk treedt zou gezonder gaan leven onder invloed van zijn vrouw.

Gewichtsverlies

Mannen in een huwelijk en mannen die zijn gaan samenwonen blijken gezonder te leven en vaak zelfs af te vallen. Opnieuw heeft een onderzoek dit uitgewezen. Britse mannen en vrouwen werden ondervraagd over hun eetgedrag, gewicht en dergelijke na de samenwoning met hun partner. Hieruit bleek dat mannen een gewichtsafname tonen na dit feit.

Samenwonende mannen veranderen namelijk hun levensstijl wanneer zij met een ander gaan samenwonen. Nu is er iemand die voor hen eten koopt, de maaltijden bereid, en op deze manier (vaak) gezonde keuzes maakt. Waar de man eerst met het grootste gemak naar de McDonalds ging, wordt nu eerder een zelfbereide maaltijd gegeten. Dit is natuurlijk niet voor iedereen het geval, maar wel voor het overgrote deel.

Gezonder leven

Niet alleen wordt er gezonder gegeten, ook op andere gebieden blijken mannen na het samenwonen, of na het huwelijk, gezondere keuzes te maken. Er wordt vaker gesport, ze bezoeken vaker en eerder de dokter, en er is minder sprake van stress. Vanzelfsprekend is ook de kans op SOA's kleiner doordat er minder sprake is van meerdere seksuele partners.

Ook op psychisch gebied scoren getrouwde mannen hoger dan ongetrouwde mannen. Single mannen maken negen keer meer kans op een klinische depressie.

Stiekem

Mannen blijken wel een ongezonde snack te halen. Zodra zij een keer niet met hun vrouw of vriendin samen eten, wordt er iets bij de snackbar of fastfoodrestaurant gehaald. Ontevredenheid met de gezonde keuze in huis wordt er tussendoor nog een bezoek gebracht aan een plek waar een vette hap gehaald kan worden.

Echter, nog altijd is dit minder dan wanneer zij op zichzelf zouden wonen. Ondanks dat er af en toe wordt afgeweken van de gezonde maaltijd, blijft dit gezonder dan de keuzes van de single man.

Ongezondere vrouwen

Daar tegenover staat echter dat vrouwen schijnbaar gewichtstoename zien wanneer zij met een man gaan samenwonen. Dit komt omdat vrouwen over het algemeen meer gaan eten wanneer zij hun maaltijden delen met hun partner. Wanneer mensen gaan samenwonen passen ze namelijk de hoeveelheid voedsel die ze opscheppen aan om tot een meer gelijke portie te komen.

Vrouwen gaan dus over het algemeen wat meer eten, terwijl de energiebehoefte nog altijd gelijk is. Daardoor krijgen zij meer binnen dan zij nodig hebben en meer binnen dan verbruikt wordt. Ook laten vrouwen zich sneller overhalen om eens uit te gaan eten, of een ongezonde maaltijd te kiezen. Hoewel vrouwen mannen dus positief beïnvloeden, gaan vrouwen juist wat ongezonder leven.

Overigens zouden getrouwde vrouwen wel hoger score op psychisch vlak: single vrouwen scoren hoger op angst, depressie en agitatie.

Jagers en verzamelaars

Daarnaast worden er natuurlijk bepaalde producten aangeschaft om de ander tevreden te stellen. Een vrouw zal meer vlees in huis halen, omdat dit een stereotype is van de man. Wanneer voor een man eten wordt gekocht, is dit vaak automatisch een lap vlees, terwijl men bij vrouwen meer aan groenten en lichte producten denkt. Het blijkt dan ook dat bij het kopen en koken van voedsel veelal in stereotypen wordt gedacht: de man als jager, de vrouw als verzamelaar.

Zo'n 10.000 jaar geleden leefde de mens namelijk in een samenleving van jagers en verzamelaars ("hunter-gatherers"), waarbij de man erop uit trok om op dieren te jagen en zo vlees binnen te halen, terwijl de vrouw dichter bij huis bleef en bessen en noten plukte en raapte. Deze stereotypen worden nog vaak teruggevonden wanneer een onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouw.
© 2012 - 2023 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind erkennen: ook voor lesbische stellenKind erkennen: ook voor lesbische stellenVoor veel mensen is het belangrijk dat hun kind erkend wordt door beide ouders. Tot 1 april 2014 kon dat niet bij een le…
Onze relatie geeft me niet wat ik nodig hebOnze relatie geeft me niet wat ik nodig hebBinnen elk huwelijk bestaan huwelijkse problemen, zoals bijvoorbeeld deze: Onze relatie geeft me niet wat ik nodig heb.…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…

Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voedingAansterken na griep of ziekte: tips voor je voedingAansterken is van groot belang om terug de oude te worden na een griep, een operatie of een ziekte. Maar als je nog maar…
De geneeskracht van TempehDe geneeskracht van TempehTempeh is lekker en gezond. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië. De Nederl…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/lifestyle/2942566/samenwonen-maakt-vrouwen-dikker.html
  • http://www.bollywoodshaadis.com/article/lifestyle--health/relationships/health-benefits-of-getting-married
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.