Relatie in balans, hoeveel tijd samen doorbrengen?
Hoeveel tijd brengt u samen door met uw partner? Echtparen en partners kunnen flink botsen over de vraag hoeveel tijd u samen, binnen uw huwelijk of vaste relatie, zou moeten besteden. Wat is de oplossing voor de juiste hoeveelheid samen tijd hebben voor elkaar binnen de relatie? Is het hebben van een goede relatie nodig om veel tijd samen door te brengen?
Variaties
Ieder koppel en ieder stel hebben andere behoeftes als het er op aan komt hoeveel tijd ze samen doorbrengen. De variaties zijn enorm. Sommige hebben zelfs een extra slaapkamer, anderen een extra kamer in huis waar een van de partners zich naar behoefte kan terugtrekken. Weer anderen brengen de vakantie apart door.
Balans
Heel veel echtparen en partners worstelen behoorlijk met het dilemma: hoeveel tijd moeten we samen doorbrengen om een goede relatie te hebben? Voor ieder koppel geldt: zoek naar de juiste balans die goed werkt voor de relatie die jullie hebben. Maar hoe?
Tevredenheid
De algemene opinie is: Hoe meer tijd de partners samen doorbrengen, hoe beter de relatie. Wetenschappelijk onderzoek stelt echter vast dat vooral de kwaliteit van deze tijd samen belangrijk is. Kwaliteit verhogen we vooral door regelmatig:
- Samen nieuwe dingen ondernemen,
- Samen gesprekken voeren die er toe doen,
- Samen er op uit gaan,
- Samen opwindende dingen doen.
Zodra de tevredenheid groeit door de kwaliteit van de tijd samen de verhogen, zal de relatie beter in balans raken.
Op elkaars lip zitten?
Er moet een balans gevonden worden tussen de broodnodige tijd alleen en op elkaars lip zitten. Heel veel mensen vinden het enorm belangrijk om ook eens alleen, zonder de partner, te zijn. Irritaties kunnen zelfs hoog oplopen als er “noodgedwongen” (door bijvoorbeeld een vakantie) meer tijd samen moet worden doorgebracht tussen de partners dan gewoonlijk.
Verwachtingen
De benodigde tijd samen in een relatie doorbrengen is ook afhankelijk van de verwachting die de partners hebben over de relatie. Onrealistische verwachtingen dat de partner alle emotionele behoeftes moet vervullen stuit op irritaties. Geen mens is zo perfect dat alleen hij (of zij) geschikt is om mee te:
- Praten,
- Huilen,
- Sporten,
- Shoppen,
- Discussiëren en enz.
Wellicht zijn deze verwachtingen wat onrealistisch veel voor slechts 1 persoon. Vrienden en een sociaal netwerk is heel belangrijk om te kunnen rekenen op emotionele en sociale steun. De druk op uw partner zal afnemen als u verwacht dat emotionele en sociale steun enkel afkomstig kan zijn van uw partner.
Lastig
De juiste balans vinden tussen tijd alleen en tijd samen is behoorlijk lastig in een relatie. In het begin van de relatie willen de partners niets liever dan heel veel tijd samen doorbrengen. Zodra de ergste verliefdheid begint weg te trekken en de buitenwereld weer in zicht komt, voelen de partners behoefte om contact te hebben met andere mensen en de behoefte om dingen alleen te doen. Ieder persoon en ieder stel heeft verschillende behoefte aan tijd alleen en tijd samen. Het is hard werken om deze balans te zoeken en te vinden. Desnoods zal er een extra kamer voor nodig zijn of is het noodzakelijk dat partners tijdens de vakantie ieder hun eigen vakantie boeken.
Oplossing
Botst u geregeld met uw partner over de juiste hoeveelheid tijd samen doorbrengen? Enkele oplossingen die kunnen helpen zijn:
Behoefte
Ieder mens voelt een verschillende behoefte aan de hoeveelheid intiem contact met de partner. Deze behoefte moet kenbaar gemaakt worden aan de partner. De partner kan het zelfs als verraad ervaren als de ander plotseling veel alleen wil zijn, terwijl tot voor kort jullie heel erg close waren. Bespreek de behoefte “alleen zijn” en “samen zijn” met elkaar. En bespreek ook hoe jullie samen deze tijd samen gaan besteden.
Verraad
Veel mensen ervaren het als een verraad als plotseling hun partners meer tijd alleen willen doorbrengen. Ervaar deze tijd alleen niet als minder intimiteit, mensen hebben hun individualiteit nodig. Tijd apart doorbrengen kan de intimiteit binnen de relatie juist verhogen en versterken.
Begrip
Als jullie samen de behoefte bespreken over hoeveel tijd jullie samen alleen willen doorbrengen of juist samen, houd dan rekening met elkaars achtergrond. Iemand die in zijn (of haar) vorige relatie veel te maken heeft gehad met
ontrouw of
emotionele ontrouw, kan angstig raken als de partner plotseling veel afwezig is. Of als iemand van huis uit gewend is om tijdens het avondeten honderduit over de beleefde dag te spreken, is wegduiken achter een krant tijdens het avondeten niet begripvol.
Spanning!
Samen uit eten gaan is leuk en gezellig, maar onderzoek wijst uit dat de tevredenheid onder de partners niet wordt verhoogd door samen uit eten te gaan tijdens jullie tijd samen. Tevredenheid onder de partners ontstaat vooral door samen
spannende dingen te doen. Wat vinden jullie spannend? Een berg beklimmen? Een griezelfilm zien? Ga samen geregeld iets doen dat de spanning in jullie relatie (terug) brengt. Heel veel succes!