Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheid

Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheid De oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat is de basis van een goede relatie? Maar liefst 70% van de Nederlanders geeft aan dat hij of zij relatieproblemen hebben (gehad). Een verbetering van de relatie kan ontstaan door beter met elkaar te communiceren. Goede communicatie begint bij goed te luisteren naar elkaar. Wat zegt de ander en beter zelfs: wat zegt de ander juist niet tijdens de communicatie?

Relatie

Wat is de basis van een goede en gezonde relatie met je partner? De basis van een goede en gezonde relatie is:
 • Eerlijkheid,
 • Vertrouwen,
 • Communicatie,
 • Leven samen delen.
Ongeacht hoeveel je van de ander houdt, zonder eerlijkheid, vertrouwen, communicatie en je leven samen delen kan er geen sprake zijn van een goede relatie.

Communicatie

Een heel groot probleem binnen de relatie of het huwelijk is de communicatie. Vrouwen en mannen communiceren op verschillende manieren en is een bekend man/vrouw probleem. De man hoort een probleem aan van de vrouw en denkt oplossend gericht. De vrouw wil graag het probleem tot in de details bespreken. De een praat veel makkelijker dan de ander of de ander luistert niet. De ene partner heeft rust nodig bij thuiskomst, de ander wil niets liever dan gezellig de dag doornemen. Kortom, iedereen heeft zijn eigen manier van communiceren. Enkele tips voor een betere communicatie:
 • Goed communiceren, begint vooral met goed luisteren naar elkaar: wat zegt de ander, of liever: wat zegt de ander juist niet?
 • Als de ander praat, probeer diegene niet te onderbreken of in de rede te vallen,
 • Communiceer niet met de ander als deze boos is,
 • Praat niet te lang achter elkaar, geef de ander ook de ruimte om te communiceren,
 • Pas de ABC formule toe tijdens het communiceren met je partner: “Wanneer jij A doet in situatie B, dan voel ik me C,” De A van de ABC formule slaat op het specifieke gedrag van de ander, de B slaat op de situatie waarin het gedrag van A plaats vond en C slaat op het gevoel dat de spreker van het geheel kreeg.
 • Accepteer dat de ander anders is, ook met communiceren, en dat niemand dat kan veranderen.

Relatietherapie

Zonder goede communicatie ontstaan vroeg of laat relatieproblemen. Oorzaken van relatieproblemen ontstaan vaak met misverstanden. Misverstanden die zijn oorsprong vinden in een probleem met de communicatie met elkaar. Bijvoorbeeld: de basis van een goede en gezonde relatie is (o.a.) eerlijkheid en vertrouwen. Wat is jouw definitie van eerlijkheid en vertrouwen? Is jouw definitie van eerlijkheid en vertrouwen dezelfde definitie als van je partner? Kortom: hebben jullie dezelfde ideeën over vertrouwen en eerlijkheid en hebben jullie dat samen gecommuniceerd? Is er over gesproken? Zonder een duidelijke vorm van communicatie, of zelfs grote problemen met de communicatie binnen de relatie, kan relatietherapie een zeer grote hulp zijn om zowel de communicatieproblemen als de relatieproblemen te verhelpen. Goed en effectief communiceren is van groot belang binnen de relatie.

Wat delen jullie nog samen?

Behalve te kijken naar de problemen binnen de relatie en met de communicatie, is het voor de relatie van groot belang om vooral ook te kijken naar wat jullie nog samen delen. Wat is namelijk nog wel goed binnen de relatie? Wat delen jullie nog samen in de relatie? Hoe ervaren jullie de normen en waarden binnen jullie relatie? Hoe is de emotionele balans binnen jullie relatie? Hoe is de balans tussen afhankelijkheid en onafhankelijk binnen jullie relatie? Hoe beleven jullie de relatie? Geldt het volgende ook voor jullie relatie: hoe langer de relatie, hoe minder problemen? Als jullie nog genoeg samen delen, zijn de relatieproblemen het oplossen waard.

Oplossing

Wat is nu de oplossing van relatieproblemen? Een oplossing van relatieproblemen die zijn oorsprong vinden in de communicatie, is leren communiceren. Bij de bronvermelding staan een aantal sites waar iedereen kan leren communicaren. Desnoods met deskundige hulp via een relatietherapie. Een andere oplossing is vooral: duidelijkheid. Zeg wat je wilt! De een weet niet wat de ander wil zonder duidelijk te communiceren.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…

Tekenen en signalen van een aankomende relatiebreukTekenen en signalen van een aankomende relatiebreukHet vermoeden bestaat dat de ander, je partner, bij je weg wil. Enkele tekenen en signalen op een rij gezet die kunnen d…
Is liefde uitsluitend zaak van hormonen?Is liefde uitsluitend zaak van hormonen?Verliefdheid. Vlinders in de buik. Liefde. Geen enkel gevoel is aangenamer en prettiger. Verliefdheid doet ons zweven en…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/7772-communicatie-problemen-top-10.html
 • http://www.relatieproblemenadvies.nl/
 • http://www.relatie-problemen.nl/communicatie.html
 • http://www.relatie-problemen.nl/Home.html
 • http://www.sochicken.nl/liefde/de_oplossing_tot_veel_relatieproblemen_duidelijkheid.html
 • http://www.lerencommuniceren.nl/
 • http://www.leren.nl/rubriek/persoonlijke_vaardigheden/communiceren/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.