Relatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatie

Relatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatie Bestaat er een methode om irritaties te doen verminderen? Wat zijn de oorzaken van irritaties binnen een relatie? Waar komen irritaties vandaan? Hoe kunnen we irritaties doen verminderen? Wat kunnen we zelf doen om irritaties binnen het huwelijk of relatie te doen verminderen? Irritaties roept ergenis en ongeduld op, waardoor we prikkelbaar reageren op de partner. Is geduld tonen een oplossing?

Afname

Bestaat er een mogelijkheid of manier om irritaties binnen een relatie te doen afnemen? Er is aangetoond dat als er veel plezier in een relatie wordt ingebracht, of als er veel aangename zaken binnen de relatie worden gebracht, dat als gevolg heeft dat vele irritaties “spontaan” verminderen en afnemen. Een mogelijke oplossing om irritaties binnen een relatie te doen verminderen, is meer plezier in de relatie te brengen.

Ontstaan

Hoe ontstaan irritaties binnen een relatie? Waar komen die irritaties vandaan? Irritaties ontstaan door:
  • De verschillende verwachtingen van het gedragspatroon van de partners en door
  • De verschillende verwachtingen van de relatie of van het huwelijk die de partners hebben.
Ongenoegen en teleurstellingen zijn het gevolg van de verschillende verwachtingen. Niets lijkt op wat men gehoopt had van de relatie, niets lijkt op de romantische en op de hoopvolle verwachtingen die de partners van elkaar hadden. Ongenoegen en teleurstellingen die niet uitgesproken worden, maar stilletjes worden opgekropt. Totdat de irritaties een hoogtepunt bereiken en de bom barst: (heftige) ruzie.

Verwachtingen

Een van de grootste veroorzakers van irritaties binnen een relatie, wordt veroorzaakt door de verschillen van verwachtingen. Hoopvolle verwachtingen die zelden uitkomen. Verwachtingen in het gedrag van de partner, maar ook de verwachtingen die men heeft van een relatie. Een relatie is geen maneschijn en rozengeur, maar bittere waarheid waar hard voor gewerkt voor moet worden. De ander is geen prins op het witte paard, maar een mens van vlees en bloed met al zijn tekortkomingen, maar ook met lieve eigenschappen. Een mens dus, net zoals jij. Niemand is perfect, geen relatie of huwelijk is perfect.

Wat kunnen we nog meer doen?

Wat kunnen we zelf doen om de irritaties binnen de relatie te verminderen? Een grote irritatie opwekker is het gevoel hebben dat je niet gewaardeerd word binnen een relatie.
  • Voor de man geldt: Hij wil respect binnen zijn relatie of huwelijk,
  • Voor de vrouw geldt: Zij wil begrip krijgen binnen haar relatie of huwelijk.
Zodra een man voelt dat hij gerespecteerd word binnen zijn relatie, zal hij heel wat minder irritaties voelen tegenover zijn vrouw of vriendin.
Zodra een vrouw voelt dat zij begrepen word binnen haar relatie, zal zij heel wat minder irritaties voelen tegenover haar man of vriend.

Resultaat

Met als resultaat dat de man heel wat meer irritante gedragingen van zijn vrouw of vriendin kan verdragen en dat de vrouw heel wat meer irritante gedragingen van haar man of vriend kan verdragen.

Stress momenten

Ieder goed huwelijk, of relatie, kent bijzondere dagen die bekend staan als Stress momenten. Bijvoorbeeld: de dag voor de vakantie waar alles ingepakt of geregeld moet worden. De dag voor de verhuizing naar een groter (kleiner) huis waar alles nog ingepakt moet worden. Zondagavond waar de beide partners zwaar tegen de eerste werkdag van de week opkijken. Dit zijn dagen die zeer stress gevoelig zijn en waar men snel geïrriteerd raakt. In ieder goed huwelijk of relatie komen zulke stress dagen voor.

Praten

Niet uitgekomen verwachtingen zijn de grootste bronnen van het ontstaan van irritaties. Verwachtingen die niet zijn uitgekomen zijn voor sommige partners grote teleurstellingen. Teleurstellingen waar niet mee omgegaan kan worden. In plaats van rustig met de partner te praten over deze niet uitgekomen verwachtingen, kropt men de gevoelens op. De negatieve kanten van de ander worden sneller opgepikt door de partner en de irritaties stapelen zich op. Men reageert geïrriteerd op de ander, die geen weet heeft wat er met de partner aan de hand is. Kortom, voor we er erg in hebben ontstaat er een (knallende) ruzie en is de sfeer in huis verpest. Waarom? Omdat we verzaakt hebben eens rustig te praten met onze partner over onze teleurstellingen. We praten te weinig over zaken die er echt toe doen.

Geduld

Volgens enkele deskundige is geduld tonen een oplossing tegen irritatie. Een schrale troost, aangezien geduld tonen bijzonder moeilijk is op te brengen als we in een omgeving verkeren waar veel irritatie heerst. Geduld betekent niet ongevoeligheid: irritaties raakt ons diep en mensen die gevoelig zijn, kunnen uit balans raken door een te veel aan irritaties in de omgeving. Als praten met de partner niet helpt, kan deskundige hulp (mediation, coach, relatietherapie) zoeken een oplossing brengen.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Wel of geen ruzie in bed?Wel of geen ruzie in bed?De uitvinder van het bed zou zichzelf in z’n graf omdraaien. Het bed is om in te slapen, lekker in te knuffelen of seks…

Relatie in balans, hoeveel tijd samen doorbrengen?Relatie in balans, hoeveel tijd samen doorbrengen?Hoeveel tijd brengt u samen door met uw partner? Echtparen en partners kunnen flink botsen over de vraag hoeveel tijd u…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Bronnen en referenties
  • http://www.regenboogpad.net/Informatie/Angst.htm
  • Alfons Vansteenwegen - Helpen bij partner relatie problemen - Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2005
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.