Conflicten en ruzies binnen het huwelijk

Conflicten en ruzies binnen het huwelijk Zijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal? Waar gaan deze ruzies over? Wat is de reden dat er ruzie ontstaat? Hoe ontstaat ruzie? Kunnen we ruzie voorkomen? Is ruzie maken gezond? Hoe kunnen we de irritaties uiten? Kunnen we de conflicten hanteren?

Slecht huwelijk?

Is ruzie een kenmerk van een slecht huwelijk? Is ruzie een kenmerk van een ongelukkige relatie? Ruzie of conflicten binnen de relatie hoeft geen slecht teken te zijn. Afhankelijk op welke manier de partners ruzie maken. In: Kenmerken van een ongelukkig relatie of huwelijk, staat beschreven op welke (slechte) manier ruzie maken een teken kan zijn van een ongelukkige relatie.

Waarom ruzie

In elk (goed) huwelijk komt ruzie voor. Hoe ontstaat ruzie? Wat is de reden dat er ruzie of een conflict kan ontstaan?
 • Als het verwachtingspatroon van de partners verschillen, waardoor irritaties ontstaan,
 • Als de verwachting van het huwelijk tussen de twee echtparen verschillend is,
 • Als de balans tussen geven en nemen tussen de partners uit balans is,
 • Als er niet word voldaan aan een behoefte van een van de partners,
 • Als de man geen respect krijgt binnen het huwelijk of relatie,
 • Als de vrouw geen begrip krijgt binnen het huwelijk of relatie,
 • Financiële problemen binnen de relatie,
 • Geldproblemen binnen de relatie,
 • Problemen met de kinderen en opvoedproblemen,
 • Problemen met de familie of schoonfamilie,
 • Ontrouw of de omgang van een van de partners met een ex.

Gezond

Is ruzie maken gezond? Geen ruzie maken omdat een van de partners ruzie, of het conflict, liever uit de weg gaat, is niet gezond. Op deze manier pot je emoties op. Je slikt irritaties in. Je bouwt spanning op. Spanning die vroeg of laat explodeert. Er kan dan een enorme ruzie ontstaan die niet in verhouding staat. Door zo´n enorme ruzie zet je een goede relatie op het spel.

Onderwerp

Waar gaan de ruzies over? Vaak om ogenschijnlijke kleine dingen, heel vaak om iets onbenulligs, maar altijd met een dieperliggende oorzaak. Maar al te vaak is dat: ongenoegen. Ongenoegen van de man omdat hij te weinig respect krijgt van zijn partner. Ongenoegen van de vrouw omdat zij te weinig begrip krijgt van haar partner.

Verwachting

Een reden van ruzie is vaak een onbewuste gedachte: de verwachting van de relatie tussen de partners verschillen. Hij had andere verwachtingen van de relatie. Zij had andere verwachtingen van de relatie. Ook de verwachtingspatronen die de partners van elkaar hebben, verschillen maar al te vaak! Verwachtingen die niet zijn uitgekomen. Onbewust nemen we vaak deze teleurstellingen mee in de ruzie. Ruzie is een uitlaatklep geworden om onze onuitgesproken ongenoegen en irritaties te uiten.

Voorkomen

Lang hebben psychologen gedacht dat vrijuit zeggen wat je denkt tegen je partner dat de beste oplossing is tegen boosheid, ongenoegen en irritaties. Tegenwoordig weten psychologen dat niemand zich beter gaat voelen door boos te worden op je partner. Sterker nog: door boos te worden op je partner, voel je je slechter. Besef altijd dat ruzie maken een keuze is. Je gevoelens uiten is echter heel gezond! Praat rustig met je partner over wat je allemaal dwars zit. Krop deze gevoelens niet op!

Mediation

Rustig met je partner je gevoelens van ongenoegen bespreken is voor veel mensen erg moeilijk. Mediation met een mediator om de conflicten te hanteren binnen de relatie, kan een oplossing zijn voor alle ruzies.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation? Mediation is een vorm van bemiddeling die bij allerlei conflicten kan worden gebruikt. De kern is dat…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Relatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatieRelatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatieBestaat er een methode om irritaties te doen verminderen? Wat zijn de oorzaken van irritaties binnen een relatie? Waar k…
Mediation: kosten & voordelenMediation is een vorm van conflicthantering waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, de partijen begeleidt…

Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Vreemdgaan zonder betrapt te wordenVreemdgaan zonder betrapt te wordenOverspel plegen zonder sporen, kan dat? Vreemdgaan zonder betrapt te worden, kan dat? Sporen wissen als je vreemdgaat ve…
Bronnen en referenties
 • http://www.energy-plus.info/nl/tips-voor-slapen/gezond-leven/ruzie-en-oplossingen.php
 • http://www.loveadvice.com/ARTICLES/nofights.HTM
 • http://www.robertvanderwolk.nl/ruzie-oplossen-in-10-seconden/
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/35228-kenmerken-van-een-ongelukkige-relatie-of-huwelijk.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/67872-onze-relatie-geeft-me-niet-wat-ik-nodig-heb.html
 • http://financieel.infonu.nl/geld/45777-geldproblemen-en-schulden-reden-tot-ruzie-met-de-partner.html
 • http://www.plusonline.nl/mensenenmeningen/artikelen/artikel/852/ruzie-maken-is-te-leren
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.