Huwelijk: waarom zoveel scheidingen?

Huwelijk: waarom zoveel scheidingen? Huwelijk en scheiden, waarom zijn er zoveel scheidingen? Redenen en oorzaak waarom tegenwoordig zoveel huwelijken kunnen uitlopen tot een scheiding. Een reden zou kunnen zijn dat het huwelijk vroeger en het huwelijk nu zo verschillend is: vroeger was er sprake van een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw, en was de vrouw geheel economisch afhankelijk van haar man.

Altijd samen

In de Bijbel is te lezen dat God graag wilde dat het huwelijk tussen een man en een vrouw een blijvende verbintenis zou zijn: “Wat God derhalve onder een juk heeft samengebracht, brenge geen mens vaneen.” (Mattheus 19:4-6)
Tegenwoordig lopen veel huwelijken in heel veel landen uit tot een scheiding: gemiddeld ruim veertig procent wereldwijd! Hoe kan het dat er zoveel huwelijken stranden en eindigen in een echtscheiding?

Onderhoud

Als iemand jaren met grote regelmaat naar de kapper gaat om zijn haar te knippen, zal deze persoon er goed verzorgt er uit zien. Gaat dezelfde persoon, om wat vooreen reden dan ook, plotseling voor jaren niet meer naar de kapper, zal zijn directe omgeving opmerken dat er iets aan de hand is: hij ziet er onverzorgd uit, met lange haren vol met gespleten punten. Hij pleegt geen onderhoud meer aan zijn haar.

Twee stellen kopen een nieuwe auto: het ene stel verzorgt de nieuwe auto uitstekend en zijn er zuinig en voorzichtig mee. Deze auto blijft rijden. Het andere stel verwaarloost de nieuwe auto, besteed er geen aandacht aan en laat de auto verslonzen. Al redelijk snel zal deze auto het niet meer zo goed doen. Is het de schuld van de eigenaars of de schuld van de auto´s in het tweede geval? Vermoedelijk beidde, maar een groot deel van de schuld ligt bij de eigenaars.

Net als het kapsel, net als de auto´s, zo ook heeft het huwelijk onderhoud nodig: van beidde kanten. Het huwelijk heeft regelmatig aandacht, onderhoud en verzorging nodig om niet kapot te gaan.

Waarom trouwen

Nog niet eens zo lang geleden was het huwelijk niets anders dan een economisch verbond. Liefde kwam er amper aan te pas, eerder het tegenover gestelde. Als vrouw had je een ”goed” huwelijk als:
 • Je man je niet sloeg,
 • Je man geen dronkenlap was,
 • Je man de kost kon verdienen.
Ter controle, leefde bij het getrouwde paar, vaak opa en oma en de ongetrouwde tante(´s). De vrouw was geheel financieel afhankelijk van haar man. Langzaam wordt deze traditionele rolverdeling vergeten en niet meer toegepast.

Traditionele rolverdeling?

Grofweg na 1900 kon men pas trouwen uit de naam der liefde. De ter controle inwonende familieleden verdwenen uit het huis van de pasgehuwden. Vrouwen gingen (al dan niet noodgedwongen) werken en zij werden steeds meer financieel zelfstandig, mannen moesten/gingen meer moederen en namen huishoudelijke taken op zich en namen meer verantwoording met hun eigen kinderen. Het huwelijk zoals we tegenwoordig kennen heeft niets meer met een economisch verbond te maken zoals dat vroeger wel het geval was.

Biologisch belang

Nog een verandering binnen het huwelijk: ook het biologisch belang van het huwelijk tussen man en vrouw is veranderd:
 • Voor getrouwde paren is het lang niet meer vanzelfsprekend om kinderen te willen,
 • Vaak ontmoeten de echtelieden elkaar als ze al wat ouder zijn,
 • Meer (ongetrouwde) vrouwen worden zwanger via een donor,
 • Homoseksuelen kiezen er voor om samen een kind te krijgen.

Trend

Er is een ware trend aan de gang, dat aangemerkt kan worden als nog een verandering binnen het huwelijk: seriële monogamie. Dat wil zeggen: de trend binnen het huwelijk is dat we (gemiddeld) elk tien jaar van huwelijks partner veranderen. Het hebben van verschillende monogame relaties achter elkaar.

Wat blijft er over?

Wat blijft er tegenwoordig over van het huwelijk? Het huwelijk is:
 • Geen economisch verbond,
 • Geen biologisch voordeel,
 • Als de verliefdheid over is, blijft er dan liefde over?
De huwelijkspartners kiezen elkaar uit liefde, maar wat gebeurt er met de relatie als de liefde over is?

Motieven

Er bestaan nog andere motieven om samen te zijn binnen het huwelijk:
 • De angst om alleen te zijn,
 • Uit “luiheid” getrouwd zijn: getrouwd zijn en blijven is zo gemakkelijk, gaan scheiden geeft zo veel narigheid,
 • Behoefte aan een status,
 • Uit gewoonte.

Gelukkige stellen

Een klein percentage van alle stellen die gaan trouwen, zijn werkelijk gelukkig samen. Zij voelen ware en sterke gevoelens voor elkaar. Het is maar net, wat jij en je echtgenoot/echtgenote onder ware liefde verstaat. Wat is jullie definitie van liefde?

Wat doet de liefde met jullie

Liefde schept verwachtingen: het schept een rijke fantasie en een paradijselijke liefde. Als jullie huwelijk nier meer voldoet aan deze verwachtingen, wat gaan jullie dan doen? De meeste gaan scheiden, op zoek naar de volgende paradijselijke liefde. Wat anderen doen hoeven jullie niet te doen.

Succesvol

Het lijkt er meer en meer op dat zodra we maatschappelijk succesvol zijn en hoger opgeleid, we veel meer van de liefde verwachten dan vroeger. Immers, als we maatschappelijk zo succesvol zijn, waarom dan ook niet succesvol zijn in de liefde? Als we succesvol zijn binnen de maatschappij, is daar hard voor gewerkt. Werken we ook net zo hard aan ons huwelijk en aan de liefde?

Lees ook de volgende artikelen over het huwelijk:
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Relatie: verwachtingen van het huwelijkRelatie: verwachtingen van het huwelijkKomen de verwachtingen van het huwelijk van de bruid en bruidegom overeen? Wat verwacht een vrouw van het huwelijk? Wat…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Scheiden of blijven - Mira KirshenbaumrecensieScheiden of blijven - Mira KirshenbaumHet boek Scheiden of blijven is door de Amerikaanse schrijfster Mira Kirshenbaum speciaal geschreven voor mensen die in…

Mijn partner en ik groeien uit elkaarMijn partner en ik groeien uit elkaarGetrouwd zijn is niet makkelijk. Om gelukkig te zijn en te blijven binnen het huwelijk moet het huwelijk voor beidde huw…
Een kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsEen kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsNatuurlijk zijn ouders blij met de komst van een kind. Maar de roze wolk waarover altijd geschreven wordt, blijkt in pra…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.