Onze relatie geeft me niet wat ik nodig heb

Onze relatie geeft me niet wat ik nodig heb Binnen elk huwelijk bestaan huwelijkse problemen, zoals bijvoorbeeld deze: Onze relatie geeft me niet wat ik nodig heb. Hoe kunnen er problemen binnen het huwelijk ontstaan? Waar bestaat een goed huwelijk uit? Hoe kunnen jullie gelukkig worden binnen het huwelijk? Wat kan er gebeuren als de liefde tussen de twee echtelieden vervaagt? Hoe is de balans tussen jullie huwelijk van het "geven en nemen"? Wat kan de oplossing zijn?

Gelukkig worden

Stellen die samen gaan trouwen, trouwen in de naam der liefde. Niets liever willen ze samen gelukkig worden. Gaan we echter het huwelijk aan omdat we geïnteresseerd zijn in wat ons het huwelijk “oplevert,” zullen we het geluk binnen het huwelijk nooit vinden. Een goed huwelijk bestaat uit: geven en nemen. Zodra we er van uit gaan dat het huwelijk ons iets oplevert en we dus niets hoeven te “geven,” zal het huwelijksgeluk ons vreemd blijven.

Geven en nemen

Ieder huwelijk en iedere relatie bestaan uit geven en nemen. Deze verhouding dient gelijk te zijn. De getrouwde man geeft even veel als de getrouwde vrouw. De getrouwde vrouw neemt evenveel als de getrouwde man. Hoe is de verhouding “geven en nemen” binnen jullie huwelijk? Concentreren jullie je, als getrouwde huwelijkspartners, meer op het “geven” binnen het huwelijk of eist een van jullie dat de ander meer moet geven? Gelukkig worden, blijven en zijn binnen het huwelijk ligt voor iedere partner binnen hand bereik, namelijk: het huwelijk werkt alleen goed als beide partners zich meer richt op het geven dan op het nemen.

Respect en begrip

Hoe vaak gebeurt het wel niet binnen een huwelijk dat er ruzie ontstaat tussen de echtelieden? Soms kan een ruzie zo heftig worden en schreeuwen de echtelieden de vreselijkste verwensingen naar elkaar, dat een van de partners kan gaan denken: Misschien moeten we maar uit elkaar gaan. Hoe kan het zo ver komen? Meestal gaat het om twee zaken die zowel voor de man als voor de vrouw belangrijk ervaren worden:
  • De man wil graag respect binnen het huwelijk,
  • De vrouw wil graag begrip binnen het huwelijk.
Waar bestond het huwelijk ook alweer uit? Uit geven en nemen. Een goed huwelijk waar de partners gelukkig van kunnen worden, moeten de beide partners zich meer richten op geven dan op nemen. De vrouw kan in dit geval respect “geven” aan haar man, en de man kan in dit geval begrip “geven” aan zijn vrouw.

Ruzie

In elk goed huwelijk komt er wel eens ruzie voor. Dat is prima, zolang er niets gaat escaleren. Een teken van ruzie binnen het huwelijk houdt over het algemeen in dat er een behoefte van een of van beide partners, niet is uitgesproken of er is geen gehoor aan gegeven. Als een redelijke behoefte van een partner niet wordt vervuld omdat de ander liever neemt dan geeft, is dat heel vaak de oorzaak van een fikse ruzie binnen het huwelijk. Blijft een van de partners niets geven, maar wel nemen van de ander, kunnen deze ruzie´s binnen het huwelijk vreselijke taferelen gaan worden, een klein drama binnen het huwelijk.

Hoe ontstaan huwelijkse problemen?

Hoe is het huwelijksprobleem: “Onze relatie geeft me niet meer wat ik nodig heb,” ontstaan? Welke behoefte heeft u waar uw huwelijkspartner niet aan kan, of wil, voldoen? Is deze behoefte duidelijk aangegeven bij uw partner? Gaat u of uw huwelijkspartner er van uit dat het huwelijk iets oplevert i.p.v. te richten op het geven? Probeert u meer te geven dan te nemen binnen het huwelijk? Is de basis van onregelmatigheden binnen het huwelijk (ruzie, minachting, negeren, koude oorlog) terug te vinden in een ongelijke verhouding “geven en nemen” binnen het huwelijk?

Oplossing

Een afkoelingsperiode waar beide huwelijkspartners tot bezinning komen is nodig. Zeker als er een fikse ruzie aan vooraf ging, is een adempauze voor beide partners noodzakelijk. Koel af, kom tot rust. Beseffen beide huwelijkspartners dat het huwelijk inderdaad alleen goed werkt als er een gelijke basis heerst tussen het geven en nemen, en dat zelfs echt huwelijksgeluk gevonden kan worden tussen de partners als beide zich meer concentreren op het “geven” dan op het nemen, dan zijn de grootste huwelijksproblemen al overwonnen. Elkaar respecteren en elkaar vriendelijk behandelen en jullie kunnen de grootste huwelijksproblemen aan en overwinnen.

Alleen nemen

Wat als blijkt dat een van de huwelijkspartners in het huwelijksbootje is gestapt onder het nom van: ”Het huwelijk levert me iets op,” met andere woorden: deze partner neem alleen maar en geeft niets tot amper iets aan de ander. Dit kan geen goed huwelijk zijn en al helemaal geen gelukkig huwelijk worden. De een wordt altijd benadeeld ten behoefte van de ander. Dit is een zeer onevenredige relatie, een relatie die gedoemd is tot mislukken. De een zal zich meer en meer voelen dat deze alleen plichten heeft binnen het huwelijk en geen rechten. Van een goed en gelukkig huwelijk is hier geen sprake.

Als de liefde vervaagt

Met elkaar trouwen gebeurt in de naam der liefde. Wat als de liefde vervaagt? De verliefde gevoelens kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Gevoelens kunnen voor elkaar veranderen. Als de beide huwelijkspartners niet elkaars behoefte kunnen bevredigen (respect en begrip) en niet hebben geleerd vriendelijk en begripvol en met respect elkaar te behandelen binnen het huwelijk, is een ongelukkig huwelijk het resultaat. Als daar bovenop een van de partners meer neemt dan geeft maar wel eist dat de ander meer geeft, is de scheefgroei compleet. Velen binnen het huwelijk, waar bovenstaand van toepassing is, verzuchten: “Mijn huwelijk geeft me niet wat ik nodig heb.”

Lees verder

© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

Huwelijk: ik ben zijn (of haar) irritante gewoontes zatHuwelijk: ik ben zijn (of haar) irritante gewoontes zatLiefde maakt blind. Ook u zult toen u verliefd was op uw huidige partner, vooral de goede eigenschappen van uw partner g…
Een kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsEen kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsNatuurlijk zijn ouders blij met de komst van een kind. Maar de roze wolk waarover altijd geschreven wordt, blijkt in pra…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.