Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet
Een klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een onvolledige verlamming van de spieren. Bij een klapvoet is er dus sprake van een onvolledige verlamming van de voetheffers. Het verschijnsel bestaat er uit dat tijdens het lopen de voorvoet niet voldoende kan worden opgetild. Het gevolg is dat de voet met een hoorbare klap op de grond terecht komt en daarna niet goed kan worden afgewikkeld. Aan die klap dankt de aandoening zijn naam.
Verzwakte voethefspieren bij voetheffersparese
Bij een voetheffersparese zijn de spieren verzwakt die moeten zorgen voor het heffen van respectievelijk de grote teen, de overige tenen en de gehele voet. Die teenheffers zouden ook moeten helpen bij het heffen van de voet in de enkel. De verminderde functie van de spieren kan er toe leiden dat de knie hoger wordt opgetild dan normaal om te vermijden dat de voet over de grond sleept. In dat geval is er sprake van een zogenaamde hanentred. Benamingen die ook wel worden gebruikt voor een klapvoet of voetheffersparese zijn dropvoet en valvoet.
Hulpmiddelen gebaseerd op brace-technieken
Om beter te kunnen lopen met een klapvoet bestaan verschillende hulpmiddelen waardoor de voet wel opgeheven wordt en de val van de voet wordt opgevangen. Die hulpmiddelen zijn gebaseerd op de technieken van een brace. Een brace is een constructie die meestal is vervaardigd van kunststof en die dient als steun voor een gekwetst gewricht. Een speciaal soort brace dat ontwikkeld is om een klapvoet te ondersteunen is een zogenaamde foot-up of klapvoetbrace. Er bestaan verschillende modellen van die allemaal tot doel hebben om de functie van de verzwakte spieren op te vangen.
Geen hanentred meer bij klapvoet, dropvoet of valvoet
Hoewel een brace een tamelijk opzichtige constructie is hoeft het dragen daarom nog geen bezwaar te zijn. Eenmaal bevestigd zal een brace niet zo erg opvallen omdat hij rond het onderbeen en de voet aansluit. Een brace kan ook makkelijk aan het zicht worden onttrokken door een lange broek en schoenen. Eenmaal bevestigd kan hij er voor zorgen dat in plaats van lopen met een hanentred er een normaal looppatroon ontstaat.
Össur klapvoetbrace
De Össur klapvoetbrace is volgens veel specialisten een uitstekend hulpmiddel bij klapvoeten. De brace is ontworpen voor optimale steun. Hij is ook bijzonder geschikt bij het sporten omdat hij in sportschoenen kan worden gedragen. De Össur brace bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een enkelband en het tweede deel een inleggedeelte dat in de schoen wordt gelegd. Die twee onderdelen worden met elkaar verbonden door een sterke elastische band. Die band zorgt er voor dat de voet omhoog wordt gehouden en niet kan neerklappen.
Gedeeltelijk in het zicht
Het nadeel van dit systeem is dat vooral de elastische band zichtbaar is doordat de band vanuit de enkelband over de voet heen verbonden wordt met het inleggedeelte. Bij veterschoenen wordt de elastiekband ongeveer halverwege door de vetersluiting heen aan het inleggedeelte bevestigd. De band kan alleen aan het zicht worden onttrokken door de pijpen van een lange broek. Het materiaal van de brace is licht van gewicht en sterk en gaat daarom lang mee.
Perodynamiek
Een ander model dat vooral geschikt is voor patiënten met volledige peroneus-zenuwuitval is de Perodynamic. Deze bestaat uit een aantal onderdelen zoals basisspalk, manchet, bekleding, verbindingsnippels en banden. Bijzonder van dit gepatenteerde systeem is de glijdende kuitmanchet die geen hinderlijke huidirritatie of druk op de kuitspieren veroorzaakt. Die kuitmanchet kan met een hetelucht föhn worden gemoduleerd en daardoor volledig individueel worden aangepast. Ook dit hulpmiddel is geschikt om te gebruiken tijdens het sporten.
Minder in het zicht
Een voordeel van de Perodynamiek is dat hij makkelijker aan het zicht kan worden onttrokken dan de elastiekband van de foot-up. Maar ook bij dit model kan dat alleen door het dragen van een lange broek.
Lees verder